Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Denní světlo v horním okraji přední mlhovky

Od: zdenek2® odpovědí: 16 změna:
Chtěl bych na Felicii 1.3 umístit denní světla a nechci vrtat do karoserie ani do nárazníku, také nechci vést vodiče někde po povrchu auta nějakou dírou dovnitř. Nechci rovněž mít denní světla nad úrovní karoserie z důvodů mytí vozidla, možnosti poškození, ulpívání špíny a podobných důvodů.
Přední mlhovka má takový plastový rámeček kam by denní světlo svými rozměry přesně pasovalo a nevyčnívalo by nad úroveň povrchu vozidla. Akorát, že horní část skla mlhovky by byla v rozsahu výšky cca 1.5cm zakrytá tím denním světlem. Umístění denního světla splňuje vyhlášku.
Umístění viz foto.
Podle mně by toto umístění provozu mlhovky nijak nevadilo, protože stejně má mlhovka svítit dolů na zem, zapínám ji tak jednou za 3 roky a přední mlhovky nejsou vůbec povinné.
STK neřeším, protože denní světlo se dá snadno odmontovat.
Je otázka ale jak by se na to umístění díval policajt?
Podle mne toto umístění nijak nebrání správnému provozu vozidla nicméně do hlavy policajta nevidím a tak se chci zeptat na vaše názory.
doplněno 03.02.20 18:08: Odmontování nepovinné mlhovky nebylo předmětem dotazu. Jak jsem psal mlhovky vůbec nezapínám, protože v mlze, dešti a sněhu vůbec nejezdím (sníh navíc už u nás vůbec nemáme).
V otázce mi šlo o to, zda by umístění denního světla na sklo nepoužívané mlhovky byl problém.
Co je odmontování nebo přimontování nepovinné mlhovky?
Sklo světlometu mlhovky je funkční mlhovka?
Podle mne funkční mlhovka je ta, která správně svítí. Takže když vyjmu například žárovku, tak už mlhovky, která není povinná, nemám. Jestli něco nepovinného mám nebo nemám, to musím přeci rozhodovat já jako majitel vozidla a ne policajt.

A když policajtovi řeknu, že mlhovky nemám a sklo jen slouží pro upevnění něčeho jiného, neměl by v normální zemi s tím být problém.
Když je přední mlhovka nepovinná, měl by se policajt nejprve zeptat, jestli mlhovky mám a teprve pak kontrolovat jejich funkčnost.
Když řeknu, že nepovinné mlhovky nemám a sklo je jen podložka, mělo by být vše v pořádku.
Přeci je proti zdravému rozumu pokutovat řidiče za nefunkční mlhovky, když řidič tvrdí, že je nemá, jinými slovy nepoužívá. To musí přeci vědět řidič, jestli něco nepovinného má nebo nemá.
Co vy na to?
doplněno 03.02.20 18:11: Něco jiného je, kdyby mne policajt chytil se zapnutými předními mlhovkami a ty byly něčím zakryté. Když ale jsou vypnuté a řidič tvrdí, že je nemá, neměl by s tím v normální zemi být problém. Jinak je to Kocourkov.

Denní světlo v horním okraji přední mlhovky

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Přední mlhovky sice nejsou povinné, nicméně pokud jsou na autě, musí fungovat tak, jak fungovat mají. To ovšem mlhovky z půlky něčím zakryté nesplňují ani náhodou. Takže ne - takhle to udělat nejde.

Mimochodem - kde jste vzal informaci, že mlhovky mají svítit na zem?

doplněno 03.02.20 17:45:

Ano, pokud demontujete mlhovky, nic Vám v montáži homologovaných denních světel nebrání.

hodnocení

Tak jste mne odpovědí nepotěšil. Potom je druhá možnost, nepovinné přední mlhovky odmontovat, otvor zakrýt krytkou a do ní denní světla umístit. Tady už policajt nic nemůže namítat, protože do krytky otvoru pro nepovinné mlhovky mu nic není a dodatečná montáž světel pro denní svícení není přestavbou vozidla ani změnou technických údajů, proto jejich umístění na vozidlo nepodléhá žádnému schvalování ani zápisu do TP.

hodnocení

2x

auto-moto-elektronika.cz/...

Tyto bludičky jsou tak na pár týdnů - nemá smysl je instalovat, pokud vůz nechcete prodat s hláškou "denní svícení".

90% lidí má instalováno blbě - viz. odkaz. Já to na fiestě vrtal do mřížky nárazníku- pod světlo.

doplněno 03.02.20 18:16:

jak už napsal kolega: Pokud máte něco na vozidle, musí to být funkční. Takže POKUD MÁTE NA VOZE MLHOVÁ SVĚTLA, MUSÍ BÝT FUNKČNÍ. PČR VÁS MŮŽE KDYKOLIV POSLAT NA TECHNICKOU KONTROLU S TÍM, ŽE SI MYSLÍ, ŽE INSTALACE JE V ROZPORU S TECHNICKOU ZPŮSOBILOSTÍ.

Takže i ten blbej policajt, kterému se nebude něco líbit, vám může kvůli tomu udělat velké problémy.

Nebudete tomu věřit, ale podobné "bludičky" jsem měl namontované 6 let a nikdy s nimi nebyl problém. Svítily prakticky denně. Vypadaly stejně, ovšem byly docela drahé. Vloni jsem auto prodal a protože se na nové auto nikam nevešly, zůstaly na starém. Jestli ještě fungují tím pádem nevím.

Může být... 99% těchto světel je z bazoše za 120,- nebo rovnou Číny. Měl jsem v rodině asi 5 párů- jedny vydržely 3 roky, protože jsem je oblepil po zkušenosti "medvědím hovnem". Nedostala se tam pak vlhkost.

K tomu místu instalace - pokud se dá hodně nízko a parkuje třeba v Brně, pak každé parkování je rizikem, že si to celé urve.

A když se to dá hodně dolů, tak to ztratí smysl protože to auto na trochu zvlněné silnici nebude vidět.

hodnocení

2x
A andělský oči ti nevyhovujou? Angel eye. Tam máš mlhovku uprostřed a kroužek denního světla kolem. Akorát že ty homologovaný stojej pěknou raketu. A když tam dáš nehomologovaný číňany tak budeš muset před technickou vracet ty původní nebo krytku.

hodnocení

1x

Vidím, že ti žádná odpověď zde není dost dobrá, tak si zajeď na STK a tam ti přesně technik řekne co udělat. A bude to bez dohadů.

hodnocení

0x

"Podle mne funkční mlhovka je ta, která správně svítí."

To máte pravdu. Takže logicky mlhovka, která nesvítí (z jakéhokoliv důvodu, třeba i proto, že není kompletní) je nefunkční a proto nemá na autě co dělat. Ať svítí, nebo nesvítí, pořád je to mlhovka. Nelze její část použít k účelu, pro který nebyla homologována.

Klidně si to tam nabastlete, ale počítejte s tím, že při první namátkové kontrole někde na silnici budete mít problémy.

doplněno 03.02.20 20:07:

"Když si tam dopředu napíšu fixou "mlhovka", je to mlhovka?" Ne, to není mlhovka, klidně si to tam napište. Můžete si jí tam dokonce i namalovat.

"Když si sklo přelepím páskou, je to mlhovka?" Ano, to je mlhovka a protože je přelepená páskou, není plně funkční a nesmíte jí tam mít.

"...když přední mlhovka je nepovinná a tím že odpojím vodič, přestane plnit svoji funkci...", i když z ní vyndáte žárovku, nebo třeba celou parabolu, tak je to stále mlhovka a právě proto, že je nefunkční, nesmíte jí tam mít.

*zed*To je tak těžké pochopit, že pokud máte na autě mlhovky, tak prostě musí být funkční a pokud nejsou funkční, nemají na autě co dělat?

hodnocení

Ukažte mne vyhlášku, která říká co je nepovinná mlhovka?
Když si tam dopředu napíšu fixou "mlhovka", je to mlhovka?
Když si sklo přelepím páskou, je to mlhovka?
Ale proboha proč bych to dělal, když přední mlhovka je nepovinná a tím že odpojím vodič, přestane plnit svoji funkci, což je totéž jako bych ji neměl, protože je nepovinná.
Já můžu třeba policajtovi tvrdit, že to přední sklo je ozdoba, nemá mi jak dokázat, že to ozdoba není.
Rozhodující je, aby při zapnutí mlhovek tento přední světlomet nesvítil jinak by byl problém.

Mohu doplnit svou dávnou zkušeností:

Měl jsem kdysi Žiguláč a už z výroby jsem měl na zadním blatníku oranžovou krytku jako kdyby to byl blinkr. Ale ten blinkr nebyl osazenej. Nějakou dobu to vydrželo, až jednou na technické podmínka že nefunkční blinkr. Nepomohlo že takhle je to už z výroby. Musel jsem vzít barvu a to oranžové plexisklíčko zamalovat. Pak byli spokojení.

Ano.. Na buzeraci, na to jsme v Čechách kabrňáci. Když přijedeš na evidenčku s poklicema tak je musíš sundat i když je máš pod šroubama, přitom když dovezeš na evidenčku bouračku na podválu bez kol tak ti evidenčku udělat musej. A pak v tom někde hledejte logiku.

hodnocení

0x

17:43 Potom je druhá možnost, nepovinné přední mlhovky odmontovat,

18:08 Odmontování nepovinné mlhovky nebylo předmětem dotazu.

To jsou Vaše slova. To si ani 1/2 hodiny nepamatujete, co jste napsal? *sok*

hodnocení

0x

Divím se, že na Feldě řešíte takové parádičky. Za pár korun tam můžete mít bezproblémový automatický spínač klopených světel. A to je mnohem lepší - za prvé jsou vidět, a za druhé "nezapomenete" večer rozsvítit. Já jsem v horší situaci, servisák mi řekl ať do světel nedrbu, nebo rozhodím computer a ten je drahej.

doplněno 03.02.20 19:39:

Klopená světla je jiný výraz pro tlumená neboli potkávací.

hodnocení

Můžete napsat odkaz, co to jsou "klopená světla"?

"Klopená světla" je sice neoficiální, ale celé generace řidičů používaný termín pro světla potkávací. Vy jste to ještě nikdy neslyšel?

Odkaz si najděte sám, stačí zadat do vyhledávače.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]