Nejste přihlášen/a.
To, co tady píšete, jsou nesmysly, které smrdí závadou, v horším případě i požárem vozidla. Takže ty namontované nesmyly zase vymontujte, uveďte to do původního stavu a budete mít pokoj.
PS: Ten kabel s krokosvorkou je třešnička na dortu. Nesmysl nad nesmysl
@gumidek: Nechtěl jsem to moc rozvádět, ale ten alternátor je v případě odpojení baterie první na ráně a v tom s tebou stoprocentně souhlasím. Je velká pravděpodobnost, že odejde.
@zdenek2: Tak ještě jednou: Odejde alternátor a nejpíš i ŘJ motoru. Takže konečná. Jestli ti naše rady nestačí, pak si to řeš v lednu v noci při -10°C sám.
Souhlas!
Vymontujte to ven! Musí se dodržet průřezy kabelů, doplnit pojistky a volit kabelové trasy, aby se to nikde neprodřelo a nemělo o co prodřít. Je to věda. Není to jen tak a Ah baterky dodají velmi tvrdý proud do zkratu, že to jednak bouchne a jednak se stane požár.
Odpojená baterka za chodu odpálí alternátor (jeho diody) a přepětí zničí klidně ECU (i když je tam transil)
Navíc ty Magnetony nejsou nic extra. Po čase se celý můstek povolí a stačí mu málo. To není jako Bosch,Valeo nebo Denso, kde jsou můstky dělány daleko lépe.
Jj asi tak.. Mmch. proč odpojovač, jakože proti ukradení? To snad leda zoufalý čorkař na ty levný díly co jsou v každý druhý garáži.. Nebo velký klidový odběr a vyřešeno odpojováním?
Kabel s krokosvorkou je prima nápad - šroubovátko za jízdy odpadne, pak mu to chcípne na křižovatce a při startu shoří
Umíš číst? Tak nahoře od dvou lidí - můžeš odpálit alternátor nebo i ECU. A ta krokosvorka je dobrá na shoření celýho auta
Ty voe, pořiď si normální odpojovač a ne nějakou kravinu. Normální odpojovač po skončení jízdy odpojíš a druhý den znova zapneš.
Protože když ti šroubovátko upadne a nevšimneš si toho, tak při startu proud půjde jen přes tu krokosvorku. Pokud to nebude na kostře, tak ti taky může krokosvorka vypadnout, dotkne se kostry a bude se svařovat
Při odpojení baterky se nemusí stát nic, ale s velkou pravděpodobností to odpálí altík, klidně i ECU a auto přitom samozřejmě chcípne...
No vlastní zkušenost. Měl jsem felinu 1,3 mpi a když jsem ji prodával tak jsem si baterku nechával, ale kupec přijel s baterkou ve stavu kdy nedokázala nastartovat. No na kupcovo riziko a jeho nápad a po zaplacení jsme na moji baterku auto nastartovali a pak se odpojili káble (takže chvíli bylo auto bez autobaterie) a dala ta jeho baterka a hle auto odjelo a po nějaké době jsem ho i viděl ve městě. Asi to není pro altík nebo řj nejlepší a může, ale taky nemusí se nic stát
Mimochodem odpojovač baterky já si dal do auta takovou na googlu jsem to našel pod názvem rychlosvorka. Autem jezdím málo, ale mít pořád v pohotovosti klíč na dotažení a povolení klasické svorky mě štvalo a tahle jen udělam cvak a pohoda funguje
Je to 50:50. Záleží na stavu elektroinstalace, aby nebyli nikde přechoďáky svorek 30 a 31 (přívody a kostry). Dále nesmí být přechoďáky v můstku altíku, který je u Magnetonů sešroubovaný a časem se celý povoluje. Podmínkou je také zatížit soustavu, aby napětí nemohlo vyletět (dneska se svítí i přes den a tak halogenky to dokáží ukočírovat).
Nikdo tedy nedá ruku do ohně, že se nic nestane, ale nikdo s rozumem to nepokouší a nedělá.
Alternátor:
Je to třífázový střídavý generátor. Sled střídavých fází je 120°. Všechny fáze se usměrní pomocí 6 výkonových diod a vytvéří se laicky + a - DC napětí. To se bavíme o statorovém vinutí. Aby se ve statoru něco budilo, je potřeba magneticky stator vybudit rotorem. V rotoru je cívka, aby vytvořila na rotoru silné magnetické pole. Aby dobíjení bylo stabilní a nezávislé na otáčkách, tak je připojen regulátor, který zapomocá zenerky a tranzistoru budí samotné vinutí rotoru. Klidně rotor i odpojí od napětí, aby nebudil stator a napětí nestoupalo, pokud stoupají otáčky.
Kdyby tam rotoval magnet, tak se zvyšujícími otáčkami poroste i napětí do určité míry (dle počtu závitů statoru). Prostě by to kolísalo, tak je rotor cívkou a regulací protékajícího proudu se stabilizuje napětí na statoru. Jak jednoduché.
Baterka v autě funguje k altíku jako takový velký kondenzátor, který napětí vyhladí a stabilizuje jeho hodnotu.
Jistě že je možné vysvětlit funkci alternátoru-.Alternátor při roztočení vyrábí proud tak,že točivý moment vytváří proud v rotoru,který je buzen přes regulátor,který nastavuje buzení podle toho,jak je nabitá baterie.Tedy u vybité baterie je buzen velký proud ze statoru,u nabité téměř žédný neteče.Ve statoru se indukuje střídavý proud,který se usměrňuje diodovým můstkem i a dodává ss proud do sítě vozu.Je tedy jasné,že bez baterie se nevybudí rotor a nevyrobí se ani proud do sítě.Nevím,jak si někdo představuje možnost nastartování auta bez baterie.
Zjednodušeně a laicky - Pokud je baterie plně nabitá, alternátor do ní prakticky žádný proud neposílá. Když v tuhle chvíli baterii odpojíte, nic se stát nemusí (ale může), rozsvícená světla udrží alternátor na uzdě. Když je ale baterie nabitá méně (třeba po nastartování), dodává do ní alternátor proud velký (je hodně vybuzený), zvlášť při vyšších otáčkách motoru. Když v tuhle chvíli odpojíte baterii, alternátor se okamžitě odlehčí a než stačí jeho vybuzení klesnout, vyskočí na něm napětí několikanásobně. Tato napěťová špička odpálí okamžitě diody v alternátoru a pravděpodobně i řídící jednotku.
"Plánuji kolečko během jízdy přemostit kabelem s krokosvorkou..."
Nevím, co si představujete pod pojmem "krokosvorka". Pokud byste použil tuhle (s patřičným kabelem), tak ta by to možná chvíli vydržela, ale je víc než pravděpodobné, že by za jízdy odpadla mnohem dřív, než by se povolil ten odpojovač. Vozíte hasičák?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.