Nejste přihlášen/a.
Syn půjčil přítelkyni auto už někdy v létě v srpnu a teď mu přišel doporučený dopis ,že se jeho vozidlo dopustilo nějakého přestupku.v cizím městě. Kdo platí řidič nebo majitel vozidla. Nevím nic kokrétního co se stalo,auto poškozené není .
Možná překročení rychlosti v obci na kamerách,nikdo ji nestavěl,o ničem neví.
Děkuji za odpověď a vysvětlení.
Pokutu za dopravní přestupek platí v první řadě řidič. Teprve v okamžiku, kdy se správnímu orgánu nepodaří řidiče zjistit, je postižen provozovatel vozidla (nemusí být totožný s majitelem), a to za správní přestupek podle §125f odst.1 z. č. 361/2000Sb. Takže pokud syn v reakci na tu výzvu oznámí řidiče v době přestupku, jde pokuta za řidičem.
Podotýkám, že neřeším společenský aspekt (syn a přítelkyně), ani to, že je výhodnější zaplatit správní pokutu provozovatelem, tedy synem. Vyjde to levněji a je to bez bodů.
PS: Takže tvrzení dvou předchozích rádců není úplně správné!
@majo, @louisa1, @libor007: Prosím, zapomeňte na majitele. Vždy jde o provozovatele, který je často s majitelem totožný, ale oba pojmy označují rozdílné osoby.
@karlosdos: Ano, rozumíš tomu velmi dobře.
Pokud se odvoláte a sdělíte že jste vůz neřídil, budou po vás chtít jméno a adresu toho kdo řídil. Pokud ji sdělíte, bude dotyčný obeslán a předvolán aby to vysvětlil. Pokud vinu přizná,platí on. Pokud to zapře, platíte vy. Pokud by se však stalo že se na předvolání nedostavil, bude platit majitel vozu-tedy vy. Píšu z vlastní zkušenosti.
Jen dodám, že s mírou "otravování" příslušného úřadu bude příslušně vyšší i pokuta za správní delikt (např. třeba 2.500,- + 1.000,- správní poplatek proti rovnou zapalceným obvykle 600 - 1.000,- Kč na první výzvu!
Co se majitele týká, už jsem napsal. A dále: Úřad nikdy neposílá pokutu za dopravní přestupek "domnělému" řidiči, ale vždy řidiči spolehlivě zjištěnému. V případě, že řidiče nezjistí, posílá výzvu provozovateli vozidla k zaplacení pokuty za mnou již uvedený správní přestupek. Co se týká výhodnosti zaplatit za ten správní přestupek jsem tu již také uvedl.
Takže prosím, pokud chceš radit, tak správně. Tvůj příspěvek je bohužel jeden velký nesmysl.
No ale ,je to také snaha obcí a měst dostat lépe peníze,třeba tam ,kde je automatický kamerový radar.
Pokutu platí řidič a pokud se majitel odvolává na osobu blízkou a odmítá řidiče udat, tak platí majitel.
p.Satame-já to vím, ale jsou zde osoby co toto neví ,proto jsem napsal tento dotaz jestli je to trkne,ale asi ne?!
Je mi jasné, že zrovna vy to víte. Ale pokud jste četl celé vlákno, tak to tady snad vůbec nikoho netrklo, přestože jsem to několikrát zdůraznil (majitel x provozovatel)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.