Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

74 let, platba u dopravního psychologa,

Od: ola® odpovědí: 13 změna:
Je nutné, aby dědu, který bude mít 74 let, poslal obvoďák k dopravnímu psychologovi? Děda za ním šel pro lékařské potvrzení, po dbou letech, které potřebuje k ŘP. Dosud jezdí a nemá žádné velké nemoci. Doktor mu vypsal žádanku a při objednání u psychologa v Havířově, mu tam sdělili, že se to platí 2500 kč. Prosím, opravdu bude muset zaplatit tolik peněz?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

6x

Bohužel asi ano, pokud nenajde levnějšího psychologa nebo nevymění doktora který rozhodne i bez posudku... Je to pěkné svinstvo. Když stát vyžaduje lékařskou prohlídku, tak by jí měl zaplatit.

Kromě nutné akce to může být i účelové dohazování kšeftů mezi doktorama, i mezi nima je spousta zlatokopů a pacient je pro ně dobrý objekt k oškubání...

ola®
hodnocení

Tak Obvoďák 500 kč, psycholog 2500 kč, oční 200 kč. Pro důchodce tedy pěkná pálka. Opravdu si myslím, že si doktoři jen dohazují klienty. Kdyby byl vybodovaný, nebo přišel o ŘP, svojí hloupostí, tak neřeknu nic, ale pokud je řidič, už 50 let a bez problémů a bez závažných nemocí, tak by to mělo být zdarma, nebo za nějaký min. poplatek.

lidus*
hodnocení

2x

Ano,chce-li řídit bude vyšetření muset i zaplatit a pokládám to, že ho lékař na psychtesty poslal za správné.

hodnocení

2x

@ola - Takže to je od určitého věku povinnost?

Ano, je - na věku nezáleží.

Z. č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích

§ 87 Pravidelné lékařské prohlídky

(5) Je-li to potřebné pro zjištění zdravotní způsobilosti povinné osoby, může posuzující lékař nařídit provedení odborného vyšetření.

hodnocení

1x

ola, je to podle zákona, páč obvoďák dává potvrzení. Určitě to není dohazování kšeftů kamarádům, jak někdo píše, páč si můžete dojí k psychologovi kamkoliv, třeba i k nepříteli obvoďáka. Obvoďák může dědu poslat i k neurologovi, zkrátka ke každému, kterého uzná za vhodné. Páč jen on zná nejlépe zdravotně dědu a ví, že potřebuje odborná vyšetření.

ola®
hodnocení

Takže to je od určitého věku povinnost? Když byl před 2 lety, tak ho nikam neposílal. Jde mi o to, zda tam musí doktor poslat opravdu každého od 74 let. Zda je na to nějaký příkaz, nebo zákon. Ta částka 2500 kč, je pro důchodce šílená.
asd1

Povinnost je pokud vím jen potvrzení způsobilosti od obvoďáka. Nejspíš si na to ale může vyžádat i posudek, podobně ho může poslat i k očaři, neurologovi atd. V praxi další daň za řidičák...

lidus*

Po konzultaci doplním, běždě obvodní nikam neposílá, má pravděpodobně důvod.

Pokud doktor obvoďák dává povolení, tak musí mít jistotu. Někdo je v devadesáti čiperný, jiný v pětašedesáti troska. Očas vidím kmety za volantem u kterých člověk neví, jestli nemají zrovna infarkt. Spousta lidí vůbec nemá soudnost a ohrožují okolí za volantem až do posledního dechu.

berger*
hodnocení

0x

Pro zajímavost,poslal ho ke konkrétnímu psychologovi? Anebo třeba konkrétního doporučil?

ola®
hodnocení

Doporučil mu, ať se obrátí na toho v Havířově. Vím, že může jít i jinam, ale ceny asi budou +- stejné...

berger*

No,dal jsem googlovi "dopravní psycholog". První odkaz v Praze,na stránkách má samostatnou rubriku pro seniory,cena 1500kč. Že by Havířov byl dražší,než Praha? *sok*

hodnocení

0x

Podle zákona má obvodní lékař tuto možnost. Ale hlavně na něm jenom záleží, zda tuto možnost využije, nebo si tím jenom snaží "krýt záda", případně opravdu nepřihrává kolegovi "zákazníka".

Můj obvodní lékař, ke kterému chodím na pravidelné, pojišťovnou placené, půlroční kontroly, mne natoliko zná, že i oči mi odzkouší s brýlemi sám, napíše mi používání brýlí (jež mám pochopitelně předepsány od očaře, kterého opět v určitých placených intervalech kontrol navštěvuji ) a ani k očaři mne tedy neposílá. Takže hodně záleží na konkrétním pacientovi a i "obvoďákovi" a jeho přístupu k lidem, potažmo k seniorům.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]