Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rychlost na železničním přejezdu

Od: previt® odpovědí: 17 změna:

Zdravím,

mám otázku - pokud bude před železničním přejezdem rychlost omezena značkou na 30km/h a na přejezdu blikají bílá světla, tak jaká je povolená rychlost na přejezdu? 30km/h podle příkazové značky anebo 50km/h podle světelné signalizace na přejezdu - co z těchto dvou má přednost?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honza7*
hodnocení

7x

30, bez debat.

hodnocení

3x

30km/hod.

Co jiného?

doplněno 09.03.20 19:51:

Už aby bylo povinné školení všech řidičů.

Asi si pletete značky, páč se jedná o zákazovou značku B 20a.

Pak si, (a nejste sám), pletete předpis o světelných signálech, proto Vám ocituji předpis.

(6) Světelné signály jsou nadřazeny svislým dopravním značkám upravujícím přednost

Ale zde se nebavíme o přednosti, jen o rychlosti na přejezdu.

Už chápete?

.

hodnocení

Takže příkazová značka je nadřazena před světelnou signalizací?

Zákon 361/2000 Sb., §28, (3) ... Svítí-li přerušované bílé světlo signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení, smí 50 m před železničním přejezdem a při jeho přejíždění jet rychlostí nejvýše 50 km.h-1.

priklad1*

Není taky náhodou na přejezdu zakázáno předjíždění. Dnes mne jeden normální řidič na přejezdu předjel. Píšu normální, protože všichni normálně na to s.. ou pokud je to zakázáno.

hodnocení

Jde mi přesně o tuto situaci, ať jsme konkrétní..

honza7*

No vždyť je to jasný, 30 a bum!:) Když tam pojedete 50sát a změřej Vás, je vymalováno.

Co na tom je nepochopitelné? Jedete 30 od zákazové značky, až po konec zákazu.

Jak jednoduché.

hodnocení

Děkuji za další doplnění 20min. poté, co byl tento předpis již nalezen. Celá otázka se točila pouze okolo něj.

Značky si opravdu nepletu, rozdíl příkazová/zákazová značka je v tomto případě už pouze slovíčkaření, nehledal jsem její správný název.

A k povinnému školení - v dnešní době se už i povinné školení řidičů dělá pouze formou elektronického samostudia bez nutnosti školitele. Na jednu stranu škoda, vždy mě zajímaly podobné vychytávky, ale na druhou stranu i školitel občas neznal správnou odpověď na některou z mých otázek.:)

Prevíte,

nehlídám časy příspěvků, jen se snažím odborně poradit.

Značky si opravdu nepletu, rozdíl příkazová/zákazová značka je v tomto případě už pouze slovíčkaření, nehledal jsem její správný název.

Ale pletete, páč příkazové jsou úplně jiné, nežli zákazové. To není slovíčkaření, ale upozornění na Vaší chybu. Páč není třeba hledat správný název, ten přeci musíte znát.

Nevím kam chodíte na školení, ale u nás probíhá školení naprosto jinak, právník, soudní znalec, školitel, AETR, tachografy a podobně. Všeobecná diskuze.

hodnocení

Milane,

neberte to zle, ale diskuze o příkazových/zákazových značkách bylo z vaší strany pouze poučováním na slovíčka. Ano, napsal jsem to špatně a ano, nepamatuji si přesné názvy značek. Stejně jako si nepamatuji např. přesný vzorec na řešení kvadratické rovnice anebo spousty jiných věcí, které jsem si kdy učil. Jestli vy máte takovou paměť, tak vám upřímně závidím.

Standardní školení pro referentské řidiče, vy jste evidentně profesionální řidič, kde školení probíhá zřejmě mnohem podrobněji, jak píšete.

Tím bych ukončil tuto diskuzi, moje hlavní otázka - co je čemu nadřazeno, byla zodpovězena.

Prevíte, opravdu to neberu nijak zle, jen o vyjasnění.

hodnocení

2x

Popravdě řečeno, nevím. Podle předpisu jsou světelné signály nadřazené dopravnímu značení. Jasné to není ani ze znění §28, odst.3 z. č. 361/2000Sb. Zkusím ještě neco najít.

Pozn. Zn. B20 patří mezi zákazové DZ!

doplněno 09.03.20 19:23:

Beru zpět. Viz ust. §76, odst6 z. č. 361/2000Sb.*mir*

hodnocení

Dobré hledání! *palec* Tzn. zákazová značka je vítěz...

"Světelné signály jsou nadřazeny svislým dopravním značkám upravujícím přednost."

hodnocení

2x

Čo je nepochopiteľné na tom,ak je dopravnou značkou znížena rýchlosť v mieste kde je vo všeobecnosti platná iná rýchlosť? A je jedno či to bude na železničnom priecesti,v zákrute,nádjazde,na ceste a pod.Biele blikajúce svetlá na železničnom priecestí označujú bezpečný priejazd cez neho,ak nie je pokazené. V žiadnom prípade neurčujú rýchlosť priejazdu cez neho. Tú označuje iný § a jeho platnosť je obmedzená značkou.

doplněno 11.03.20 13:20:

Možno som to zle napísal,tak preto je to tu nepochopenie. Biele prerušované svetlo na železničnom priecestí primárne slúži na voľný prejazd cez prieceste,samo o sebe neudáva rýchlosť prejazdu tá je daná § 28 ods.3/ a ten je tu obmedzený zákazovou značkou ,nie samotné to svetlo,čiže je obmedzená rýchlosť prejazdu cez prieceste,nie možnosť jeho prejsť.Je to praktický to isté ako obec-50 km/h, Prieceste so svetlami-50 km/h, bez svetiel 30 km/h.Tieto rýchlosti sa vzťahujú vo všeobecnosti na dané miesta a sem tam sú obmedzené ako v tomto prípade. A ak niekto tu na tomto konkretnom príklade ide niečo hovoriť o nadradennosti svetelných signálov voči rýchlosti prejazdu cez prieceste,tak nech si ani nesadá za volant.A na jedno si treba dávať pozor,že tie rýchlosti sú v okolitých krajinách iné a záleži aj či je to prieceste so závorami alebo bez.

Takže v za mňa pre tento prípad poctivých 30 km/h a sledovať aj železničnú trať

hodnocení

Přečtěte si ještě jednou paragraf, který jsem zmínil v jiném komentáři, pokud tvrdíte, že blikající bílé světlo neurčuje rychlost.

Zákon 361/2000 Sb., §28, (3) ... Svítí-li přerušované bílé světlo signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení, smí 50 m před železničním přejezdem a při jeho přejíždění jet rychlostí nejvýše 50 km.h-1.

slavco, buď jsem nepochopil Váš text, nebo píšete naprostou nepravdu.

"Biele blikajúce svetlá na železničnom priecestí označujú bezpečný priejazd cez neho,ak nie je pokazené. V žiadnom prípade neurčujú rýchlosť priejazdu cez neho"

Na pravidelném, povinném školení řidičů, byste se to dozvěděl.

honza7*
hodnocení

1x

Takže příkazová značka je nadřazena před světelnou signalizací?

Odmyslete si ten přejezd a bude Vám to hned jasný. Prostě je tam třicítka a hotovo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]