Nejste přihlášen/a.
Prosím vás o radu nebo spíše vysvětlení.
V čem je rozdíl u disku kol, když jeden disk má rozmer 6,5Jx15 a druhý 6Jx15
Pneumatika o velikosti R15, pujde nasadit,že?
Dočetl jsem se, že to první číslo je šířka ráfku, ale kolik dělá ta "půlka" vlsatně dělá?
Děkuji
Tady zjistíte, jaké pneumatiky jsou z hlediska jejich rozměru (šířky) vhodné pro různé šířky ráfků.
Tady najdete mraky disků rozměru 6Jx15, snad si tam vyberete.
Tady máš 6Jx15 s roztečí 4x98. Zkontroluj si ET.
Kdybys nám už konečně laskavě sdělil pokud možno přesný typ vozidla, radilo by se o 90% snáze!
Výborně. Pak bych ty, které doporučuji o dva řádky výše vyloučil, nemusely by se ti do nich vejít brzdové třmeny. Takže doporučuji hledat disky s ET mezi 40 a 36. Pokud máš sportovní podvozek, pak dodržet předepsané ET40.
Jedna z možností (a levných) je tady.
Myslím, že ne, ale nemám v tomto směru zkušenosti. Jen výpočet.
Dávám to, co předepisuje výrobce a uvádí TP. Zbytečně nelaboruji.
Pokud bude ráfek větší a pneu menší, tak to bude dle mě hnusný tuzing. Profil do sudu a první obrubník ráfek totálně zničí (kde by jinde ho chránila pneumatika), ale to jen při velkém rozdílu.
jj, chápu, mě šlo hlavně jen o ten "půl palec = 6,5J"namísto "6J"
takže z tech 12,7mm to vlsatne bude dělat cca 6mm na každou stranu disku, defacto "chudý soudek"
Ano, R 15 půjde nasadit. Šířka ráfku není problém, pokud není rozdíl příliš velký. Samozřejmě šířku ráfku musíš dodržet podle TP. U řady aut i ve velkém TP připouštějí montáž pneumatik odlišných rozměrů. Třeba užší zimní a širší letní. Je nutné vycházet z toho, co povoluje velký TP.
ve velkém TP je 6Jx15 ET 40 , ale takový rozmer disku velmi těžko sehnat, našel jsem spoustu s rozměrem 6,5Jx15, ale jestli to pmeu nějak nebude "deformovat"
No, pneu pro daný ráfek se deformovat nebude, ale radši bych se držel předepsaného ráfku. Taky bys nemusel projít u TK.
na disk se údajně nedívají(samozřejmě pokud tam, už jen vizuelně, není něco do očí bijící), kouknou pouze na pneu rozmer pokud sedi v TP
vybírám na bazerch disky, ale přesný rozměr , je obrovský problém, proto se ptám
Pokud tam dáš něco jiného než je zapsané v techničáku, tak jde o technicky nezpůsobilé vozidlo. Neměl bys projít technickou, při nehodě se toho chytne pojišťovna (např. bude tvrdit že se správnými koly bys ten smyk nedostal), v cizině tě klidně odstaví pokud si toho náhodou všimnou a zpět pojedeš odtahovkou atd.
rozměr je šířka ráfku x průměr patky (oboje v palcích), pak ET = zális tj. vzdálenost dosedací plochy pro náboj od středu ráfku, pak ještě průměr středové díry, rozteč a počet šroubů. Všechno musí sedět pro konkrétní auto, buď podle techničáku nebo typového listu k ráfku.
plecháče jsem sehnal origo na Fiat Ideu, zakoupil jsem i nové letní pneu a moje milovaná žena po 14 dnech trefila patník, nová guma rozervána a lem na disku deformovaný. Takže jsem musel zakoupit 1pár gum.Ale co, stane se no, ale nasere to!
Kolega z práce mi za pár "šušňů" prodá aludisky Fiaťácke z Marei Weekend jsou to sice také 6Jx15 ale ET 43, kruci nevím zda ty 3mm budou vadit, když tam mají být ET 40
Máte někdo zkušenost s velikosti ET o těch pár mm?
Oprvdu bych radil nevymejšlet jak "občurat" systém. Jestli míš v TP uvedeno ET40, tak to prostě znamená ET40 a nic jiného. Koupit plecháče R15 u šroťáků není zase tak velký problém, daleko horší je to s plecháčema R13, po dotazu na R13 většinou řeknou že to nikde nechce a že je rovnou vyhazují. Pokud chceš nové, tak spousta eshopů s pneumatikama prodává i plecháče.
Jestli nechceš problémy, tak tam dej to co máš v techničáku. Rozměry pneu a klidně i ráfku jsou první věc o co se zajímá pojišťovna v případě nehody.. Než kola z mařeny tak vem celou mařenu a Ideu prodej (Marea je slušný auto, konkrétně Weekend v 1,9 JTD 110 bylo v rodině a jezdilo se s tim pěkně, líp než v Oktávce..).
Milovaná žena a auto - njn, to neni nic divnýho
AL kola jen líp vypadaj a o něco málo líp se chladí brzdy (větší díry), jinak maj spíš nevýhody...
PS po 14 dnech stačilo koupit jednu stejnou gumu jako ta zničená, možná bys trefil i stejnou sérii..
asd1
Sehnat 1ks barum Bravuris 2 195/60 R15 nemožné, to jsem hledal hned,ale prostě tyto starší typy nejsou asi k mání. Anebo ano, ale natrefil jsem za cenu 1800kč/ks, to se mi zda přemrštěná cena.
Jinak mám gumy co tam mají být, ale jen ten ráfek na těch aludiscích je ET43 a né ET40
Plecháč bouchnutý se vyklepe, to není problém, ale kolega právě tu Mareu (benzín 1,6) prostě jen dojíždí do konce STK a bude likvidovat(už při poslední kontrole prošel se zavřenýma očima, musel na opakovačku), no a pravě že mu zůstaly ty aludisky
Pročítal jsem ohledně toho ET zálisu, tak jestli jsem to pochopil, tak těch ET43 je vlastně vzdalenost v mm od kolmice k dosedací ploše disku. Když dle papíru tam má být 40mm , tak si myslím, že 43 by neměl nastat problém, to jedině bych musel mít už pak větší pneu aby vadily podběhům.
ET je zális a v praxi to znamená, že čím vyšší je hodnota zálisu, tím je kolo více schované pod blatníkem. Technicky řečeno je zális vzdálenost dosedací plochy kola od osy ráfku... V tomto případě v palcích (2,54 mm/1palec)
Někdy to vadí, někdy nevadí... Zpravidla "odsazené" kolo nevadí, ale nemělo by správně vylézat z blatníku... Když je ET větší než je dané výrobcem, tak máš kola "vpadlá", ba dokonce někdy i vadí odlitá čísla na třmenech a ta se musela vybrousit...
V žádném případě to není šířka ráfku, ale osová vzdálenost...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.