Nejste přihlášen/a.
Výhledově bych rád pořídil novější vůz než mám teď - r.v. okolo 2012, kombík, cena do 200 000,-Kč. Rád bych zkusil vůz s automatickou převodovkou.
Už dlouhou dobu pošilhávám po Citroenu C5 (s hydraktiv podvozkem), ale do úvahy by přicházela i Škoda Superb. Co jsem vyčetl, tak Citroen používá japonské převodovky Aisin, Škoda má DSG. O Aisinu - konkrétně AM6 jsem nečetl nic moc dobrého, vady DSG jsem zatím nestudoval.
Prosím ty kdož mají s těmito převodovkami zkušenost o informace.
Děkuji.
Aisin AM6 je "poctivý" hydroměničový automat a se spolehlivostí by na tom měl být celkem dobře.
DSG je dvouspojková převodovka, která má blíž k robotizovanému manuálu. Důležité je vybrat šestikvalt s mokrými spojkami (dával se ve spojení s dvoulitrem). Suché sedmikvalty, které se dávaly ke slabším motorům, mnoho nevydrží.
Obecně platí, že hydroměnič je komfortnější, hlavně rozjedy jsou plynulejší. Ale já mám třeba DSG v Passatu B8 a nevidím rozdíl oproti hydroměniči v předchozím BMW.
U ojetého automatu je riziko vždy, nutno vybírat podle konkrétního kusu. Především nesmí cukat při rozjezdech a přeřazování. A hned po koupi radši vyměnit olej.
Teda já nevím, ale jak čtu ostatní odpovědi, to snad musíte mít všichni DSG těsně před smrtí, ne?
Řazení se přece dá krásně korigovat plynem a brzdou a převodovka by se měla umět "naučit" váš styl jízdy...
Mám DSG mokrý 6ti kvalt v Touranu 1.4TSI 125kW asi 3 měsíce.
Co určitě každému doporučuji, půjčit si u kamaráda či v půjčovně auto s automatem alespoň na den a udělat si výlet a také si projet trasu, kterou třeba jezdíte do práce a máte ji tkzv. najetou.
Jde o to, že Vám to nemusí sednout. V klasice vy řídíte auto, u automatu částečně ne.
Přirovnal bych to k situaci, kdy svého mazlíka půjčíte manželce a ta má jiný styl řazení, vy už by jste dávno řadil, ona ještě ne. Někdo to dlouhodobě nedá a koupí druhé auto.
Automat určitě nebude chtít mladý kluk, já ve svých 44 letech už ocením pohodlí a přenesu se přes to řazení, které (ale to musím říct), motor nijak netrápí, mám 200k najeto a převodovka je původní a řadí bezchybně.
V autech s automatem jsem jel vždy pouze jako spolujezdec..sám mám manuál a automat nechci.
Kolegové mají DSG..a mohu si hlavu ukroutit když s nimi jedu, jak ta převodovka řadí. V mnoha případech se mi zdá, že DSG řadí převodové stupně na principu "náhodných čísel". Uvedu příklad (jeden z mnoha): auto jede se 4 lidmi do delšího táhlého kopce, motor už netáhne (dle otáčkoměru snad 1200 ot/min)...a DSG má zařazeno rychlost tak o 2 převodové stupně výš, než by řadil člověk s manuálem. Při řazení u DSG zvuky a kopance jako když řadí F1 (asi přeháním, F1 bude mít řazení jemnější).
Když jsem jel se švagrem s jeho 12 let starým Mercedesem, tak jeho automatická převodovka řadila daleko lépe, citlivěji a plynuleji.
Od té doby říkám, že automatická převodovka u 12 let starého Mercedesu, je lepší než DSG u auta co právě vyjelo z autosalonu.
Tohle mi do auta opravdu nesmí.
U nových aut se montují suché sedmikvalty. Jelikož lamely spojky jdou nasucho, při řazení konstruktéři "mysleli" na to, aby příliš dlouho neprokluzovaly. Proto DSG se suchou spojkou bude vždy ucukanější, spojka sepne rychleji.
Moje benzínová 1.4TSI z roku 2007 má ještě mokrou spojku a řazení je takřka neznatelné.
Nejdříve se s tím projeďte a až pak si vyberte co vám vyhovuje. Každopádně pokud vám vadí jet do kopce na 1000 otáček tak automat nebude nic pro vás. S vyjímkou udržování konstantní rychlosti bych řadil jinak jak ten automat až to bude umět číst myšlenky tak o tom možná budu uvažovat. Poruchy bych se bál akorát u dvojspojek ty ostatní by měly něco vydržet, ale samozřejmě záleží jak se k tomu kdo choval
DSG umí poznat, kdy podtáčí motor a kdy ne.
Příklad.
Na rovině jedu na 6tku a 1600 ot, 60km/h a motor si jen ševelí, nemá s autem práci, tudíž se neničí.
Do kopce pozná, že je motor pod zátěží a jede 60km/h na 4ku a 2500ot.
Moc díky za reakce.
Mě je přes 40, takže žádný závodník nejsem, mám radši spíš klidnou jízdu na pohodu a myslím, že mi "kvedlání" chybět nebude. Na druhou stranu momentálně mám Passata 1.9 Tdi PD s manuálním šestikvaltem a s výjimkou udržování rychlosti nenaloženého vozu na rovině udržuji motor stále okolo 2000 ot./min. kvůli dvouhmotě.
O jednom Touranu s DSG vím, tak si zkusím domluvit zapůjčení.
Díval jsem se na video
Rád si přečtu další zkušenosti
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.