Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo platí pokutu,majitel vozidla nebo řidič.?

Od: karlosdos* odpovědí: 24 změna:

Syn půjčil přítelkyni auto už někdy v létě v srpnu a teď mu přišel doporučený dopis ,že se jeho vozidlo dopustilo nějakého přestupku.v cizím městě. Kdo platí řidič nebo majitel vozidla. Nevím nic kokrétního co se stalo,auto poškozené není .

Možná překročení rychlosti v obci na kamerách,nikdo ji nestavěl,o ničem neví.

Děkuji za odpověď a vysvětlení.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Pokutu za dopravní přestupek platí v první řadě řidič. Teprve v okamžiku, kdy se správnímu orgánu nepodaří řidiče zjistit, je postižen provozovatel vozidla (nemusí být totožný s majitelem), a to za správní přestupek podle §125f odst.1 z. č. 361/2000Sb. Takže pokud syn v reakci na tu výzvu oznámí řidiče v době přestupku, jde pokuta za řidičem.

Podotýkám, že neřeším společenský aspekt (syn a přítelkyně), ani to, že je výhodnější zaplatit správní pokutu provozovatelem, tedy synem. Vyjde to levněji a je to bez bodů.

PS: Takže tvrzení dvou předchozích rádců není úplně správné!

doplněno 01.02.20 15:59:

@majo, @louisa1, @libor007: Prosím, zapomeňte na majitele. Vždy jde o provozovatele, který je často s majitelem totožný, ale oba pojmy označují rozdílné osoby.

doplněno 01.02.20 16:09:

@karlosdos: Ano, rozumíš tomu velmi dobře.

karlosdos*
hodnocení

Děkuji,už je mi to jasné,pokuta se zaplatí,nikdo nepřijde o body a je pouze na dohodě,jestli mu tu pokutu zaplatí. Jedoduší je to možná v rodinš tam se na to složí ať řítil ten ,nebo někdo jiný,ale nikdo z řidičů nepřijde o body.

hsj
hodnocení

3x

Pokud se odvoláte a sdělíte že jste vůz neřídil, budou po vás chtít jméno a adresu toho kdo řídil. Pokud ji sdělíte, bude dotyčný obeslán a předvolán aby to vysvětlil. Pokud vinu přizná,platí on. Pokud to zapře, platíte vy. Pokud by se však stalo že se na předvolání nedostavil, bude platit majitel vozu-tedy vy. Píšu z vlastní zkušenosti.

Jen dodám, že s mírou "otravování" příslušného úřadu bude příslušně vyšší i pokuta za správní delikt (např. třeba 2.500,- + 1.000,- správní poplatek proti rovnou zapalceným obvykle 600 - 1.000,- Kč na první výzvu!*smich*

hsj

Já teda neplatila navíc ani korunu. Přišlo mi 6 pokut každá za 600kč. Na každou jsem se odvolala. Bohužel kretén co to auto řídil se nedostavil, takže to napařily mě. Pak jsem zaplatila najednou 3600kč, a vše bylo vyřešeno. Nic navíc. Nedávná zkušenost...

Po první pokutě bych mu už auto nepujcil.

@hsj: Každý máme svůj správní úřad a s ním svou zkušenost;)

hodnocení

0x

majitel vozidla

hodnocení

0x

Majitel vozidla. Pokud se dohodne s přítelkyní o zaplacení pokuty, tak pokutu zaplatí jejími penězi. :)

*placni*

hodnocení

0x
Tak jde to úředně na majitele, protože úřad ho má logicky za řidiče. Ale pokud není ten, kdo ho řídil sketa, tak se přizná a uhradí to sám. Máte možnost vyzkoušet, co té kočeně říká slovo morálka.

Co se majitele týká, už jsem napsal. A dále: Úřad nikdy neposílá pokutu za dopravní přestupek "domnělému" řidiči, ale vždy řidiči spolehlivě zjištěnému. V případě, že řidiče nezjistí, posílá výzvu provozovateli vozidla k zaplacení pokuty za mnou již uvedený správní přestupek. Co se týká výhodnosti zaplatit za ten správní přestupek jsem tu již také uvedl.

Takže prosím, pokud chceš radit, tak správně. Tvůj příspěvek je bohužel jeden velký nesmysl.

karlosdos*
hodnocení

No ale ,je to také snaha obcí a měst dostat lépe peníze,třeba tam ,kde je automatický kamerový radar.

Prosím, neslovíčkařme. Pokud budou řidiče znát,jde to samozřejmě s ním. Ale fotečka z radaru apod snad jde automaticky za majitelem vozu, protože oni věšteckou kouli nemají a netuší, kdo tam seděl. Takže pro ně je to v této chvíli majitel a je na něm, jestli to za někoho zaplatí v případě ztráty paměti, nebo si vzpomene...

Fotka z radaru se k "odpustku" obvykle nepřikládá, Je to totiž zbytečné. Stačí RZ a teprve v případě pochybností provozovatele/odvolání nastupuje dokazování.

A majitel a provozovatel je velký rozdíl, nemusí být totožní. Viz např. leasing, dlouhodobý pronájem se zápisem provozovatele do ORV-II apod.

priklad1*
hodnocení

0x

Co takhle opsat jméno a zjistit adresu z nějakého parte. Četl jsem tady rady na adresu někoho z Afriky.

mak*
hodnocení

0x

Pokutu platí řidič a pokud se majitel odvolává na osobu blízkou a odmítá řidiče udat, tak platí majitel.

A co pak ,když jsou tři? Majitel-provozovatel a řidič=TŘI osoby-kdo pak bude platit?

Když jsou tři, tak nikdy majitel. Zákon zná v tomto případě pouze provozovatele a řidiče.

p.Satame-já to vím, ale jsou zde osoby co toto neví ,proto jsem napsal tento dotaz jestli je to trkne,ale asi ne?!

Je mi jasné, že zrovna vy to víte. Ale pokud jste četl celé vlákno, tak to tady snad vůbec nikoho netrklo, přestože jsem to několikrát zdůraznil (majitel x provozovatel)*haha*

Přesně netrklo!

petrasabatova
hodnocení

0x
Půjčila jsem auto kamarádovi on jel do Německa a radar ho nafotil překročení rychlosti
Kdo zaplatí pokutu za rychlou jízdu kdy ho radar vyfotil.Majitel vozu a nebo se přepošle řídící který měl zapůjčené auto a má na svědomí rychlou jízdu a pokutu.

Pí.Petro umíte číst?výše máte hned 1. odpověď p.Satama kdo co platí!

re4zon
V prvni rade je treba pockat, jestli vubec nejaky dopis prijde. Prokazatelne, tedy doporucene. Obycejne dopisy z ciziny je mozne rovnou vyhodit. Az neco prijde, udate ridice. Tim to nejspis skonci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]