Nejste přihlášen/a.
Poměrně podstatná věc je ta, že onen "parkující řidič" měl dát pravý blinkr..a nikoliv výstražná světla. No a v případě, že by tak učinil, tak by řidiči jedoucímu za ním došlo, že hodlá zaparkovat..a dle postavení vozidla i to, že hodlá do parkovacího místa couvat..a tudíž "vytáčet" přední část vozu.
To máte sice pravdu, ale otázka zněla - kdo by byl viník té nehody?
Podle mě jasně onen parkující, protože svým jednáním nečekaně vytvořil překážku (i když v takových případech se to dá očekávat a opatrnost je na místě).
Bez výstražných světel by byl jasný viník ten co začal couvat. S výstražnýma už to tak jasné není a záleží na konkrétním posouzení konkrétní situace. Výstražné blinkry nejsou jen "tlačítko neviditelnosti", ale především "Pozor něco se děje" a ostatní by podle toho měli reagovat, tj. neprosvištět plnou rychlostí těsně kolem něj, ale zpomalit a koukat proč bliká. Nemusí vystrčit čumák do cesty, ale i otevřít dveře protože pasažér skáče ven aby nepoblil auto, může blikat protože vidí děcko co běží do silnice atd. Ty jen prohodíš "co bliká debil" a to děcko ti vyběhne před auto. Například.
Je třeba předvídat. PS Jakmile si začneš myslet, že už jsi řízení zvládl dokonale a všechno umíš, tak zpozorni, protože tě nejspíš něco překvapí
Vždy by záleželo na konkrétní situaci a postavení vozidel, podle Vašeho popisu by byl viník ten, co couval. Ze zkušenosti vím, že by k nehodě nedošlo, páč vy jste od něj daleko a lehce cuknete vlevo a minete se.
jak píše milan, záleži na postavení vozidel, jsou možné v podstatě dvě situace, vy jste vedle něj a on do vás při couvání narazí levým předním rohem, a druhá kdy on couvá a vy mu trefíte předním pravým rohem jeho levý bok, v tu chvíli bych viděl vinu u vás...stalo se mi jednou něco podobného jel jsem z firmy a odbočoval doprava, mrknu vlevo, mrknu vrpavo, mrknu vlevo rozjížídím se koukám doprava a proti auto které začalo předijíždět toho co jel zprava i na uzkou silnici jsme se vešli všichni tři, nikdo netroubil vyřešilo se to vcelku elegantně, ale tak jsem si říkal, že by bylo hodně složité se shodnout kdo za to může, jestli on začal předjíždet když já vjel na silncii a nebo už předjížděl kdy já vyjížděl...taky by se to lišilo a rozhodovaly by sekundy...naštěstí se nestalo nic a myslím že jsme se oba poučili pro příště...
Viník by byl ten, kdo by se přiznal. A t je poslední dobou hodně velký problém. Školitelé z autoškol důrazně doporučují volat Policii ČR, protože cena opravy se v dnešních cenách téměř nedá odhadnout. A formulář dodávaný pojišťovnami je dobré ještě doplnit prohlášením viníka, že je skutečně viník. V původním formuláři není výslovně napsáno , kdo zavinil nehodu. Proto na základě některých zkušeností s pojišťovnami tento kousek papíru školitelé doporučují.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.