Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rychlostní index T u pneumatiky vs auto

Od: heterak® odpovědí: 10 změna:

Budu kupovat nové letní pneu.

Vždy jsem kupoval pneu 195 R15 91 T .

Jde mi rychlostní index T,což znamená max rychlost 190km/h.

Mám 2 otázky:

1.Co se stane když pojedu nějakou delší dobu nad 190km/h

2.Má cenu kupovat pneu 91V (240km/h) když sem v životě tolik nejel? Má to nějaké lepší vlastnosti? Cena je pouze o 60kč vyšší,což takový rozdíl není.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x
Zvláštní otázka. Předepsaný typ pneumatik na vůz totiž musí mít vždy stejný nebo vyšší rychlostní index, než je maximální rychlost vozidla. Pokud tedy použijete předepsané pneumatiky, nemělo by dojít k situaci, že pojedete rychleji. Takže se neřídit tím, co jste kupoval, ale tím, co máte napsáno v technickém průkazu. Výjimka platí pouze pro zimní pneumatiky.

hodnocení

5x

Pokud nejezdite rychleji než 190km/hod tak to nemá cenu řešit. Nad 190 se zvyšuje riziko, že pneumatika bouchne... jak a kdy? Nikdo neví, není na to dělaná. Můžete tak najezdit tisíce kilometrů nebo jen jeden. Každé auto pneumatiky jinak namáhá svým výkonem, vahou a stylem jízdy.

Ne, nemá to smysl, pokud to je jen o rychlostním indexu.

hodnocení

4x

Především musíš kupovat pneumatiky takové, které splní parametry dle TP. Pokud ti TP předepisuje 240 km/h, tak o tom nemedituj a splň to. Jinak budeš kupovat nové až tě vyhodí z STK.

asd1
hodnocení

2x

Obecně vyšší index = tužší bloky (kvůli nižšímu přehřívání pneu) = lepší vlastnosti při vyšších rychlostech, asi vyšší životnost, za cenu horšího pohodlí v nízkých rychlostech a přilnavosti za mokra.. Kromě toho jsou na vyšší index celkově vyšší nároky na kvalitu, tj. dá se říct že vyšší index = kvalitnější pneu (pokud to tam číňan jen nenapíše *smich*)

T delší dobu nad 190 kmh - přehřeje se a buchne, je otázka při jaké rychlosti a za jak dlouho. Záleží na zatížení, nahuštění atd. Nezkoušel bych to, ale stejně na to nejspíš nemáš auto :D

Za sebe můžu doporučit Dunlop Blu response, pozor H i V jsou dvě verze tak tu lepší (v popisu má na mokru A a spotřebu B) konkrétně teď vozim 195/60R15 88V, nedrncá, super na spotřebu, tichá, na suchu i mokru sedí jak přilepená (až jsem se hlavně za mokra divil jak to sedí)

hodnocení

2x
Jen sem si přečetl otázku, hned mě napadlo, kolik Vám ten Váš samohyb dokáże vytáhnout na maximálce.
178 km/h je slušných, takže si klidně kupte V, kdyż jsou o tu trošku dražší.

hodnocení

V techničáku mám max rychlost 178km/h.

Myslím že je lepší koupit pneu na rychlost 240km/h. Je to jen o 60kč na pneu dražší. To zase není takový rozdíl. Pneumatika by měla být tedy kvalitnější a více vydrží ne?

Určitě, a ve vyšších rychlostech bude "jistější"

V techničáku máš předepsaný typ pneumatiky včetně rychlostního indexu. Na údaj o max. rychlosti auta se nedívej.

hodnocení

Já vím co mám v techničáku. Mám mít rychlostní index T. Pochopitelně mohu mít i větší.

Ještě jedno vyší rychlostní či hmotnostnmí index nevadí a je OK.Nižší než je v ORV být nemá,jediná výjímka jsou zimní ale musí zase být upozornění (tedy pokud se toto za posledních x let nezměnilo!) ,že jsou použity pneu s nižším rychl.indexem,hmotnostní nižší být nesmí!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]