Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nehoda, uražené zrcátko, bez viníka

Od: tanner* odpovědí: 34 změna:

Dobrý den,
při projíždění zatáčkou se ozvala rána. Protijedoucí auto mi urazilo zrcátko. Otočil jsem se a jel za ním, stál na místě. V momentě kdy řidič vylezl, začali jsme se dohadovat kdo komu zrcátko urazil. Ani jeden z nás nepřiznává/necítí vinu, že by opustil svůj pruh.
Auto mám firemní a musím jej vrátit v pořádku.
Na řidiče mám fotky a SPZ.
Jak dále postupovat?

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Špatně. Oběma hrozí stíhání za přestupek "Ujetí z místa nehody", když se nedohodnete a nahlásíte to PČR. Fotky a RZ (SPZ) jsou k ničemu, pokud nevypovídají o průběhu nehody. Takže pokud jste to nevyřešili na místě, nejjednodušší je pořídit nové zrcátko za své, namontovat ho a pak na to rychle zapomenout. Rozumnější řešení neznám.

doplněno 21.01.20 17:44:

@tanner: Ano, jde. Ovšem pokud se nedohodnete na vině, tak je i dodatečné sepisování k ničemu.

tanner*
hodnocení

Sepsat průběh nehody stále jde. Kontakty jsme si vyměnili.

hodnocení

3x
Pokud nejsou svědci, tak třeba bude oponent tvrdit, že je to Vaše chyba...
Chybou bylo nezavolat policii, teď už bohužel... Předpokládám, že, slušná firma má vozový park pojištěný...
Zaměstnanec když používá služební vozidlo by měl mít pojištění na škodu jím způsobenou... U nás ve firmě se to vyžaduje...

Chybou bylo nezavolat policii, teď už bohužel...

Tak to nevím. Já se takhle nedohodl a volal policii. Čekal jsem tři hodiny. Když konečně dorazili, měli jedinou starost - jak nemuset dělat vůbec nic: Jó, pánové, to je padesát na padesát. Takže se buď dohodnete a my budeme dělat, že jsme tu ještě nebyli. Nebo to máte oba za tisíc, mínus body a jako bonus protokol od nás. Holt pomáhat a chránit. Tak jsem se dohodnul - já za svý, ty za svý a čau. Já za tři kila, on za šestku nový nebo za čtyřku z vrakáče. Pořád měl pocit, že když má dražší auto, já bych mu měl přispět.

hodnocení

2x

Pokud se řidiči nedohodnou, máta volat polici. Ta vše zdokumentuje, vyšetří a buď rozhodne, nebo to dá do správního řízení, kde bude rozhodnuto. Třeba tak, že jste oba nejeli vpravo, tak jak stanoví zákon 361/2000:

(1) Na pozemní komunikaci se jezdí vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, při pravém okraji vozovky, pokud není stanoveno jinak.

Ale to se opravdu musí projít místo, najít střepy, stopy atd...

Dodatečně to policie asi nevyřeší, ale dostanou klidně oba pokutu.

tanner*
hodnocení

Děkuji. Takže vypisovat záznam nehody, kde v podstatě každý uvede že má zničené zrcátko,ale vinu necítí, je ztráta času.

Jistě, páč pojištovny ASI rozhodnou, že je vina 50:50, a každý si zaplatí své, ještě přijde o bonus.

motak
hodnocení

2x
jak pisou ostatni, bud opravit za sve a v praci nerikat. nebo priznat v praci a zamestnavatel bude resit s pojistovnou. treba mate spoluucast na havarijnim jenom 5 tisic a pak vas to vyjde levneji. nebo nebude zamestnavatel platit nic, protoze se dohodne se servisem, ktery cenu opravy napali, pojistovna zacvaka a servis velkoryse spoluucast zamestnavateli uhradi.

mathew
hodnocení

2x

Dále koupíte nové zrcátko a budete doufat, že druhý nezavolá policii, protože jste oba ujeli od nehody, když jste se nedohodli.

To, že dotyčný spěchá je jeho věc a ať si klidně ujede, tím vám vlastně pomůže, protože pokud nebude vinna jasně na vaší straně tak to policie spíš hodí celé na něj než, aby řešila 2 lidi;)

No ono na konec je celkem pravděpodobné, že by to stejně bylo 50:50 a ještě k tomu pokuta a body za způsobení nehody. Takže pokud nebude zcela jasné, že za to nemůžete tak bych příště radši zase koupil nové zrcátko.

lee*
hodnocení

2x
Byla jsem ucastnikem stejne nehody. Najednou rana a zrcatko fuc. Obe jsme tedy zastavily. Policii jsme volaly protoze druha ridicka mela tendence vinit me (auto na leasing, spoluucast). Policie sdelila, ze pokud se nedohodneme pujde to pred nejakou komisi, nicmene obe beze svedku, obe jsme ujely jeste kousek (nezastavily jsme na fleku) nikde zadny duvod proc jedna vice vyjela ke stredu vozovky - i komise by nam zrejme dala spoluvinu ale vyssi pokutu. Na miste to bylo za 500kc bez zaznamu do karty ridice. Dohodly jsme se tedy na spoluucasti.
Pokud ridite sluzebak doporucuji pojistku odpovednosti. Platim 250kc/mes. U havarijka by byla spoluucast 5000 u teto je 1000kc. Zrcatko za 10tis pojistovna proplatila bez kecu. Za ten klid mi to stoji...

berger*
hodnocení

0x

Viníka určí PČR,ne? Protože jde o firemní auto,čili škoda na cizím majetku,volal jste poldy,že ano?

tanner*
hodnocení

Nevolal, říkal že strašně spěchá, a že stejně stojí za tím, že jel v pořádku. Navíc jak jsme najeli nakraj, nebylo co šetřit :/

berger*

Tak jste asi v p... Nejsem si jistý,ale domnívám se,že pokud je poškozen cizí majetek,PČR být musí. Takže podle Satama,opravit za své a modlit se...

tanner*
hodnocení

Nj modlit, jenže to zrcátko stojí 7tis. motorek, vyhřívání, plasty, led blinkr...

berger, tak to není. Nemusí volat policii, když řídí služební vozidlo. Jedině pokud to nařizují firemní pokyny.

berger*

Drahé vyškolení... Co vrakáč,tam by to nešlo sehnat,za lepší peníze?

berger*

Milancukrar,beru. Proto jsem psal,že si to jen myslím. Opět pro mě nová info...:-D

Nechci se dohadovat. Ovšem holý fakt je, že došlo k poškození majetku třetí "osoby".Tedy by to asi opravdu měla šetřit policie.

Pavle, to bylo kdysi, teď to již není.

Pokud je vozidlo pořízené na leasing řízeno se souhlasem majitele nebo držitele auta, není škoda posuzována jako škoda na majetku třetí osoby

A to platí jen u vozidel na leasing?
tanner*
hodnocení

Drahé vyškolení to je, ale co jsem měl tedy dělat? Tam skutečně nebylo co šetřit. Já bych sepsal záznam o nehodě s tím co se stalo, a pojišťovny ať rozhodnou. Nebo ať uhradí z povinnýcho ručení škodu vzájemně... To je asi bláhové

Milane, rozumím a chápu. Ovšem nějak mi tam chybí ten leasing. Nebo tam pak chybí něco v tvé odpovědi.

zkopíroval jsem jen jeden text, samozřejmě, že internet je plný takových sdělení. Ale pozor, do roku 2006, třetí osoba byl vlastník vozidla, který v době nehody neřídil.

Naproti tomu není nutné volat policii v případě, že je třetí osoba vlastníkem vozidla, které se účastnilo na dopravní nehodě. Otázka vlastnictví havarovaného vozidla, které se účastnilo na dopravní nehodě, je irelevantní. Policii proto nemusí volat řidič havarovaného vozidla, které je ve vlastnictví leasingové společnosti nebo které si vypůjčil.

zdroj:

dopravni-pravo.cz/...

Mám hledat další?

21.01.20 18:45

OK, dík.

Pavle, děkuji za poděkování, a sděluji, "není zač,"

joudic*
hodnocení

0x
pokud za to muze debil v namachrovanem aute, ktery jede nebezpecne prostredkem na uzke ceste a ja se tam na posledni chvili vlezu, az lita sotolina, tak bez skrupuli odjizdim, nezajem. Kdyz uz nekam dal jedu nez jen do obchodu, tak na presny cas. Moje zrcatko stoji 200-300, to jeho xkrat vic navic od te doby bude na te ceste konecne jezdit slusne.

Ok, takže ujetí od nehody, hezké...

joudic*
jel jsem na letiste, moje bylo jen sklopene jeho vysypane, karma zdarma, kameru nemam.. tzn tvrzeni proti tvrzeni, dohady s blbcem, a ohrozeny let za skoro 20k. Ne dik.
joudic*
kdybych to zpusobil ja, zastavim nabehnu a dam mu cislo, ze za mesic hned poresime.. ale s takovyma uz mam svoje zkusenosti.
rovano*

Co takhle si koupit jiné, než čínské zrcátko? Víte, že zkreslují úplně jinak? Možná, kdybyste měl normální zrcátka, nemáte problém se držet na silnici. Z vrakáče se dá sehnat levně.

joudic*
? ja mam originalni zrcatka od vyroby
rovano*

Za tři kila? Tak málo to nestálo ani na Feldu.

Světe div se: Náhradní zrcátko (sklo) třeba Chevrolet Aveo cca. 250 Kč. Originál.

rovano*

Jo tak. Já to bral komplet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]