Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Komplikace přepisu motorky

Od: banik odpovědí: 21 změna:
Dobrý den, potřeboval bych poradit s přepisem motorky kde si ani na úřadu nevěděli rady... Koupil jsem rozebranou enduro motorku, která má papíry ...ale... Motorka byla koupena kdysi na firmu která ale šla do likvidace. Vzhledem k tomu že byla nefunkční a rozebrána na atomy, neměla hodnotu a zůstala aniž by propadla zabavení pár let zpatky... Tak jsem ji koupil a motorku zprovoznil...s tím že si ji přepišu.. jenže v rejstriku je napsána firma která už neexistuje.a já mám smlouvu od posledního a praktický jediného majitele/jednatele teto firmy. Likvidace firmy už je uzavřena záležitost a nic nikdo nedluzi... a to jim bohužel nestačí ... Mám kupní smlouvu, plnou moc k prepisu od fyzické osoby nikoli od té firmy... Jenže ta už neni, jen její bývalí majitel... Pojistka je neustále aktivní a platí se. Vše co potřebují mám ale oni sami co ted...a někdo radu nad zlato? Je možné aby motorka i papíry fyzicky existovali ale nejde to přepsat? Dekuji

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

xenofob
hodnocení

4x

1.) na úřadu si ví rady, na základě kupní smlouvy vás předají na přestupkové oddělení a dostanete pokutu za to že jste v 10-denní lhůtě nepřihlásil k autu

2.) pokud jde o přepis , od zániku firmy se podle všeho několikrát změnila legislativa, píše se rok 2020 a změnu vlastníka podrobně popisuje ustanovení §8 zákona č. 56/2001 Sb...neříkejte že úřad, který to dělá denně ze zákona nezná prvních 8 paragrafů zákona, kterým se každý den řídí

3.) Vzhledem k tomu že evidovaný vlastník neexistuje, není schopen podat žádost a nelze proto použít ustanovení zákona o převodu vlastnického práva, jedinou možnsotíéé je postupovat podel další části ustanovení a řešit to jako PŘECVHOD vlastnického práva...

4.) požádáte soud o určení vlasntictví k věci movité a se písemným rozhodnutím soudu na sebe moto zaregistrujete...evidenčka a pojistka jsou samozřejmostí

5.) kdyb jste se na vše nev****al, mohla být motorka dávno přepsaná a v depozitu

Neviděl bych to tak jednoznačně,k likvidaci firmy došlo patrně dost dlouho před nákupem motorky.Pokud někdo koupí motorku a projde evidenční kontrolou, předpokládá že s přepisem nebude problém jinak by ji asi nekupoval

danys*
Dobrý argument, řekneš, že jsi předpokládal, EK to prošlo (shoda údajů z tp s vozidlem) tak to určitě přehlasi :-D

@danys - jen reakce na @xenofob.

Normální člověk předpokládá. Jenže u nás buďto nesmíš být normální,nebo musíš mít vystudovaná práva aspoň v Plzni. Řeším něco podobného, Policie v pohodě, evidence motorových vozidel v pohodě a jediný kdo má problém jsem já a pojišťovna protože by měla platit...

banik
hodnocení

Děkuji to zní rozumně... motorku jsem prakticky našel zahazenou v rohu firmy a začal to řešit... likvidace proběha X let zpátky, kdy jsem tam ještě nepracoval... koupil jsem ji, během nějach pár měsícu poskládal ať mužu jit na evidečku (papíry se dohledávali) ale poté jsem ten problém začal více rozplétat... ještě jednou moc děkuji ...

danys*
hodnocení

3x
Obávám se, že pokud motorka nebyla zahrnuta do likvidace a je stále na neexistující firmu, tak i když tam budeš chodit každý den a nenecháš se odbýt, tak ti to bude prd platny!
Je to jako bys měl doklady na zemřelého

xenofob
hodnocení

3x

kdyby se dělal přepis v době likvidace firmy, dělal by se podle právní úpravy, platné v té době

protože se přepis neudělal, udělá se dnes, ale podle právní úpravy, platné DNES...a ta je jendoznačná, bez ohledu na to, co kdo předpokládá...

Já předpokládám, že po splnění zákonných podmínek bude motorka převedena...

10-denní lhlůta bna přepis platí od roku 2000, předtím, v dobách DI VB byla lhůta 5-denní...kdo má doma starý techničák typu bílá knížka, může si to přečśi na 2 nebo na předposlední či poslední straně obalu:-P

hodnocení

0x
Ja bych zasel udelat evidenční kontrolu a pote bych sel na urad a vyplnil formular k prevodu vozidla. Predlozis evidencku smlouvu pojistku a pokud te nejak neposle do haje se smlouvou, coz si nemyslim, tak to musi driv nebo pozdeji prevest z duvodu necinnosti druhe strany. Za zkousku nic nedas. Reknes rovnou ze druha strana nespolupracuje. Snad to prekousnou. Hlavne se nenechat odbyt. Velky problem je kdyz nemas v ruce evidencni protokol.

Reknes rovnou ze druha strana nespolupracuje. Snad to prekousnou. _ Tak totom istě projde když má PM.On potřebuje ale něco úplně jiného-PM od Právnické osoby či případně doklad o vyrovnání dluhu z podnikatelské činnosti s tím že moto bylo z této vyjmuto nebo něco takového!

Ujišťuji Vás, že tudy cesta nevede a takto to nejde.

Me by docela zajimalo, kde si ta urednice bude zjistovat tyto informace. Standartem na uradech je ze jeden urad neni schopen sdilet informace s druhym. Takze docela bych to chtel videt jak urednice z registru lustruje lidi. Ale budiz... Mozne je vsechno. Muj postup je pro fyzicke osoby. Jestli pravnicke dokladaji neco jineho nevim. A diesle s plnou moci neni potreba provadet nejake atypicke postupy prevodu...
asd1

Pokud je vlastník firma, tak ti je plná moc od soukromé osoby na dvě věci ;) Musel bys mít plnou moc od firmy...

Soud určí vlastnictví a pak to úřad přepíše..

Honzo, už Váš postup máte ověřený?

Asi nikoliv, páč to takto nefunguje, jak to popisujete,"musi driv nebo pozdeji prevest z duvodu necinnosti druhe strany."

Ja to nezkousel ale takto to urednici tvrdili, ze je mozny jednostranny prevod, a z toho jsem vychazel. Podminka je mit evidencni protokol. Bez toho neudelaji ukon. A to ze urednice bude lustrovat lidi zrovna na registru mi prijde jako trosku scifi, kdyz musite litat z jednoho uradu na druhy, protoze v dnesni moderni dobe je problem si predat data. Aale treba je podcenuju a pani pri zadani udaju posledniho vlastnika vyskoci velky cerveny vykricnik.

Honzo, večer připojím sken, který o tom mluví.

Musíte mít nezpochybnitelný doklad o nabytí věci, evidenčku, pojištění, doklady, peníze. Pak ano. To Vy ale nemáte.

banik
hodnocení

díky všem za rady... jen jsem zapoměl doplnit že velky tp bohužel nemám protože paní učetní ani majitel jej nedohledal...jsou jen scany... to jsem asi v prdeli co? jsem s majitelem denně v kontaktu pač pro něj pracuji, tak to mužu řešit hned z fleku ale neumím se posunout dále... mohl bych ji vrátit ale nechci... je v super stavu a ve vůni po dlouhý době...

hodnocení

0x

Poslechněte nejlepší radu od odborníka na tuto problematiku nejlepšího. Pan xenofob má naprostou pravdu, musíte se obrátit na soud, aby určil vlastníka.

banik
hodnocení

Dobrý den,

Není to poprvé kdy jste mi dobře poradil ... Vaší rady si vážím. Děkuji mnohokrát. *palec*

banik, děkuji Vám za poděkování a uznání. Potěší to.

jakotyc
hodnocení

0x

K přepisu není třeba kupní smlouvy!

Zase moudrá řada na nic!Že vy jste nečetl celé vlákno?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]