Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Omezení napětí, jak?

Od: campijozo odpovědí: 8 změna:
Zdravím vás, téma ve kterém nemám úplně přehled.. poprosim o pomoc. Mám stejnosmerne napětí U= 12-15V a mám spotřebič který může být napojen na 8-13,5V. Jeho odběr je 1-2A, přesně to nevím.(jedna se o ventilatorek k chlazení vody). Jak omezím vstupní napětí na max 13,5V? Přidáním rezistoru na "+" větev? Jestli ano, dokáže mi někdo říct jakou hodnotu musí mít tento topny(?) Rezistor? Ajo výkon toho rezistoru.. zdá 5 či 10w? Netuším. Zda někdo rozumí mému dotazu.. prosím o pomoc. Dekuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pokud má ventilátor neměnný odběr, je předřazený rezistor to nejjednodušší řešní. Musíte ale znát skutečný proud (rozmezí 1 - 2 A je moc velké) a pokud možno přesné napětí (nestačí tolerance 12 - 15 V). Rezistor spočítáte celkem jednoduše podle ohmova zákonu. Bude se ale hřát, takže je nutné zvolit rezistor, který snese příslušnou zátěž. Jestli má ale ventilátor proměnlivý odběr, je potřeba stabilizace napětí, třeba zenerovou diodou, případně nějakým složitějším stabilizátorem.

doplněno 23.03.20 13:32:

Nebudu Vás zatěžovat vzorcema, v tomhle případě je to cca 14 ohmů, minimálně 3 Watty (i s rezervou). Stabilizátor není potřeba.

doplněno 23.03.20 14:58:

Na tom odporu bude ubývat cca 2,5 V, při protékajícím proudu 1 A. Takže 2,5 V x 1 A = 2,5 W. Je dobré mít nějakou rezervu, takže 3 W.

campijozo
hodnocení

Ventilátor má stálý odběr, jeho odběr je 1 A . Napájecí napětí 12-14,8V je z důvodu dobijeni motocyklu. Pokud bude motocykl běžet, je tam napětí 14,5V při vyplych světech 14,8V.. Ok budeme brát 14,5V. Je to stavba motocykl. Takže 14,5V a odběr 1A. Dokážeš mi napsat jaký topný Rezistor zvolit aby za ním bylo napětí max 13,5V? (Může být i méně, pokud ventilátor pracuje v rozmezí 8-13,5V) děkuji ti mnohokrát za radu, není to můj obor
campijozo
hodnocení

Můžu vás poprosit ještě o jednu věc? Vím že všechno souvisí se vším.. Ale ten výkon se. Jak jste k tomu dospěl? R=U/I = 14 omg. Tomu už rozumím a ten vykon? To nejsem schopný dát dohromady, občas mi staci lehké nakopnutí :)

smutnyklaun*
hodnocení

0x

Třeba tady.

bel-shop.eu/...

campijozo
hodnocení

Děkuji ti za komentář

jenda2*
hodnocení

0x

Pokud je motorek pro napětí až 13,5 V, nemusíte to nijak řešit. Nespálíte jej. Rozhodující je jeho teplota při dělší době chodu.

jabraka*
hodnocení

0x

v dotazu se mluví o motocyklu?Já měl motocykl s baterkou 6V.

JABRAKA

host
hodnocení

0x

Někdy se pro malé omezení napětí dá použít obyčejná usměrňovací křemíková dioda, která má už z principu na přechodu mezi anodou a katodou při průchodu proudu napětí asi 0,6 V, takže dvě diody v sérii srazí napětí o 2 x 0,6 = 1,2 V.

Teď se dívám do katalogu na 1N5408, která má Uf dokonce 1,2 V. I ostatní parametry by vyhověly: snese proud If až 3 A a napětí až do 1000 V (což sice neptřebujete, ale má ho) Takže tahle by možná stačila jedna, nejlepší je to vyzkoušet. Samozřejmě při zatížení, tedy při průchodu proudu, třeba zkušebně skrz malou žárovku. Protože když diodou proud neprochází, spí, žádný úbytek napětí na ní není.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]