Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Frekvence zapálení svíčky u Felicie 1.3 BMM

Od: zdenek2® odpovědí: 11 změna:
Kolikrát se zapálí jedná svíčka za jednu celou otáčku klikové hřídele? Jedná se o vůz Felicia 1.3 BMM.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Je úplně jedno, o jaké auto jde. U každého čtyřtaktního motoru svíčka zapálí každou druhou otáčku klikovky. Kdyby to byl motor dvoutaktní, zapálila by při každé otáčce.

doplněno 27.01.20 12:29:

1. otáčka - sání / stlačení

2. otáčka - zážeh / výfuk

...a tak furt dokola

hodnocení

Z toho, co píšete jsem vycházel, když jsem nastavoval nový otáčkoměr, který měří otáčky motoru detekcí zapálení svíčky přes gumový zapalovací kabel. Omotá se detekční kabel kolem zapalovacího kabelu.
Nastavil jsem tam tedy každou druhou otáčku a ukazovalo to na volnoběh přes 4000 otáček za minutu. Zkusil jsem nastavit "každou otáčku" a otáčky byly poloviční, tj. přes 2000 RPM. Ještě jsem zkusil nastavení "dvakrát za otáčku" a otáčky byly opět poloviční, cca nad 1000 RPM.
Teď jsem z toho zmatený, jaké nastavení je správné.
asd1

Spousta aut pálí i do výfuku, tj. každou otočku klikovky ;)

asd1

Mmch. ta cívka (indukční sonda) ti může snímat i z vedlejšího kabelu, tak to dělá hokej a naměříš nesmysl...

hop®
@zdenek2: Předpokládám, že máte snímač na kabelu ke svíčce a ne od "cívky"...
hodnocení

An, snímač je na kabelu ke svíčce. Hodnota přes 4000 otáček za minutu naznačuje, že to snímá všechny čtyři svíčky. Nebo se mýlím?
Otáčky na volnoběh u Felicie 1.3 BMM by prý měli být pouze 750-850 RPM.
hodnocení

Vycházejme pro zjednodušení z toho, že počet zapálení jedné svíčky má být 500 za minutu, což při poměru "každou druhou" odpovídá otáčkám 1000 za minutu (správné otáčky mají být 750-850 za minutu, ale to je v tuto chvíli teď jedno).
Jestliže při nastavení otáčkoměru "každou druhou otáčku" ukazuje počet otáček 4000, tak to znamená, že detekuje 2000 zapálení svíčky za minutu. Čili detekuje všechny čtyři svíčky. Je to tak? Správně by měl detekovat jen 500 zapálení svíčky za minutu.
asd1

Nejspíš ano. Ty máš sice cívku omotanou kolem jednoho kabelu, ale snímá i z těch okolo. tj. 4x za dvě otáčky. A některý motory pálí při každé otáčce, tj. výboj na některé svíci je 4x za otáčku kliky... A taky ti ta cívka může snímat jen tři kabely za čtyř...

Volnoběh 800 je pro zahřátý motor, při studeném jsou otáčky vyšší ca 1200...

Jj přesně tak, nejspíš detekuje všechny 4 kabely.

hodnocení

Informace, že při studeném motoru jsou otáčky vyšší je důležitá. To by odpovídalo situaci. V garáži byl asi jeden stupeň nad nulou, čili otáčky motoru mohly být cca skutečně 1050 RPM (otáčkoměr ukazoval 4200 RPM).
Půjdu teď změřit otáčky znovu a zkusím detekční kabel umístit jinam, abych omezil falešné detekce.
asd1

Nech ho tak jak je a jen nastav korekci... Přendavat umístění cívky tak aby snímala spolehlivě jen jeden kabel nebude sranda ;)

hodnocení

Problém je vyřešen. Se stejným nastavením otáčkoměru jsem se pouze dotkl detekčním káblíkem zapalovacího kabelu a ukazuje to 1080 RPM na každé svíčce, což už je nejspíše správná a přesná hodnota otáček motoru na volnoběh za studena.
Občas to skočí dolů na 600-700 otáček, ale to je asi buď normální jev anebo důsledek výpadku detekce, protože káblík pouze ke kabelu přidržuji.
Děkuji za rychlé a užitečné rady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]