Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přednost vozidel, výjezd z pěší zony

Od: pest® odpovědí: 10 změna:

Ahoj, vedeme v práci vášnivou debatu, o křizovatce ve Štětí, já si jako jeden z mála stojím za řešením, které zbytek osazenstva odmítá, byť si stále myslím že mám pravdu. mapy.cz/... Pokud jedu vozidlem z výhledu a na STOPce budu odbočovat doleva a proti z pěší zony pojede cyklista a pojede rovně, kdo má přednost? Dle mě a i dle zákona mám přednost já jako vozidlo z výhledu, byť odbočuji doleva a křížím směr protijedoucího, ale jak všichni (ne)víme, při vyjíždění z pěší zony platí, že je zapotřebí dát přednost všem vozidlům. Co vy na to? Mám pravdu? PS cyklisté konkrétně zde na pěší zonu mohou, zrovna tak držitele ZTP i auty.

Přednost vozidel, výjezd z pěší zony

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Máte pravdu. Vozidla vyjíždějící z obytné zóny dávají přednost všem.

sice se jedná o pěší zónu, ne obytnou, ale tam to platí taky :)

hodnocení

7x

Pest, máte naprostou pravdu, můžete argumentovat zákonem 361/2000

§ 23
Vjíždění na pozemní komunikaci
(1) Při vjíždění z místa ležícího mimo pozemní komunikaci na pozemní komunikaci musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech jedoucím po pozemní komunikaci nebo organizovanému útvaru chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty jdoucím po pozemní komunikaci. To platí i při vjíždění z účelové pozemní komunikace nebo ze stezky pro cyklisty nebo z obytné nebo pěší zóny na jinou pozemní komunikaci.

Tímto přesvědčíte i kolegy, kteří s Vámi nesouhlasí.

doplněno 14.01.20 18:16:

Zde:

mapy.cz/...

odbočuji doprava, protijedoucí odbočují doleva, ťukají si na čelo, proč nejedu a pouštím je. Proto jsem připraven a jedu, nežli se s nimi dohadovat.

hodnocení

Děkuji i když stále nevim jestli přesvědčím, i když jsem jim tohle dohledal tak si stojí za svým. A já si díky tomu více stojím za povinném školení pro všechny řidiče, ba i možná přezkoušení...kvůli profesaku je to každý rok, což je možná i zbytečne, ale pak tu máme ty kteří jezdí 40 let a všechno znají nejlepe...

pest, v pátek jdu na školení a každý rok se dozvím spoustu novinek, které mi utekly. Navíc debata s právníkem z odboru dopravy je velmi přínosná. Dříve chodil i soudní znalec, to jsou ty správná školení.

hodnocení

4x

Podle ust. §23, odst.1 z. č. 361/2000Sb. máte pravdu. V uvedeném ustanovení se hovoří jen o "pozemní komunikaci", ne o "hlavní pozemní komunikaci".

hodnocení

2x

Stejná situace jako u nás. Já vozidlo z výhledu. Odbočuji doleva, z protisměru vozidlo ze zóny jede rovně a ještě se rozčilují (bylo jich už fakt hodně) , když signalizuji, že předost nemají.

Přednost vozidel, výjezd z pěší zony #2

Hade, to víte, ne každý zná předpisy jak má. To známe ze zdejší poradny.

V tomhle případě bych se asi nehádal a nechal ho projet. Nebudu ryskovat havárii i když jsem v právu. To jedno auto mě moc nezdrží a nestojí mi za rozčilování.

Mimo to, když odbočuju vlevo nemusím si všimnout, že ulice proti je pěší zóna. Nejedu tam, tak po značkách 10 metrů za křižovatkou moc nekoukám.

Paradoxně je neznají ani ti co by je měli dodržovat. U nás městská při výjezdu z pěší zóny také nechápe proč by měla pouštět protijedoucí auto odbočující vlevo. *alene*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]