Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Od listopadu nepojízdné, platit pojištění?

Od: vlasticka* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

v říjnu jsem zaplatila roční pojištění auta a o měsíc později došlo v motorové části k poškození = mám doklad ze servisu. Bohužel řeším různé tahanice přes právníka, kdy mně servis neodborně auto opravili a došlo k požkození. Právník mně řekl, že auto mám dát do depozitu, ať nemusím platit pojíštění.

Já se tedy ptám, co to ten depozit je a jde vůbec možné ukončení pojištění udělat zpětně, například od doby, kdy bylo auto poškozeno = motor a tudíš je auto zcela nepojízdné?

Hrozně moc děkuji za jakoukoliv informaci. Nikdy jsem tohle nepotřebovala řešit, až bohužel nyní :/

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Depozit je vyřazení vozidla z provozu (dočasné!). Vezmeš doklady ORV I a ORV II (po staru TP a OTP), obě tabulky RZ (po staru SPZ) a dojdeš na nejbližší registr vozidel, kde vyplníš žádost o vyřazení vozidla z provozu. Tyto úkony musí dělat osoba, zapsaná v ORV II jako vlastník. Po zapsání vyřazení do ORV II pak na příslušné pojišťovně vypovíš povinné ručení z důvodu vyřazní vozidla z provozu (depozit) a doložíš kopií ORV II s příslušným zápisem. Pojišťovna ti pak vrátí přeplatek na pojistném od října do dne zrušení PR.

Tyto úkony nelze dělat zpětně!

hodnocení

2x

Když dáte auto do depozitu - odevzdáte na Odboru dopravy příslušného úřadu značky z vozidla (nezapomenout vzít sebou i doklady od vozidla) - tím pádem jej nemůžete provozovat.

Když auto nelze provozovat (značky jsou v depozitu), nebo bylo sešrotováno (máte doklad o jeho ekologické likvidaci) nemusíte platit pojistku. Zpětně to udělat nelze, protože na obou dokladech je uvedeno datum, kdy k dané skutečnosti došlo.

I nepojízdné vozidlo musí být pojišťeno, pokud má na sobě značky a je v evidenci vedeno jako provozované.

hodnocení

2x

Depozit je častečné vyřazení auta z provozu.Vemte (majitel auta)značky ,techničáky a odevzdejte na úřad.Tam vám dají papír a s ním na pojištovnu zrušit pojistku.Zpětně nic nedostanete.Při vyzvednutí značek musí mít auto STK a pojištění

vlasticka*
hodnocení

Super, hrozně moc Vám děkuji. Tohle jsem přesně potřebovala vědět.

Je sice hezké,že jste dostala odpovědi,ale nwn zda-li víte i podmínky vařazení-např to že vozidlo nesmí stát na veřejně přístupném místě-tzn musíte jej mít na svém (sousedově...) uzavřeném pozemku či garáži! A ještě poznámka,či oprava toho co napsal jinak správně p.Satam *palec*-toto nemusí jen osoba psaná v ORV,ale taky osoba s ověřenou plnou mocí!

a ještě pozn. u nás na evidenci MV když jsem dával skrze ukončení PR a udělání nové smlouvy-udělal mi úřednice na přepážce jak vyřazení z provozu ,tak i opětovné zase uvedení do provozu a ještě mi sama dala sken ORV s vložením do "depozitu"-s vyřazením.

asd1

Hned vyzvednout z depozitu je pitomost, protože sice by mohla pojistku ukončit, ale povinnost pojistit by hned zase vznikla. Není v depozitu = je provozované a musí mít POV.

Taky pozor na zprovoznění a vyjmutí z depozitu - musí být platná TK a s autem v depozitu musí na STK odtahovkou, což může vyjít dráž než pojistku nerušit a moct jezdit po ose..

Ad servis - poj...ý motor, často je nejvýhodnější vyřešit sehnáním motoru, ideálně shnilé auto s dobrým motorem - když se trochu hledá, tak dá sehnat i za odvoz (shnilé auto je neprodejné i když má motor OK), přehodí se motor a pošle se to na vrakáč s tím druhým. Vrakáč si pro to přijede a ještě něco zaplatí... Pak to místo desítek tisíc za opravu motoru vyjde řádově levněji, na tom autě se zároveň vyzkouší že motor je OK (což u sundaného bazarového motoru vyzkoušet nejde)

Kolego-to jsem dal jen pro názornost-že jde do a vyjmout v jednom kroku!

obcan
hodnocení

0x

Podle mne je to kravina, na kterou skočí jen úplný hlupák - tedy pokud to není nějaká právnická vychcávka, jak jen zhoršit situaci a dostat někoho ještě víc do úzkých.

Ušetříte pár tisícovek ročně a vyřadíte si auto z provozu. Auto bez značek nemůže na silnici, smíte ho mít jen na soukromém pozemku a na převozy pak musíte používat vždy odtahovku. Před vydáním značek z depozitu pak musíte zase na odtahovce na STK. To se vám to vyplatí?

Ale kdo chce kam, pomozme mu tam?

občane, do kdy je u uvedeného vozidla platná technická kontrola?

Ostatní radí dobře, Vy jen nadáváte.

Občane ta kravina dle vás mi ušetřila už 3x 2 800kč za povinné ,stálao mne to jen 100kč za vložení do vyřazení. a jestli dám auto do kupy (chybí důležitá část chlazení,která se nedá koupit snad ani v autorizovaném servisu,) a pže mám druhé ,tak neplatím zbytečně ale jen jendnorázově jsem zapletil za kravinu. Jo a pokud s ním ještě pojedu na STK tak mám odtah zadarmo-jen co projedu na cca10km ! O dalším se ani vyjadřova nebudu -zřejmě ani nevíte o čem je řeč!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]