Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rád bych se zeptal na pár otázek.
Mám auto které je napsané na dědu který již zesnul i "malý techničák" i velký samozřejmě.
Teď si akorát moje babička nechala napsat povinné ručení na sebe a už máme i zelenou kartu.
Jak je to teď s tím? Může se s tím autem jezdit? Když je to vše napsáno na někoho kdo už umřel?
Můžu si na Odboru dopravy vyřídit ty technické průkazy na moje jméno i přepis auta? Vím akorát, že tam jde přepsat auto.
Děkuji za odpověď
doplněno 21.01.20 11:19:
Tak auto je vlastně v rámci dědictví už na babičku napsáno, omlouvám se :D Ale techničáky ne
Babička má povinnost oznámit změnu vlastníka do 10 dnů od zdědění (sankce až 50k, ale nikdo to řešit nebude)
Pokud má auto platnou technickou a povinné ručení, tak jezdit můžeš legálně a kdo je v registru nikdo řešit nebude, jen přestupky budou chodit za tím kdo je v registru, pokud se pokuty budou platit tak to opět nikdo řešit nebude.
Na přepis potřebuješ evidenční kontrolu, výhodnější je udělat rovnou celou technickou (EK je její součástí), platné pojištění (pozor změnu vlastníka musíš bez zbytečného odkladu oznámit pojišťovně a dnem oznámení to pojištění ze zákona končí; pokud je havarijka tak ta končí dnem změny vlastníka). Pak s babičkou zajdi na odbor dopravy a přepište na ní nebo rovnou na tebe...
Papíry o dědictví, kupní smlouvy atd. sebou v autě vozit nemusíš, to nikoho nezajímá ani před přepisem ani po něm... Doklad o dědictví potřebuješ pouze při přepisu zemřelý - nový vlastník.
dá se to napsat na dědice, protože zákonodárce mu uložil povinnost do 10 dnů se k autu přihlásit, tuto povinnost má každý bez výjimek, u přechodu vlastnického práva se ze zákona předkládá usnesení soudu (notáře) který rozhoduje o vlastnictví auta
tedhničáky nejsou přepsány právě proto že babička o jejich přepsání nikdy nepožádala
Dědictví už dávno proběhlo, takže by to vše mělo být na ní. Takže mi žádná pokuta nehrozí nebo tak něco asi že :D. Měl bych s sebou vozit raději nějakej ten papír o dědictví navíc? Na STK se jde až posledního v únoru a potom na ten Odbor a tam na přepsání, ale tak dlouho se mi čekat nechce.
myslím že správně to mělo být převedeno na babičku do 10dnů po rozhodnuti o dědictví, ale nikdo to řešit nebude, hlavně že máte platnou tk, techničák a auto je pojištěné, až uděláte evidenčku tak šup na dopravák přepsat a je to, s sebou nic nevozte to je ničemu...
mělo by to jít pokud tam půjdete oba naráz a nebo někdo s plnou moci, maximálně se udělají dva převody po sobě, evidenčku budete mít, pojištěno taky, nevidím problém
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.