Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Za jak dlouho dobrý řidič

Od: acko odpovědí: 19 změna:
Cauky, mam speciální dotaz. Je možný být dobrým řidičem hned po autoškole?
Nebo dokonce uz v autoskole?
Je těžké říci co přesně znamená dobrý řidič, ale aspoň řidič co ví co dělá a sleduje situaci, ví co dělat a co je dobrý a co špatný.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

12x

Nelze dobře odpovědět. Někdo se narodí "s volantem v ruce", jiný nebude dobrý řidič až do smrti, nemá na to "buňky".

@satam - to je naprosto přesná definice *palec2*

break
hodnocení

6x
Za mě dobrej řidič není ten, co umí jezdit s V3S, couvat s vlekem, jezdí rychle JFK Clarkson a zvládá provoz ve velkejch městech. Ale ten, co dovede používat mozek, nepřeceňuje se a chápe, ze silnice není jen jeho...
Tohle může člověk pochopit už na začátku.

hodnocení

4x

Dobrý a šikovný řidič mužeš být třeba hned v autoškole.Naučíš se správně blikat,troubit,koukat do zrcátka,brzdit,couvat,nastavovat sedačku atd...

Ale to hlavní co dělá řidiče řidičem je praxe,praxe,praxe sbírat zkušenosti,stovky kilometru,učit se předvídat,odhadovat,zima,náledí,sníh nečekaná situace na silnici kterou musíš ve vteřině vyhodnotit a správně ! atd..

Tohle se na plácku v autoškole nenaučíš

Musíš si tím postupně vším procházet a pak budeš pořád lepší a lepší řidič.A učit se budeš pořád protože nevíš co za idiota potkáš zítra v protisměru.

hodnocení

4x

"Je to jednoduché, nic na tom není, už to perfektně umím..."

Doufám, že Vás nepotkám na silnici. Ve chvíli kdy Vás totiž tohle napadne, stáváte se nebezpečný sobě i širému okolí. Ono to totiž ve skutečnosti není jednoduché a perfektně to neumí prakticky nikdo. Vždycky se může najít situace, se kterou jste se ještě nesetkal a se kterou si nebudete umět dostatečně rychle poradit. Říká se, že nejhorší řidiči jsou ti, kteří mají najeto kolem 10 000 km a myslí si, že už to umí, že je nic nepřekvapí. NEUMÍ! Řídím nejrůznější auta už 1/2 století, najetých mám pár set tisíc km bez vážnější nehody, ale tvrdit o sobě, že jsem perfektní řidič bych si nedovolil.

Ne nadarmo se v některých zemích vydává řidičák "na zkušební dobu". V té době smí absolvent autoškoly řídit jen pod dohledem zkušeného řidiče. Pokud by něco takového zavedli i u nás, byl bych jedině pro.

doplněno 07.03.20 12:47:

"Mám řidičák 2 týdny a hned pd prvního dne se mi jezdí dobře..."

Ono to není o tom, jak se Vám jezdí, ale jak Vy jezdíte. Jo, na suché silnici kde potkáváte jen samé slušné řidiče a za slunečného počasí je to v pohodě, ale... Už jste jel v noci v mlze? Na nepředvídaném náledí? Za silného bočního větru? Už jste na poslední chvíli uhýbal protijedoucímu šílenci, předjíždějícímu na horizontu? Už z nějakého důvodu řidič auta před Vámi dupnul na brzdu? Přebíhala Vám pár metrů před autem přes cestu srna? Už jste vjel do louže, která nevypadala hluboká, ale byla? Jak se Vám jezdí v kolejích, vyjetých kamiony? A co takhle dřevěná paleta, která v zatáčce spadla z náklaďáku? ...a mohl bych pokračovat. Tohle Vás žádná autoškola nenaučí. To se musíte naučit sám. A za 14 dní (za rok) to rozhodně nebude.

hodnocení

3x
Na to abys byl dobrej hned bys musel mit dar z pekla
A ten 99.9 % dnešních žákú prostě nemá
Takže de o to nák ty papíry udělat a pak jen trénovat, trénovat,trénovat a doufat že si v první zatáčce nerozbiješ hubu *cert*

hodnocení

3x
Někdo má buňky na řízení, někdo ne. Nicméně řidič se učí celý život, není to o tom, jestli jsi ještě v autoškole, nebo měsíc po... Pak je tu ještě taková věc - má to dokonce svůj název, jež mi vypadl z hlavy. Chvíli po autoškole budeš mít v určitou dobu období přehnaného sebevědomí. Všechno umím, všechno znám. A toto je dost nebezpečné. Měk by ses držet vždy při zemi.

hodnocení

2x

Přirovnejte to s kuchaři a možná najdete odpověď.

U řidiče jde i o cit pro ovládání motorového vozidla, aby ho zbytečně neničil.

Obecně vzato je ideální samostudium (jezdit odmala v něčem neoficiálně). Vemen je na silnici plno a autoškoly raději těží prachy z opakování zkoušek a dokupování hodin, než aby byl zájem o dobrého řidiče.

hodnocení

2x

Dobrý řidič je ten,co řídí autobus s padesáti cestujícími po namrzlé silnici za tmy a chumelenice a všichni spí*smich*

Jasně a ještě přitom kouká v telefonu na film...a cestující radši spí strachy.

hodnocení

2x
Z někoho nebude dobrý řidič ani po 20 letech.
Mám Vám vyprávět, co jsem dnes potkal na silnici za exoty? Jel jsem se synem lyžovat..na 20km silnice sníh..asi tak 3cm silná nesouvislá vrstvička. Polovina řidičů je zřejmě z rovníkové Afriky a sníh v životě neviděla, jinak si jejich panické chování na silnici nedokážu vysvětlit. Brzdí nejen z kopce dolů na zcela rovné silnici, na rovině jedou 40km/h.., ale brzdí dokonce i do kopce!

fik
hodnocení

1x

Na to odpověď neexistuje. To máš stejné jako s hudebními nástroji,někdo se s tím narodí,jiný se to nenaučí ani kdyby čert na koze jel.

Někdo má talent ns řízení čeholokiv,má odhad,ví jak s tím autem zacházet,jak jej řídit,jak se chovat v krizovkách,prostě to má v krvi...a druhý může jezdit třeba 20 let a stejně mu spojka pořád skáče a o bezpečné jízdě nemůže být ani řeč.

V autoškole jsem to viděl,zatímco jedněm nedělala závěrečná jízda žádnou potíž a jezdili jakoby tam seděli 50 let,druzí to nedali třeba ani na 3 pokus

pavellib
hodnocení

1x

Jám myslím, že jen ovládat auto se dříve nebo později naučí většina o tom to není. DObrý je ten, ktreý dokáže situaci na silnici předvídat. Sleduje a vnímá auta, chodce, cyklisty kolem sebe a dokáže zabránit nehodě i když kolem něj někdo udělá chybu. A tohle se hned po autoskole nenaucis, jsou to zkusenosti v provozu + tvoje povaha.

Priklad - clovek ktery na dalnici dokaze vybrzdovat jine auto. Auto jiste dokaze ovladat velmi dobre ale v tu chvili se mu zatmi mozek a je ochoten riskovat zivoty ostatnich misto aby v klidu presel situaci, ze mu treba nekdo i nechtene neuhnul. Agrese, netolerance, neochota pripustit chyby ostatnich to je to co me na silnicich stve. Ne to, ze se pani na semaforu v kopci nedokaze rozjet na poprve a nekdy ani napodruhe. A ti agresori za mnou uz troubi..

Casto se na silnici pohybuji i jako cyklista, tedy jsem v tu chvili ten slabsi. A tam lze velmi dobre poznat dobreho a tolerantniho ridice a ty ostatni.

acko
hodnocení

Díky za vaše super odpovědi, čekal jsem to jinak :D.
Já nikdy předtím nejezdil, ale lektorka v autoškole mi od první jizdy řekla, že umím citlivě a dobře jet, že neni možný že jsem nikdy předtím nejezdil. Popravdě je to tak, že přemýšlím a řekl bych že jízda v autě je jedna z mála věcí, která mi nějak jde a věděl jsem že mi půjde.
Přijde mi to jednoduchý sledovat zrcátka a vidět nějak dopředu, nevím no. Mám řidičák 2 týdny a hned pd prvního dne se mi jezdí dobře, prvně jsem vybíral silnice bez provozu a bez dálnic, ale teď už normálně jedu. A dávám si větší rozestupy mezi auty atd. Už v autoškole když jsem jel jsem byl pripravenej brzdit kdykoliv, plyn jsem používal málo, popravdě to byla nejaka 1.9 octavie a jelo to samo :D a 80% času jsem jezdil po městě v provozu kde jsem stejně musel pořád brzdit na semaforu atd. Teď mám 1.4 mpi fabii a taky pohoda.
Pravdou je, že toto téma jsem založil, protože jsem kamosovi řekl, že řízení mi jde už od začátku a on řekl že to není možný, že to si vždy myslí každej kdo vyjede autoškolu, jeho známí to taky říkají, že ri lidi jsou mega nováčci a tak. Já nejsem typ člověka co má vyšší ego nebo tak, ale konečně jsem si řekl že mi něco jde a to si říkám málo, spíš vůbec.
Asi mám něco z hraní her, nebo jsem něco odkoukal, nebo jen racionálně přemýšlím a tohle vše dohromady dělá lepšího řidiče. Dokážu jet i rychleji a zároveň opatrně, ale zatím na to nemám auto :D díky bohu. Stejně bych nebyl takový to "prase" co jezdu fakt rychle všude a předvádí se. Já nechci narazit ani trochu a už vuuubec ne se zabít. Ani nikoho ohrozit.
Díky
Jen doplním, bacha na moment kdy si začneš myslet že je to jednoduchý, že jsi dobrý řidič, dáváš pozor atd, to je přesně ten okamžik kdy ztratis respekt a něco se posere, tim si prošel asi každý...take jsem si říkal jake mám rozestupy a jak to není problém ubrzdit, když člověk dává pozor, problém to nikdy nebyl až do té doby než se přede mnou dva srazili a já jsem si při brzdění už hledal unikovou cestu protože jsem si říkal že tohle nedobrzdim, nakonec jsem to tedy dobrzdil jeste s rezervou...pomohl jsem zraněnym, ale nechalo to ve mě silnou zkušenost

break
Z minima zkušenosti se hodnotis jako dobrej řidič...docela uber, jezdí a uč se. Potkáš spoustu bláznů a dostaneš se do spousty neprijemnejch situací. Zajdi si na vrakac a podívej se na vraky , kde byl smrťák. Chvíli se budeš držet zpátky...
Nejseš na silnici sám, cesty nejsou všude stejný a počasí je taky mrcha...
Možná umíš parkovat s osobakem, dovedeš se rozjet bez chcipnuti, ale dobrej řidič to o sobě netvrdí a už vůbec ne s mokrým řidičakém ...

acko
hodnocení

0x

Zatím jsem nepotkal žádného agresora nebo tak něco :D Samozřejmě, že mám málo najeto, ale mám jak tu píšete dobrou povahu a jsem ohleduplný vůči všem. Samozřejmě zatím mě nepotkala situace jako rychle zabrzdit nebo dítě vběhnuté do silnice..
Vše mi dává smysl, křižovatky atd. Ovládání auta mi jde už od začátku to jsem celkem rád, bez toho bych nevím co :D musel bych se víc učit.
V autoškole mě taky hodně chválila :D možná to je i tím, že si to myslím nebo prostě jezdí se mi dobře, všechno hlídám nějak automaticky. Snad nepotkám nějakou hrozbu..musím dávat prostě bacha no hlavně na ostatní jojo nejsem sám no jak píšete. Nechtěl bych zbytečně narazit a rozbít si auto nebo tak.
Téma jsem založil proto, protože všichni kluci se pořád v nečem vychloubají a předháněji, jsou vždy lepší než druhej.. a já raději v duchu souhlasím *smich*. Všichni mojí vrstevníci mi říkají že jsem lama a že nemůžu umět řídit když jsem nejel, nemůžu za to že jim to v autoškole nejde, neměli si vybírat chlapa když na něj pak nadávají ( s babama to jde lépe, teda jak s kterou no).
díky

asd1
hodnocení

0x

Někomu jde řízení líp někomu hůř. Ale zapamatuj si jedno moudro: "Jakmile si začneš myslet, že umíš dobře řídit, tak slez ze stromu, protože tě nejspíš brzy překvapí něco kde budeš mít problém".

Ať je to motorka v mrtvém úhlu, patník který přes haupnu neni vidět a zapomněl jsi na něj, nafta nebo námraza začínající v půlce zatáčky, chcípne ti posilovač řízení a budeš mít velký problém zatočit, rupne ti brzdová trubička a propadne se pedál brzdy, pod sněhem bude ledovka, spadne ti petflaška pod pedály, louže v kolejích a zaplaveš atd. atd.

mak*
hodnocení

0x

Dobrý řidič je každý, kdo neohrožuje své okolí a zároveň nezdržuje provoz. A to není tak těžké být hned po autoškole. V podstatě i v autoškole, ale tam je jediný problém, že např. v obci musíte dodržet 50km/h na tachometru, čímž zdržujete, protože 50km/h bývá někde okolo 55km/h na tachometru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]