Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vracení nového vozidla

Od: emanuel* odpovědí: 7 změna:
Zdravím
. Koupil jsem si nový vůz ze salonu za necelých 800 tisíc korun. Bohužel po dvou týdnech od převzetí vozu (najeto 500km) mi začla svítit kontrolka zhaveni a na obrazovce bylo napsáno ZÁVADA TEMPOMATU a START/STOP. Zavezl jsem auto zpet k autorizovanemu dealerovi na reklamaci. Ti mi poté následující den volali a sdělili mi ze je nutné vyměnit palivové čerpadlo.
Moje otázky zní:
Je oprava krytá zárukou jestliže to je vznikla vada?
Lze auto vratit zpet s navracenim penez?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

5x
Hlavne neposlouchej jezevce, nebo ze sebe udelas vola. Mas pravo na nove cerpadlo (samozrejme vc prace), to je tak vsechno.
v případě, že věc nemá vlastnosti splňující jakost při převzetí (§ 2161 NOZ), může kupující požadovat dodání jiné věci, pouze pokud to není vzhledem k povaze věci nepřiměřené. Stejně tak týká-li se vada pouze součásti věci, může kupující požadovat jen výměnu této součásti.

jezevec*
hodnocení

0x

Pokud se vada objeví v prvních 6 měsících ode dne nákupu ( a je úplně jedno, jestli jde o škrpály za dvě stovky, nebo auto za dva míče), má se za to, že existovala již v době převzetí věci. Proto ty nemusíš dokazovat prodejci, že jsi škodu nezpůsobil svým nevhodným zacházením, ale prodejce musí dokázat tobě, že jsi s autem zacházel jinak než podle návodu. Pokud ti to nedokáže (většinou nemá jak), reklamaci musí uznat.
V prvních 6 měsících jsi to navíc právě ty, kdo rozhodne, jestli se auto bude opravovat, nebo jestli si odvezeš jiné. Vždy to ale musíš uvést při sepisování reklamačního protokolu jako požadovaný způsob vyřízení reklamace. Na to má prodejce následně měsíc čas.Pokud by reklamaci během 30 dnů nevyřídil, nebo už třeba neměl model vozu, který sis koupil, musí ti vrátit peníze.
Všechno to řeší § 616 Občanského zákoníku.

krtek*

má pravdu ten chlupáč:)*zdravi*

Odkazujete na ustanovení zákona, který byl už dávno zrušen.

hodnocení

0x
Sdělte nám prosím značku, model, motorizaci.
V rámci záruky máte samozřejmě nárok na bezplatnou opravu.

hodnocení

0x

OK, auto je složité zařízení...a i nové se občas může porouchat.

V záruce Vám palivové čerpadlo vymění...a možná se Vám to dalších 15 let nestane..

Kvůli tomu chcete auto vracet?

radiss
hodnocení

0x

Závadu lze reklamovat v běžném reklamačním řízení. Do 6 měsíců od zakoupení musí tyto vady na své náklady prodávající odstranit příměřeným způsobem - tedy opravou nebo výměnou zboží.

Zboží lze vrátit v případě, že se zboží reklamuje 3x po sobě nebo charakter vady neumožnuje zboží opravit nebo vyměnit takovým způsobem, aby nedošlo k význmnému snížení hodnoty zboží.

Tedy z vámi uváděného důvodu nemáte právo na reklamační řízení jehož výstupem by mohlo být vrácení peněz.

Podle toho co se rozsvítilo na displeji - jde o značku KIA?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]