Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Schválené disky, ale větší pneu - zápis do TP

Od: koleso odpovědí: 13 změna:
Dobrý den. Mám k dispozici litá kola z Focuse Mk1, která si chci nasadit na Fiestu 2007. Disky rozměrem odpovídají údajům v TP od mé Fiesty, ale mají pneu 195/60 R15, což Fiesta v TP nemá. Má tam max 195/50 R15. Všude na netu jsem četl články pouze o zápisu jiných kol, ale já řeším jen odlišné pneu. Jak postupovat při zápisu jiných pneumatik a na kolik to tak cca vyjde? Díky předem. Pneumatiky přehazovat nechci, protože jsou skoro nové, ale zároveň nechci být lynčován první hlídkou PČR nebo mít problémy při nehodě, proto to chci legislativně ošetřit.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

2x

Tohle zapsat legálně nelze.

koleso
hodnocení

To mi přijde docela jako mezera v legislativě. Je mi jasný, že tento požadavek asi moc lidí nemá, ale přece je spousta lidí co mají na autech nesmyslně velká kola legálně, bez jakýchkoliv problémů během zápisu, ale samotné pneumatiky, které mají o centimetr větší průměr zapsat nejdou

re4zon
hodnocení

1x
Ale lze to zapsat, ovsem je to dost komplikovana sranda. Tady to mas vysvetlene
mdcr.cz/...
Osobne radim vykaslat se na to, pneu prodat a koupit ty co jsou v tp. Saskovat se zapisem se nemuze vyplatit, pokud se clovek vylozene nenudi.

hodnocení

1x

Ale tohle vám nikdo nenapíše ani kdyby sebevíce chtěl.V těch gumách je rozdíl 2cm na výšku což je více jak 6% rozdíl(schvaluje se cca max.2,5%).Také by o hodně proměřoval tachometr...

Jj je to mimo toleranci!

hodnocení

0x

U nás jsou tyto některé úkony téměř nemožné. Chtěl jsem dopsat do TP na autě jiný rozměr než jen 5,5Jx13 s pneu 165/70R13 a to podel originálního TP z "D" kdy byly psány disky (pneu disky si nepamatuji!) od 145R14 po 195/55 R16 -Na místním úřadu neřešitelné,tak jsem se na to vy...

Jinak na TK s tímto rozměrem neprojdete (tedy pokud technik bude kontrolovat rozměr pneu a v případě nehody ať již jako poškozený nebo viník-pojištovny bude zkoušet snížit plnění z důsledku pepředpisových pneu /zkoušej vždy a kdo se nechá.../pokud si myslíte že byste jednání a poj. ustál a dokázal se ubránit = pak na nich klidně jezděte.Při silniční kontrole mi PČR zatím nikdy za posledních 23 let rozměr pneu nekontrolovala /předtím také ne -jezdil jsem moto/ ,takže lynčováním jste to hooodně přehnal nebo jste nějaký výtečník,kterého kontrolují 4x týdně (i tací jsou aspoň sle min.jednoho dotazu zde !)Spr poplatek za zápis změny (barva, allternativní disky a pneu,TZ...) do ORV /TP/ je 50kč.

Dřív existovala možnost, že když jsi dokázal sehnat někoho, kdo měl v TP stejný typ co potřebuješ už povolený, tak ti úřad podle jeho TP zápis udělal taky. Typicky třeba Xsary dovezené z Německa měly v TP zapsaných asi 5 rozměrů ale ty prodané přímo v Čechách jen dva. Takže nebyl problém sehnat někoho s dovezeným autem a nechat zápis upravit podle jeho TP. Bohužel se od této praxe upustilo a dneska ti to už neprojde. Vzhledem k tomu že u tebe ale obvod pneumatiky nesedí, stejně bys nikoho s povolenou větší gumou nesehnal.

Kolego já měl neměcký TP od toho auta a NEŠLO to a to jsem chtěl jen jeden rozměr navíc.Mohl jsem mít zadarmo lití ze stejného modelu,který nakonec kolegy vyřadil i s litými,Ale toto jsem slyšel,že jde na základu ORV identického auta dnes ale bez záruky.

asd1

Diesel to byla chyba úředníka který neopsal správně D techničák při přihlašování do ČR a tuhle chybu opravit by jít mělo.. Mně pitomec na úřadě zapsal dokonce jinou emisní třídu, jiný počet bagů, ne všechny rozměry kol a při přebírání techničáku jsem to reklamoval a normálně to opravili... Co schválili Němci to musí český úřad respektovat.

Policajti nelynčujou, ale při nehodě to je první co se zapisuje. Technickou to taky neprojde.

Ono už to nefunguje roky. Vím ale že se to na fóru Citroenu řešilo a že to šlo. Co ale člověku hlava nebere, je to že Xsara N1 měla v tp 14ky a po faceliftu 15ky kola a to v techničáku vzájemně přepsat nešlo i když podvozek byl úplně stejný a facelift se týkal v podstatě jen masky a světel.
asd1

Totak ty myslíš převzít z jinýho auta stejnýho typu, to už asi nejde., Já se bavim o D dokladech a přepisu do CZ techničáku pro jedno auto, to byl případ Diesela a tam nejde o převzetí údajů z jinýho auta, ale o opravu chyby..

Facelift je jiný auto s jinou homologací, tam to logicky přejímat nešlo..

Asd-z toho D tp mi přepisovali kastli na mé rozstřelené-to bylo OK (byla to Ibiza 1,7d rv 85 ,kastle totéž ale 91 ,po FL-jiná světla blikače vedle světel místo v nárazníku,jiný p.nárazník a blatníky)Jen jsem ze svého do druhého (koupeno v ČR bez motoru a převodovky s fakturou od CZ firmy a D TP )prohodil motor a převodovku a jezdilo se.kastle -tím pádem jiné VIN nebyl pro úřednici problém,ale disky a pneu? "To nejde!TZ? taky nejde !"

Bylo to někdy před cca20 roky.Pak tam přišel jako vedoucí evidence MV můj bývalý kolega ( náš starosta si tam na jisté funkce na úřadě "natahal" své některé dřívější podřízené)- a ta dotyčná změnila (MUSELA ) svůj přístup k lidem -žadatelům o 180°.Dřív nebyla-nechtěla poradit když byl problém.Když jsem po několika letech v depozitu onu Ibizu ve 2004 trvale vyřazoval- tak i bez auta,ekoprotokolu a dalších-ochotně našla skulinku v § a vyřadila.

hodnocení

0x

Pokiaľ chcete mať všetko v poriadku,tak oslovte oficiálného dovozcu značky auta do ČR a on vám za poplatok vystaví všetky možné schválene alternatívy pre vaše auto na základe TP. Či tam bude ten váš rozmer je otázne. Na základe tohto dokumentu sa dá spraviť zápis do TP.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]