Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Felicia a OBD

Od: zdenek2® odpovědí: 8 změna:
Pokud vím vozy Felicie mají OBD II zásuvku pod sedadlem spolujezdce (od nějakého roku), ale vůz nepodporuje OBD II protokol. Místo toho používá nějaký vlastní z dílny Volkswagenu.
Zajímá mne jestli lze u Felicií přes tuto zásuvku vyčíst aktuální rychlost vozu nebo otáčky motoru?
doplněno 12.02.20 23:21: Sehnat kkl kabel nejspíš nebude problém, ty nejlevnější koukám jsou už za stovku.
Potřebuji ale software pro operační systém Linux, protože Windows tady nemám.
Vím, že takový software běžící na Linuxu existoval, nikde ho ale nemůžu najít ke stažení.
Alternativně bych mohl použít starý software pro MS DOS, který lze na Linuxu spustit přes emulátor wine. Tento MS DOS software také ale nikde nemůžu najít ke stažení.
Poradíte prosím odkazy?
doplněno 13.02.20 15:49: 1. Může někdo potvrdit/vyvrátit, že ten kkl protokol ve Felicii (nebo jak se ten privátní komunikační protokol správně jmenuje) bude komunikovat s dnešními OBD II zařízeními (OBD II bluetooth čtečky, HUD displeje apod.)?
Někdo tu tvrdil, že tato OBD II zařízení z Felicie vyčtou data (zapisovat neumějí), já si ale myslím, že nevyčtou. Po vložení budou ty věcičky mrtvé, komunikace nebude fungovat.
2. Může někdo podat informace o tom starém privátním komunikačním protokolu od Volkswagenu, který Felicie používají?
Volkswagen ho prý nikdy nezveřejnil, neměl by ale být problém to rozlousknout pokud někdo má Windows, software VAG a nějaký debugger sériové či USB komunikace. Nejspíše se bude jednat o jednoduché ASCII příkazy.
Naprogramovat to pak na Linuxu, androidu apod. bude již směšně jednoduché.
3. Může někdo vysvětlit rozdíly mezi kabelem kkl, který používají staré Felicie a kabelem OBD II, který používají dnešní vozy?
4. Může někdo vysvětlit hardwarový rozdíl mezi kkl kabelem, který z Felicie data jenom umí číst a kabelem, který umí i data zapisovat?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Felicie mají svojí diagnostickou zásuvku do roku 1994 (včetně Favoritů) za nádobkou s aktivním uhlím v motorovém prostoru. Je tam K-line a L-line. Dále pak 30,15,31 (+baterky,+po klíčku,kostra).

Od roku 1995 mají OBD zásuvku vedle pojistkového panelu zespodu palubní desky v rohu u dveří.

Mají tam K-line,30 a 31. Víc ne. Pomocí diagnostiky lze vyčítat chybové kódy motoru, airbagu,ABS jednotky.

Motor ti hlavně poví teploty čidel,tlak v sání u MPi,otáčky motoru,úhel natočení klapky,otestuje čerpadlo paliva (MPi),otestuje motorek volnoběhu (SPi),ukáže práci lambdy,zda je sepnut spínač volnoběhu,...

ABS lze odvzdušnit jednotlivé okruhy kol puštěním čerpadla, snímá rychlosti jednotlivých kol.

Airbag jednotka řekne odpory okruhů bagů.

Do roku 1994 je konektor stejný jako na motorku centrálu předních dveří origo BRANO a od roku 1995 je to ta známá OBD normalizovaná zásuvka.

Pokud tě to zajímá dále, tak si sežeň KKL-USB kabel a stáhni si na ulozto program VAG-COM 3.04 a VIS 3.0. Vystačíš s tím na přizpůsobení, kódování a resety. Půjde ti s tím dělat i Fabie 1 a Octavie 1.

doplněno 12.02.20 23:10:

motordiag.cz/...

doplněno 12.02.20 23:41:

Jen ještě doplním, že ve Felině mám origo rádio s Octavie a Supa Škoda Symphony (Grundig) a lze do sítě K-line vedení (ve feldě a v VW koncernu šedočerné vodiče - nebo šedobíle,už netuším) zapojit i ono rádio k diagnostice. V ISO konektoru je to pin 3.

K-line vedení spojuje vše jednoduše paraelně (do hvězdy).

Jen dodám, na co se tazatel ptá, že rychlost diagnostikou nevyčte, protože Felda má náhon rychloměru mechanický a ŘJ netuší, jaký převod je zařazený, takže nemůže znát ani rychlost.

miki: Jo, díky. Rychlost umělo číst jen APRI TC-6 v některých novějších verzích a TC-6P všechny. Mělo zezadu budíků přidělané své čidlo a měřilo celkem přesně. Sám ho mám, ale nepoužívám (sleduji jen spotřeby).

S tím linuxem mě to zajímá, tak kdyžtak zdeno dej zpětnou vazbu. Netuším, jak se wine popere s USB FTDI rozhraním a zda komunikace VAG-COMu pojede či nějaký linux soft by nebyl špatnej.

Používám Mint a na diag mám zatím extra notebook s XPčkama.

hodnocení

1x
Jestli nepotřebuješ chyby přes diagnostiku mazat ale stačí ti jen jejich načtení, tak ti stačí bluetooth elm Obd z činy za tři doláče a program Torque do mobilu. Ten ti už ve verzi zdarma k údajům z obd přidá i skutečnou rychlost jízdy podle GPS. V menu máš položky settings a speciál settins. Pokud bys ten prográmek nastavoval, tak to chce projít obojí nastavení. Já teprv po roce přišel na to že to mám nastavený "read only" a proto mi program nechtěl chyby mazat ale jen je načetl.
hodnocení

Ano, jsou bluetooth OBD II čtečky, HUD displeje a podobné věcičky, které jsou velmi levné.
Já se ale domnívám, že to fungovat nebude. Tyto "krabičky" všechny vyžadují moderní komunikační OBD II protokol, který Felicia nemá. Mají jej jen novější vozy, tuším někdy od roku 2000 evropská auta. To že má starý vůz stejnou OBD II zásuvku nic neznamená, po vložení nebude komunikace se zařízením fungovat.
Přesvědčte mne, že se mýlím. Čtení dat by úplně stačilo.
OBD II protokol mají všechna novější auta ale ne stará Felicia. To už se nezmění. Jediné řešení je buď si napsat vlastní software (nemělo by to být vůbec těžké) a používat k tomu ten kkl kabel anebo vyrobit hardwarový konvertor, který ten starý privátní protokol z Felicie převede na dnešní standardní OBD II protokol. To by také nemělo být vůbec těžké, ale někdo by se tím musel zabývat. Číňané zatím nic takového nevyrábějí a asi ani nebudou, protože by jim to někdo musel nejprve říct. A je to škoda, protože nabídka OBD II zařízení se bude stále rozšiřovat.
Obd2 je opravdu novější protokol ale ten bazmek za stovku mi chyby načetl už u scénika z roku 99. Dvě Xsary z 98 se ale chovaly každá jinak. Jedna komunikovala a druhá čtečku ignorovala. Citroeny mají ale jiný systém takže mi to i tak ukázalo jen otáčky motoru a myslím že i spotřebu ale výpis chyb jsem z toho nedostal. U poslední generace těch OBD čteček už ale Číňan uvádí i podporu pro TPCa. Se škodovkama nemám zkušenosti. Kdybys byl z okolí HK nemám problém ti tu čtečku na zkoušku půjčit ale vzhedem k tomu co to dneska stojí bys víc projel než utratíš za vlastní.

hodnocení

0x

Felicie používají pouze K-line seriovou komunikaci.

OBD II využívá CAN vodiče ke komunikování a Felda jimi nedisponuje. Ani Octavia do roku tuším 99.

Všechny Fabie 1 CAN disponují. Bylo to přelomové právě u ní i díky použití BSG centrální jednotky, která centralizuje CAN komunikace s ostatními prvky po autě (budíky,motor,ABS,Gateway,atd...)

Asi bych googlil ten VW protokol K-line seriové komunikace, ale netuším, čeho se dobereš. Nikdy jsem se po samotném protokolu nepídil.

To ELM asi K-line umět nebude, ale nejsem si jistý.

Ale věřím, že bude protokol směšný, protože pomocí L-line a K-line se dalo i vyblikávat závady na některých Bosch jednotkách.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma iso konektor

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]