Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zastavení na stopce a vyjíždění

Od: zimo odpovědí: 34 změna:
Dobrý den,
mám tu dotaz. Když na vedlejší silnici na stopce bude stát více aut za sebou, z hlavní už nic nepojede, první auto od stopky vyjede, musí druhé auto co bylo za ním popojet na místo prvního auta, zastavit a pak až může na hlavní silnici?
Nevěděl by to někdo? díky

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Stačí si přečíst §22, odst.4 z. č. 361/2000Sb. Tam je to jasně vysvětlené.

Takže pokud máte dostatečný rozhled i z druhého, popř. třetího místa v řadě, nic vám nebrání křižovatku za tím prvním pak plynule projet.

doplněno 14.02.20 14:13:

@aloisb: Takže zopakuji: Stačí si přečíst §22, odst.4 z. č. 361/2000Sb. Tam je to jasně vysvětlené.

doplněno 15.02.20 08:03:

@aloisb: A všiml sis, že cituješ prováděcí vyhlášku? A že v zákoně nic takového není? A že ta "STOPčára" je orientační pro ty méně chytré?

@ridic: Dnes je stopka na každém rohu, i tam, kde podle příslušného předpisu nemá co dělat. Zastavením na každé špatně umístěné "stopce" vyrábíš bohužel až nebezpečné situace. Vše je dáno tím, že dnešní silniční úřady jsou pod tlakem místních samospráv a musí stanovit dopravní zn ačení podle názorů "šéfů" a ne podle příslušných předpisů. Jen v našem okresním městě bych ti takových míst vyjmenoval desítky.

A co když je u svislé dopravní značky ještě vodorovné značení - plná příčná čára?

To satam : Takže milý pane, pokud je svislá dopravní značka doplněna ještě vodorovnou značkou V6a, tak nemůžete plynule vjet do křižovatky třeba z druhé nebo třetí řady za vozidlem, které zastavilo na rozhledu, ale platí :Příčná čára souvislá s nápisem STOPZnačka vyznačuje hranici křižovatky.Značka vyznačuje místo, kde je řidič povinen zastavit vozidlo na příkaz značky "Stůj, dej přednost v jízdě!".A to jsem měl na mysli v mé připomínce k otázce.

Lojzo máš a nemáš pravdu, protože je to skutečně jak psal p.Satam.Česky řečeno-vidmí třeba ze 3. pozice ,tak nemusím jako třetí na čáře zastavit!

ridic

Já zastavuji pokaždé. Vy si dělějte co chcete.

berger*

Dostatečný rozhled - tím jsem zkusil argumentovat minulý týden. Máme tu most nad dálnicí,odkud je skvělý rozhled na všechny strany,o 200 metrů dál je stopka. Tu jsem projel na trojku,modře se zablýskalo a šli po mně... Poldovi jsem řekl,že jsem přece zastavil,tam nahoře. Chvíli jsme diskutovali,co je horší - nezastavit na stopce anebo zastavit na mostě? Zaplatil jsem dvě kila za to,že "nemám lékarničku" a jel dál... *haha*. Za ty prachy to stálo...

Z další diskuze vyplývá, že jsem měl pravdu a satamova a dieselova reakce nebyly správné*stop*

hodnocení

3x

Tak jednoduchý dotaz a tolika zloby některých?
Vždyť kolega Satam má naprostou pravdu a stačí jen kouknou do zákona 361/2000 a do vyhlášky 294/2015.
Známe tři situace se STOPkou, kdy první je jen svislá značka STOP.
kdy druhá je jen svislá značka STOP, a na vozovce je příčná čára bez nápisu stop. V těchto případech platí toto:
(4) Na příkaz dopravní značky "Stůj, dej přednost v jízdě!"musí řidič zastavit vozidlo na takovém místě, odkud má do křižovatky náležitý rozhled.
Třetí je svislá značka STOP, a na vozovce je příčná čára A nápis STOP. (V6b) Tam platí něco jiného a to:
Komu to ještě není jasné, ptejte se.
zakruta.cz/...
(Už aby bylo poviiné školení všech řidičů.)

Pokud je rozhled a není vodorovná STOPka, může projet třeba 5 malých aut.

zimo
hodnocení

Tak teď jsem trošku zmatený.
Jak je to v tom třetím případě kdy je svislá značka stop a vodorovná s nápisem stop?
Díky

Když si kliknete na odkaz, tak se dozvíte, že tam musí zastavit každý.

Značka vyznačuje místo, kde je řidič povinen zastavit vozidlo na příkaz značky .

Už chápete?

zimo
hodnocení

Dobře když je tam nápis na STOP tak zastavit musím vždycky ikdyž jsem v pořadí druhý, třetí.
Jak je to v případě, kdy tam ten nápis STOP není?

Zimo, píšete, že: "Dobře když je tam nápis na STOP tak zastavit musím vždycky ikdyž jsem v pořadí druhý, třetí.", což je správně. Pak se ptáte, když tam nápis není, tak je Vám jasno, že tam nemusí zastavit každé vozidlo, ale zastavíte tam, odkud máte náležitý rozhled.

zimo
hodnocení

To jsem potřeboval vědět.
Je zajímavé, když se člověk ptá na otázku, kam se ta konverzace kolikrát dostane.
Ve shrnutí je to teda takto?
Když je svislá značka STOP a vodorovné označení s nápisem STOP tak musíme vždy zastavit na tomto vyhrazeném místě.
Když je buď jen svislá značka STOP nebo svislá značka STOP a vodorovné označení bez nápisu STOP, stačí zastavit na místě kde máme přehled o výhledu na cestu, nemusím pak zastavit přesně na vyznačeném místě.
Je to přesně takto?
Děkuji

Pane Zimo, pochopil jste správně.

To, že se debata vyvíjí i jiným směrem je normální. Páč často někdo odpoví nepřesně, druhý ho opraví a třetí z opravy udělá velblouda

zimo
hodnocení

Super, díky už tomu konečně snad rozumím.

mak*
hodnocení

2x

Pokud z místa, na kterém stojíte máte dostatečný výhled a pokud na zemi není namalovaná stopčára, nemusíte už zastavovat podruhé. Naopak pokud je tam stopčára, musíte před ní zastavit i v případě, že je tak blbě namalovaná (a to často je), že od ní výhled nemáte.

zimo
hodnocení

Myslíte stop čáru bez nápisu STOP nebo pouze s nápisem STOP?
mak*

Obě, ten nápis tam není nutný.

Ten nápis STOP tam je nutný!

ridic
hodnocení

0x

satam® doporučujete tedy na stopkách nezastavovat ,aby jste nevyráběl nebezpačné situace?.

Aby ta vaše rada nebyla proti pravidlům zdejší poradny

Nejspíš jste nepochopil můj příspěvek a ještě ho překrucujete. Navazuji na můj předchozí příspěvek.

Doporučil bych zopakovat češtinu: Aby jste - fuj. Abyste.

ridic

Děkuji za upozornění ohledně češtiny a prosím o vysvětlení vašeho příspěvku o nezastavování na stopkách.

Nerad se opakuji, ale bohužel tedy musím: Stačí si přečíst §22, odst.4 z. č. 361/2000Sb. Tam je to jasně vysvětlené.

Nebo nerozumíte něčemu jinému?

ridic

satam Zastavením na každé špatně umístěné "stopce" vyrábíš bohužel až nebezpečné situace.

Jednoduché ,ale pro někoho nepochopitelné,tedy asi nepochopitelné. Asi takhle-mnohdy je DZ umísťováno jak to napadne neznalého úřadníka a pak je ona značka zvaná jako STOPKA i na místech kde je nebezpečná pro plynulý a bezchybný provoz.Stačí? T

Co psal p.Satam nanebyla rada ale postesknutí nad mnohdy nevhodným DZ!

Řidič, který pochopil! Děkuji.

ridic

satam Obrázek,odkaz ,nebo gps souřadnice nějaké té nebezpečné stopky máte? Víte chci se vyvyrovat chyb při řízení a rád bych takovou nebezpečnou situaci poznal

Nerejpej a spíš se dobře rozhlížej kolem sebe, když sedíš za volantem. ŘP máš, tedy znáš z. č. 361/2000Sb a vyhl. č. 294/2015Sb. Snad brzy zjistíš, že dopravní značení na našich silnicích je mnohdy zbytečné, neúčelné a občas i nebezpečné.

Napiš mi, odkud jsi, a myslím, že ti přes net budu schopen uvést několik případů nesmyslného dopravního značení ve tvém okolí.

Jen tak bokem: Dost dlouho jsem dělal policejního dopravního inženýra a stanovení dopravního značení byl můj denní chléb. Ovšem poté, co tato agenda přešla na silniční úřady v rámci místních úřadů, je z toho bohužel bramboračka a skutečným odborníkům se otevírá kudla v kapse.

Souhlasím, že značení je často nesmyslné, ale policajtovi to nevysvětlíš, ten požaduje dodržení předpisů. Takže je-li tam značka, musíme ji dodržet i když víme, že to je kravina.

S tím jsem ochotný souhlasit.

ridic

satam® Je to škoda pane inženýre ,že jste utekl z boje mohl jste s tím něco udělat

hodnocení

0x

Můj pes říká, že ta čára je tam proto, aby rozhlížející se řidič nezastavil příliš daleko v křižovatce a jeho zastavení nebylo plat prtné. Pokud zastavil dřív a měl rozhled, může jet. Pokud ani od čáry nemá rozhled, bude vyjíždět opravdu opatrně.

hodnocení

0x

Pokud nebude vyznačená hranice křižovatky, tak není nutnost zastavit ještě jednou, jakmile první vozidlo vjede do křižovatky. Je to podmíněné tím, že musíte mít do křižovatky z místa zastavení řádný výhled.

martindz®,

a když bude vyznačana hranice křižovatky, tak to bude jak?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]