Zdravíčko, v autě mám Vartu Silver starou 2 a půl roku. Přes diagnostiku dává 12.2v - 12.4v, když si nechám puštěné rádio, tak ukazuje i pod 12v(11,8). Dobil jsem ji nabíječkou, nechal hodinu v klidu,zase připojil k nabíječce a po pár vteřinách opět ukazovala, že je plně dobita. Tak jsem ji měřil voltmetrem a měla 12.5v. Je to známka toho, že akumulátor odchází a měl bych jej vyměnit?
Než začneš řešit novou baterii tak zkontroluj dobíjení měř na volnoběh s puštěnýma světlama napětí by nemělo jít pod 13.8V Pak měř klidovej odběr z baterie při zamčeným autě nesmí bejt větší jak 30mA Baterii bych jinak řešil až po té co bych nenastartoval Nejdřív bych jí dobyl přez noc a pokud bych zas do měsíce nenastartoval scháněl bych novou Měnit jí na zakladě měření vagem je nesmyslné vyhazování peněz
Jj, na 99% je chcíplá. Nejlíp to poznáš když změříš pokles napěti v zátěži (start) a pak rychlost samovybíjení - pokud je po dvou dnech 12V tak je taky v háji (nezaměnit s vybíjením klidovým odběrem). Rychlé nabití je známka nízké kapacity.
Poslední dvě Varty mi chcíply po třech letech a to nikdy nebyly vybité pod 50%, takže kvalita žádný zázrak a už je neberu. Aktuálně Exide a zatim OK. Původní Varta z prvovýroby (Španělská) byla dobrá, měnil jsem jednu po 10 a druhou po 11 letech (Ford)
olinl
Jak píše asd-Varty už nejsou kvalitní (ty co se prodávají v různých "autopotřebách" určitě). Do třech let mi odešly tři.. Zkouším teď značku Banner.
Je po smrti. Nabitá by měla mít 12,8V. Mě odešla Varta Silver taky po 2 a půl roce. Dal jsem Exide Premium a co ta si dovolí...
honza7*
→ Mě odešla Varta Silver taky po 2 a půl roce.
Fakt jo? To čumim. Tohle se mi ještě nestalo. A že jsem dobytek, kterej na nějakou údržbu spíš kašle.
fugass*
Taky jsem na ni nekašlal. Co 3 měsíce jsem ji přes noc nechal dobít. Po asi 2 a půl letech jsem musel každý týden nabíjet. To u Exide neznám. Varta byla zcela nová.
Co máte za auto? Nedávno jsem četl zajímavý článek o "inteligentním" dobíjení u moderních vozů, kdy kvůli co nejnižším emisím se baterie za jízdy a na volnoběh v podstatě nedobíjí, aby se dobíjením baterie nezatěžoval alternátor a tím nezvyšovala spotřeba. Takže jediné chvíle kdy se baterie pořádně dobíjí je při deceleraci. Tento způsob dobíjení dokáže odepsat baterii údajně hodně rychle.
pave*
Ano, ale musite ještě dodat,že mimo tyto podmínky dobíjení je ještě jedna a tou je tuším napětí akumulátoru pod 12v. Takže kdyby se mě toto týkalo, tak by mi baterii dobíjel pořád. Alternátor dobíjí 13,8 - 14,2 volty od nastartování. Auto je Golf 6, 1.6 MPI.
asd1
jj, inteligentní "eko" dobíjení je taky dobrý kurvítko...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.