Já jsem červený a ten černý to do mě málem napálil, skočil jsem na poslední chvíli na brzdy.Kdo komu má dát přednost, myslím, že on mi.jedná se o parkoviště u Kauflandu.dik
Takových parkovišť je v Česku mraky a nikdo pořádně neví, kde a jak platí přednost v jízdě. V případě na fotografii by měla platit přednost zprava, tedy přednost by měl mít červený.
doplněno 26.01.20 19:21:
@ernie: Moc to zjednodušuješ. To, co tu tvrdíš, platí jen při křížení komunikací stejné úrovně. Problém je spíš v tom, jak rozpoznat místo ležící mimo pozemní komunikaci, což je velmi často právě problém těch parkovišť u supermarketů.
Samozřejmě, že vy máte přednost. Přednost z prava znají snad jen v Praze, jinde ne. Taky jsem kolikrát měl co dělat na parkovišti u obchodů. Pokud tam tedy nejsou značky, ale ještě jsem je nikdy neviděl na takových místech.
V Praze znají přednost z prava? Podle toho, že auta s pražskou SPZ nejsou schopna projet při vypnutých semaforech křižovatkou bych řekl, že je tomu právě naopak.
@martincakl je to asi věc názoru. Pocházím z Tábora, teď pár let žiju v Praze. Popravdě bezpečněji se cítím v Praze a problém jsem měl vždycky jen v malých městech.
Výjimky se najdou všude, to je samozřejmé. Ale s těmi průjezdy křižovatkou při vypnutých světlech si toho všímám často. Neví jak mají jet, jak pozičně, tak z hlediska přednosti. A když se tam potkají dva z "velkého města", tak je o zábavu postaráno.
Nevím, jak je to u vašeho Kauflandu, z fotky je vidět prdlajs, ale nedovedu si představit, že by uvnitř takto členitého parkoviště byly dopravní značky upravující přednost v jízdě, tedy platí přednost zprava. U našeho Kauflandu je dokonce pro nedovtipné na začátku parkoviště značka s doplňkovou tabulkou: Pozor, platí přednost zprava.
doplněno 26.01.20 19:31:
A jéje. Je řeč o kategorizaci komunikace a o tom, zda místo vůbec komunikací je? Už se třepu. To se totiž obvykle nedá zjistit ani online, natož na místě. Už jsem taky zažil, že policie na lince 158 odmítla, po nahlášení adresy jet k dopravní nehodě, s odůvodněním, že nejde o pozemní komunikaci. Proto jezdím pomalu a opatrně. Auto mi nabourali zatím jen zezadu .
Pozemní komunikace. Co říká zákon: Mezi tyto komunikace totiž nepatří pouze dálnice, silnice a menší hrbolaté okresky, ale i tzv. místní komunikace. Těmi se rozumí ulice, náměstí, nábřeží a parkoviště ve vlastnictví obce, kraje nebo státu. Vjedete-li na takovou komunikaci, musíte zde dodržovat silniční předpisy. Platí zde přednost zprava, nesmíte stát na místech vyhrazených pro vozíčkáře, váš vůz musí mít platnou STK a nabouráte-li někoho, pak se jedná o klasickou dopravní nehodu. Trochu složitější je to ale u parkovišť vlastněných nikoliv státem, ale soukromým subjektem. Typicky se jedná o parkoviště u hypermarketů nebo třeba zábavních center. Zde mohou nastat dvě situace, které je potřeba rozlišit a podle toho se na nich chovat: 1. parkoviště není odděleno od veřejné silnice závorou, pak zde platí stejná pravidla jako na pozemních komunikacích, která jsou v případě jejich nedodržení vymahatelná českou policií 2. parkoviště disponuje závorou nebo jinou fyzickou překážkou – v tomto případě se nejedná o pozemní komunikaci, ale o soukromý pozemek a pravidla si zde určuje sám vlastník. Může se rozhodnout, zda na jeho půdě budou platit obecné dopravní předpisy, nebo naopak nebudou platit pravidla žádná a řidiči se budou muset mezi sebou domlouvat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.