Nejste přihlášen/a.
Ahoj vespolek,
Pořídil jsem si vlastní vůz (Fabia 3) a nyní jsem začal více jezdit, ale mám podezření, zda neprokluzuje spojka, nejsem úplně technický typ, nicméně sjem na internetu vyčetl, že pokud rostou otáčky a vozidlo nezrychluje, tak je může být jeden z projevů.
Mám problém s jízdou na dálnici, při jízdě do kopce mám plynový pedál na podlaze, ale otáčky rostou velice pomalu a stejně tak rychlost roste jen "po kilometrech" - prostě to pořádně nezrychluje, může to znamenat umírající spojku?
Děkuji a pěkné sobotní odpoledne přeji, Jakub
Však těsně po takovémto "prokluzujícím" kopci zastavte u pumpy a otevřte kapotu. Pokud by to byla spojka, ucítíte hnusný smrad, jako když se pálí brzdy, zcela jiný, než z motoru běžně jde.
A srovnat to taky můžete snadno, zkontrolujte si, kolik při 130 km/h ukazuje otáčkoměr do kopce při "prokluzování" a kolik z kopečka při 130 při stejném kvaltu. Musí ukazovat stejně. Ale viděl bych to spíše na slabý motor plus špatné řazení. Co tam máte za motor a při jaké rychlosti to dělá?
Ono to vypadá, že nemáte srovnání s jiným autem, takže těžko říct, co od toho čekáte a jak řadíte. Je to minimotor, ale s turbem, takže po něm nemůžete moc chtít při nízkých otáčkách a na rozdíl od atmosféry nezvedá výrazně výkon až do např 5500ot, ale začne vadnout už na 3500 ot, cca jako TDI. S tím autem jsem nejel, ale když se podíváte na graf, tak plný kroutící moment drží právě do 3500 ot. a pak, už klesá což vám bude připadat, jako že jak dosáhnete 3500 ot, přestane táhnout (tede nejen připadat), takže dáte vyšší kvalt, čímž se dostanete zpět do otáček cca 2500, ale s vyšším převodovým stupněm, takže akcelerace cca stejná. Že motor funguje jak má můžete otestovat někde na rovině, kde byste se měl z 0 na 100 km/h (podle GPS, ne podle tachometru) dostat při rychlém řazení cca do 11 sekund (papírově pod 10, ale tak rychel vy řadit nebudete).
Také je potřeba si uvědomit, že odpor vzduchu stoupá s druhou mocninou rychlosti, takže každé auto ve ve vyšších rychlostech zrychluje pomaleji.
Ano klouzající spojke = motor jde do otáček, auto nezrychluje. = to neni tvůj případ. Buď jde o vlastnost auta (slabý motor) nebo vadu na motoru - má nižší výkon než by měl mít.
Nejjednodušší změřit zrychlení prázdnýho auta 0 - 100 kmh a porovnat s tabulkovým (předpokládá se schopnost správně se rozjet a umět řadit), příp. v tabulkách je pružné i zrychlení např. 60 - 100 kmh na pětku, opět porovnáš s tabulkovým..
Přesnější je přímo změřit výkon na brzdě. Nebo se projet v jiným stejným autě.
Tipuju spíš na vlastnost vozu, oturbený litr extra raketa neni a na vyšší kvalt do kopce nějaké extra zrychlení nečekej Ale projeď si třeba HTP a když se vrátíš zpátky tak ti to přijde jako Porsche
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.