Nejste přihlášen/a.
Řidič na přechodu nesmí chodce ohrozit a ani omezit.
Chodec nemá na přechodu přednost před tramvají a ani před vozidlem nemá absolutní přednost a ani řidič vozidla není povinen vždy před přechodem zastavit.
Ale mě zajímá jestli může chodec na přechodu řidiče vozidla ohrozit. Řidič sice stihne zastavit, ale musí to tzv. zahamstnout.
§ 54
(3) Jakmile vstoupí chodec na přechod pro chodce nebo na vozovku, nesmí se tam bezdůvodně zastavovat nebo zdržovat. Nevidomý chodec signalizuje úmysl přejít vozovku mávnutím bílou slepeckou holí ve směru přecházení. Chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku, přijíždějí-li vozidla s právem přednostní jízdy; nachází-li se na přechodu pro chodce nebo na vozovce, musí neprodleně uvolnit prostor pro projetí těchto vozidel. Chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem. Chodec musí dát přednost tramvaji.
Slavo,
záleží nač se ptáte:
Ale mě zajímá jestli může chodec na přechodu řidiče vozidla ohrozit
zdali se ptáte, je toto sdělení v zákoně, tak to tam není, ale ve skutečnosti to může být ze strany chodce porušení, třeba i ohrožení, neboť chodec nesmí vstoupit do vozovky, pokud atd..
Takže podle práva nesmí chodec ohrozit řidiče tím, že by mu tam náhle vstoupil.
No, na to zákon nepamatuje nebo jsem to nikde nenašel.
Chodec je tuším povinen se rozhlédnout a až pak vstoupit na přechod.
Dále vznikají zajímavé situace, kdy chodci využívají přejezd pro cyklisty nebo cyklisti vjedou na svůj přejezd a dožadují se přednosti.
Jo, je to tam. Díky za odkaz. Ale stejně. dokazování, že to bylo bezprostředně končí většinou zaviněním řidiče a je jedno, že chodec nevnímal nebo měl dokonce sluchátka,atd...
Bezprostředně je 50m nebo 20m před přechodem, kdy vstoupí?
Bezprostředně je bezprostředně. On si to pak prokurátor a soud vyloží podle situace, až kvůli chodci se sluchátky řidič tatry s kamením strhne řízení třeba na průvod mateřské školky.
Ono totiž hodně záleží na tom, co bude v momentálním rozrušení policajtům řidič blábolit do protokolu. Rada zní - nevypovídat hned a poradit se s právníkem nebo alespoň věci znalým. Dělají to policajti i ti, kteří "v tom umí chodit". Taková věta "Já jsem toho chodce viděl, jak se mi tam chystá vstoupit, ale už jsem nemohl nic dělat" většinou končí vyšetřování.
jaroslavprocha: Co je nepochopitelného na větě §54 Chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem.?
Brzdná dráha se dá celkem exaktně ověřit. Ale jak jsem již zde uvedl, velice, zdůrazňuji, velice záleží na tom, co vypoví řidič do protokolu. Pokud bude mektat, že tam pablba viděl a ten mu náhle vlítnul pod kola, tak to má šofér celkem vzato spočítané. Jediné řešení je porada s právníkem.
Slezte že stromů. Chci vstoupit na přechod. Jednou nohou pod obrubnikem. Přijíždějící auto tak 60 metrů. Reakce, vhká vozovka, brzdná dráha 33 metrů. Jistě by stačilo aby zvolnil. Váhám, nezpomaluje. Co udělá řidič. Přišlápne plynový pedál, namíří si to do kaluže a když mně míjí, tak pokyne vztyčeným prostředníčkem.
Postopadesátéprvní. Pořád dokola. Silniční zákon nezná termín "přednost". Definuje pouze "přednost v jízdě". Chodec tedy nemůže mít přednost, protože nic takového není. Řidiči je ovšem v podstatě uložen ekvivalent. S jedním rozdílem. Chodec smí zastavit, kde ho napadne (a často to dělá), řidič tak úplně ne. Přechod pro chodce je totéž jako křižovatka s hlavní silnicí s tím omezením, že stojící či jinam jdoucí (nebo neviditelný) chodec nesmí vystartovat do přechodu bezprostředně před projíždějícím autem a dožadovat se "přednosti" (neomezení a neohrožení).
Ovšem chodec, který evidentně a dobře viditelně pochoduje deset metrů k přechodu má "přednost". Stejně tak chodec stojící před přechodem a evidentně usilující o vstup na přechod. Přechod je označen dvěma svislými a jednou vodorovnou značkou, rychlost je omezena na maximálně 50 km/h. Řidič je tedy na přechod včas upozorněn a chodce vidí včas. Nic mu tedy nebrání zpomalit nebo před přechodem zastavit.
Tou výjimkou je situace, kdy se sousedky vybavují před přechodem a když dokrafou jedna - nejlépe ještě pozadu vyrazí do přechodu. Do prostě nesmí.
Chtěl bych upozornit na kocourkovské znění našeho zákona, který stanoví, že řidič nesmí ohrozit ani omezit chodce, který "hodlá vstoupit na přechod". Vyložil bych si zákon tak, že pokud mi chodec dá nějaké znamení (např. rukou), že "hodlá" vstoupit na přechod a přejít vozovku, tak samozřejmě zastavím a nechám ho bezpečně přejít. Jak však mám poznat, že chodec, který stojí na chodníku jako tvrdý Y "hodlá" vstoupit na přechod? Těmto chodcům já nezastavuji
Toníku,
řidič je povinnen.
h) snížit rychlost jízdy nebo zastavit vozidlo před přechodem pro chodce, sníží-li rychlost jízdy nebo zastaví-li vozidlo před přechodem pro chodce i řidiči ostatních vozidel jedoucích stejným směrem,
řidič nesmí:
f) ohrozit nebo omezit chodce, který přechází pozemní komunikaci po přechodu pro chodce nebo který zjevně hodlá přecházet pozemní komunikaci po přechodu pro chodce, v případě potřeby je řidič povinen i zastavit vozidlo před přechodem pro chodce; tyto povinnosti se nevztahují na řidiče tramvaje.
Zákon není kocourovský, to si jen špatně vykládáš a hledáš něco co tam není. Je jasný, ale pokud nepoznáš, zdali zjevně hodlá přejít, tak pak je chyba na Tobě. Pak chodci o tvém chování říkají, že jsou řidiči piráti a nezastavují před přechodem. Každý si najde výmluvu na to, co potřebuje a obviňuje druhé, že za to můžou oni.
Proč se na mne chodci usmívají, i zamávají?
Ahoj Milane, máš pravdu, ale co by to našim zákonodárcům udělalo, kdyby do zákona dali toto znění :
Řidič nesmí
f) ohrozit nebo omezit chodce, který přechází pozemní komunikaci po přechodu pro chodce nebo který dal řidiči znamení, že hodlá přecházet pozemní komunikaci po přechodu pro chodce, v případě potřeby je řidič povinen i zastavit vozidlo před přechodem pro chodce; tyto povinnosti se nevztahují na řidiče tramvaje,
Pak by se při případných kolizích a vyšetřování příčin nehody dala využít i svědectví okolo stojích osob,, že chodec před vstupem na přechod nějaké znamení řidiči dal nebo nedal
To ra252 : Pokud hlavní silnice v křižovatce mění směr podle dodatkové tabulky a já chci po ní pokračovat, tak vždy dávám při vjíždění do křižovatky blinkr. Vy ne?
Mám se ráda. Před vstupem do vozovky se raději dvakrát rozhlédnu a klidně nechám auta projet. Když vidím, že i řidič mě vidí, a zpomaluje, nebo kyne, tak to rychle přeběhnu. Problém bývají motorkáři, co se přiřítí, naštěstí jsou slyšet již zdálky.
Řidiče bych neohrozila a naopak je chápu, že nejde dupnout na brzdu kvůli nějaké hospodyni, která se tam vbatolí a nekouká.
Je to jednoduché.
O pobyt v nemocnici, v tom lepším případě, nestojím.
Člověk - respektive jeho tělesná schránka oproti plechové krabici je slabší článek.
Možná by Vám pomohlo, kdybyste se vcítil do pozice řidiče. Máte vůbec řidičský průkaz?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.