Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Auto Citroen Xsara Picasso, benzín 1,6, ročně najedu jen cca 2500 km. Je nutné při každé, roční výměně oleje měnit i olejový filtr, když při větším nájezdu se mění při 15000 km až 20000 km.
... uplně jedno to není - i při malém km nájezdu olej stárne a degraduje vzdušnou vlhkostí (po nastartování motoru a krátké jízdě se umí vysrážet v podobě béžové emulze na nejvyšším místě motoru (nalévacím výčku oleje) - hodně potom lidi plaší že je problém s motorem, ale je to jen jeho nedostatečné prohřátí) ... no a tyhle šlemy když vám zalepí papírový vnitřek olejového filtru - tak je teprve zaděláno na problém (může to být špatný tlak oleje - který se potom nedostane tam kde by za běhu motoru být měl ... no a nedej bože když se takhle rozmáčená papírová vložka tlakem oleje potrhá a ty cucky přicpou mazací kanály) ... jo to vše už jsem zažil a pak nešťastný zákazník který chtěl jen ušetřit - opravdu smutně poučné
Ano při každé výměně oleje musíš namontovat i nový filtr. Filtr totiž zachytává nečistoty a je blbost vyměnit olej a nechat starý zaneřáděný filtr.
Pokud už chceš šetřit, tak si po roce kup a vyměň pouze olejový filtr. (Není to ideální, ale je to lepší, než výměna olej bez výměny filtru).
A při další výměně oleje (po dvou letech) vyměníš samozřejmě i filtr.
Při výměně olejového filtru část motoru zamastíš tím unikajícím olejem, ale pokud budeš šikovný a použiješ nějakou savou hadru, tak ti vyteče možná 1 až 2 deci oleje. Záleží to na umístění filtru. A taky pod filtr můžeš dát vaničku, která ti olej zachytí, takže pak stačí hadrou a technickým benzínem očistit zamaštěná místa.
PROBOHA ! Ten filtr stojí normálně do stovky, tady ho máš za 55 korun. Co řešíš?
autodily-jama.cz/...
Olej se mění při nájezdu určitých kilometrů, nebo při uplynutí určité doby. Podle toho co nastane dříve. Pokud najezdíte málo, měníte olej podle času.
Současně s olejem se mění i filtr. Vždy.
Když ho nevyměníte, zaděláváte si na problém. I když si myslíte, že je filtr OK, tak zbytek oleje, který v něm zůstane, když jej nevyměníte má jiné vlastnosti než ten nový.
To Vás těch stopade za nový filtr zruinuje?
V servisech ti běžně jen shora cucnou hadičkou a ve vaně nechaj litr starýho, tak ty tři decky ve filtru jsou proti tomu pohoda.
Tohle bych až tak nedramatizoval a filtr měnil každou třetí výměnu... A to jsem na údržbu citlivka
Malé doplnění. Těch stopade za nový filtr je pro mne zanedbatelná částka, která mne nemůže v žádném případě zruinovat. Ale naštve mne to olejem zasr.né okolí filtru a potřeba to umýt Arvou, zejména provádím-li výměnu v rámci celkové údržby před návštěvou STK. Ti tam zahlédnou pár kapek oleje a už jančí.
Ta trocha rok starého oleje s nájezdem 2500 km co tam zbude, to znamená celkem zánovní olej, snad nemůže novou náplň znehodnotit.
Pane vítovec-nevím sice kam chodíte na TK,ale tak jak popisujete? To by neprošlo snad žádné auto, tak jedno z tisíce? kdoví jestli ne jedno z desetitisíc!U každého je menší nebo větší únik kapalin.
Jinak To si děláte legraci -na tomto motoru vše umývat po výměně arvou?To jako proč?.Buďt jste ... a poblijete celý motor ,nebo někde děláte chybu.stačí trochu otřít a je to okolo filtru čisté Zatím jsem to tak dělal na všech motorech od PSA co jsem měl a nikdy nebyl problém na STK.Stačí jen vypusti olej a nechat vykapat a pak teprve na fitlr-po cca půl hodině po vypuštění-a nový utáhnout troch rukou a pak za chodu kontrolovat zda nerosí a když tak přitáhnout.Při posledních výměnách anio netřeba klíč na povolení-opětovně povoluji zase jen rukou!
Dobrý večer pánové. Děkuji za vaše dobré a pohotové rady k mému dotazu. Abych dal většině za pravdu budu to napříště řešit následně. Olej i filtr vyměním jednou za dva roky, to je při nájezdu cca 5000 km. Z filtru vyteklý olej zachytím do hadru a zbytky zachycené v záhybech, nerovnostech a drážkách pod filtrem umyji pečlivě benzínem nebo arvou, abych napříště zase nedostal na STK závadu "únik provozních kapalin /oleje z motoru/"!
Nevím co furt melete o mytí motoru po výměně filtru.Asi jste ,s prominutím že to napíši natvrdo, lempl. jinak není možné na těchto motorech zacintak tak blok po výměně filtru,aby Vás skrze to vyhodili z TK! stačí jen otřít hadrem-když se to dělá normálně a zručný člověk. Jinak úpřeji Vám úspěch při zbytečném mytí motoru benzínem či arvou před každou TK. Jinak při Vašem nájezdu-spočítejte si náklady a zjistíte že hromadná a taxi Vás vyjdou lépe-levněji, než co po 5000km dělat TK. Pěkný večer.
Ještě dotaz na tazatele jde o motor 1,6i 8V nebo 1,6,16V? -u 16V bych bych nějaké obavy kmožná dokázal pochopit-má vložku filtru ,ale u 8ventilu ne.ten nemá vložku která by se měnila ale celý.
Pane "break", díky za zastání!
Pane "diesel"! Přesto, že se s hulváty pokud možno nebavím, a protože jsem slušný, dříve narozený člověk, udělám vyjímku a odpovím na vaše otázky. Jde o motor 1,6 16V, mění se jen vložka. V mém dotazu šlo původně jen o získání rady zkušenějších, je-li možné při ročním nájezdu cca 2500 km prodloužit předepsané intervaly výměny oleje a vložky. Což jste asi, při vaší inteligenci, dané formou vaší odpovědi asi nebyl schopen pochopit. Věřte, že se skutečně stalo, že po výměně vložky filtru a po otření prostoru pod filtrem hadrem, tam zůstalo trochu oleje /v prohlubni v bloku motoru, zakryté svazkem kabelů a nějakým držákem/ a technik na STK tam ten olej zjistil, vyhodnotil to tak, že olej teče z filtru a napsal to jako závadu. Kde jste ve své, omezeností bujné fantazii zjistil, že chci mýt celý motor před STK. Šlo jen o umytí toho, pro hadr nepřístupného prostoru pod filtrem. Že ujedu ročně jen 2500 km má svůj důvod a člověku vašich morálních kvalit to nemá smysl vysvětlovat, to nejste schopen pochopit, a více méně vám do toho nic není.
To neřeš.. 2,5 kkm ročne je prd, prodloužení výměny je celkem v pohodě.. Olej sice stárne časem, ale zase s rezervou a prodloužení na dva roky určitě vadí míň než předepsané výměny po 20 kkm, o longlife po 30 kkm ani nemluvě, to ten olej už reálně nedá.. Stejně tak měnit filtr po 2,5 kkm - zanáší se nečistotama, ale ty přibývají časem tj. měnit filtr ob jednu výměnu těžko může vadit.. Prakticky olej v pohodě dá dva roky (asi i víc) a filtr 20 kkm, ale zase to jsou stokorunové položky tak nemá smysl natahovat to na hranice použitelnosti.. Na druhou stranu u nového motoru bych filtr + olej vyměnil už po ca 2 kkm (počáteční otěr) a ne až po předepsané výměně po 20 kkm...
Taxík asi vyjde levněji, ale vlastní auto je vlastní auto. Těžko přespim v autě a taxíkář vedle něj, když budu někde na výletu šetřit za hotel A těžko mi taxík zastaví na půl dne na výlet když se mi zachce výletovat (teda zastaví ale nechá si to zaplatit). A těžko bude po ruce okamžitě když se mi to hodí.
Finta na dolíky a jiný nepřístupný místa zasviněný olejem: hadr na tyčce nebo hadr šťoucháš tyčkou.
Na STK občas potřebujou někoho vyhodit aby měli čárku. Známé servisáky nevyhodí protože kamarádi, tak musí někoho kdo přijede sám. A jakýkoliv únik oleje je dobrá záminka k opakované technické příp. nenápadná žádost o úplatek. Nic víc za tím nehledej...
Vážený pane Vítovče-za pravdu se každý stydí. Vždy platí-.můžeš být blbý,ale musíš si umět poradit-což žel Váš případ není -hledáte problém kde není =neumíte si poradit.Copak je takový problém nějakým hadrem-starým trikem atd zakrýt okolí ftru před demontáží?=pak to zůstane čisté.Pokud Vás vyrazili skrze kapku oleje= 1) vícekrát bych na onu STK nejezdil, 2)Zamyslel bych se nad svým chováním vůči technikům na STK!
"Hulvát "Diersel Vám přeje pěkný den!
Pane "diesel" alias "diersel", děkuji za přání hezkého dne, i když od vás toto přání připadá trochu komické. Na můj, položený dotaz jste zde zplodil čtyři příspěvky, plné urážek a invektiv. K přímé, konkrétní odpovědi a radě na předmět dotazu jste se bohužel ani slůvkem nedostal. Jak zde o vás píše p. "break" "Montuje se do všeho a hledá problém tam, kde není".
Koukám,že nejenže máte se vším problém ale ani nechátepe souvislosti-vy hledáte problém kde není Už několik lidí nejen Já jsem Vám to napsal-S posledním jsem myslel že jste to pochopil ne nic jste podle hesla-chytrému napověz,hloupého kopni. je to radit Vám jako házet perly sviním.Omlouvám se že jsem Vám vůbec něco psal .
Dobrý den, pane "diesel", alias "Diersel", alias "majklchris"! S omluvou Vám sděluji, že končím tuto debatu s Vámi. Nemá to význam a jak již klasik tvrdil - moudřejší ustoupí!
P.S. : Ještě se Vám musím k něčemu přiznat. Bude mně trochu chybět ta představa, jak někde daleko, možná i blízko, vyskakujete jako čertík, prskáte vztekem, rozčilujete se, chrlíte ze sebe sprostoty, nadávky a urážky. Již sem, do tohoto vlákna mého dotazu nic nepište, já to odmítám sledovat. Ušetřený čas věnujte studiu webu z následujícího odkazu. Zdá se, že to potřebujete! nechybujte.cz/...
Až po vá já jsem v klidu ana takoví volováiny se potát nemusím,Jinak -já jsem Vaš jméno nekomolil jak vy mé ! jinak raději sem nechoďte a klidně choďte na ten web co jste zde umístil odkaz!
Spozdravem DIESEL alias MAJKL CHRIS!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.