Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pousteni chodcu na rizene krizovatce

Od: piratsilnic odpovědí: 18 změna:
Pokud odbocuji doprava a na sve strane zadne chodce nemam, pouze na protilehle, v pripade delsiho prechodu napr. 15 metru, nemusim cekat a klidne projet, ne?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Před chvílí jsem tady odpovídal na podobnou otázku. Takže za použití vyjádření mého kolegy asi takhle:

Řidič nesmí ohrozit nebo omezit chodce, který přechází pozemní komunikaci po přechodu pro chodce nebo který zjevně hodlá přecházet pozemní komunikaci po přechodu pro chodce, v případě potřeby je řidič povinen i zastavit vozidlo před přechodem pro chodce; tyto povinnosti se nevztahují na řidiče tramvaje.

Je to přesná citace zákona (z. č. 361/2000Sb.).

doplněno 13.01.20 08:19:

@piratsilnic: Promiň, kolego, ale začínám chápat, proč jsou zákony/předpisy napsané jako bychom všichni byli nesvéprávní tvorové a "vrchnost" nás musí vodit za ručičku. Pokud ti moje odpověď nestačí, jsi perfektní vzorek té skupiny obyvatel, pro které se ty zákony/předpisy píší. Tedy člověk zpracovaný již do té míry, že ho odnaučili samostatnému myšlení.

piratsilnic

Satam - coz o to, ja se selskym rozumem ridim a jezdim takhle normalne, ovsem nekteri zbytecne vyckavaji, coz znamena o 4-5 aut mensi prujezd a to je u nas celkem znat. Tak jsem dal proste konkretni otazku a cekal konkretni odpoved ano/ne, vic za tim nehledej.

hodnocení

3x

Ve Vámi popsané situaci, klidně můžte jet. Páč kolega Satam to již správně vysvětlil dle práva a Vy přeci víte, že nemůže dojít k žádnému nebezpečí, když chodec je od Vás 15 metrů a nijak ho neohrozíte.

To je právě ten případ, kdy chodec již vstoupil na přechod, Vy můžete ještě jet, protože ho neohrozíte, ale někteří právní hujerové a špatní rádci (příklad1) zastaví a zdržují provoz*stop*

priklad1*

Máš na mysli tento Login Lojzo. On tady někdo něco psal?

Radil jsi v otázce, kterou jsem položil*hej*

jabraka*
hodnocení

3x

Pokud také jedu k přechodu,ke na levé straně se chystá přejít chodec,nemusím čekat,až přejde do mé poloviny vozovky.Klidně projedu chodce tím neohrožuji.Naopak,když zastavím a minutu čekám,zdržuji ostatní řidiče.

JABRAKA

mak*
hodnocení

2x

Musíte chodci, který se chystá přejít umožnit přejití. Jako chodec i řidič to dělám stejně. Pokud jsem chodec a zleva nic nejede, vejdu si vozovky a předpokládám, že auto jedoucí zprava zastaví (samozřejmě nepolezu těsně před auto). No a když jedu autem a někdo zleva přechází, tak zastavím a pustím ho. Když má z druhé strany volno a nemá se k přecházení, tak se podlě mě nechystá přejít.

Nemáte pravdu. Chodci, který se teprve chystá přejít, nemusím nic umožňovat. Naopak, ten chodec má počkat, až žádné vozidlo nejede.*stop*

Tak se trochu omlouvám, přehlédl jsem, že se jedná o křižovatku řízenou světly. Tam samozřejmě chodec na zelenou jde a řidiči mu to musí umožnit.

lukas32
hodnocení

2x

Řídím se zdravým selským. nebudu se "cpát" jako řidič a chodce nechám projít. A jako chodec nepolezu bezhlavě přes cestu. Někdy stačí navázat oční kotakt s řidičem.

Správný názor. Nezbývá, než pochválit*palec*

priklad1*

Jeden velký problém. Kolik jich to má v té hlavě srovnané a jak to má chodec poznat. Nezastávám se ani chodců. Ještě jsem ale neviděl chodce, sebevraha který by lezl do cesty rozjetému autu. Za to těch blbců za volantem je tak 8 z deseti. Chodec již jednou nohou na přechodu a nezastaví a nezastaví. A ti v protisměru. Ti čumí jinam. Ti ani nevědí, že na přechodu nějaký chodec je. Mám na mysli dva pruhy, tak 8 metrů celkem.

piratsilnic
hodnocení

Dobre, takze to znamena ze muzu, nebo nemuzu? Pokud mame oba zelenou a chodec je 15 ci dal metru daleko tak predpokladam, ze se o ohrozeni ci omezeni nejedna

Komu není rady... *zed*, satam to popsal tak, že to lépe nejde.

piratsilnic

Feraxi, satam vlozil citaci zakona. Ja dal konkretni dotaz a proste chtel ano/ne. Pak bysme mohli polemizovat o tom jaka vzdalenost je ci neni uz omezeni atd., tomu jsem se chtel vyhnout. Ty sam si mohl napsat muzes/nemuzes a bylo by vyreseno. A na to bouchani hlavou pozor, zrejme ti to nesvedci.

hodnocení

0x
V autoškole jsem při závěrečné zkoušce dostala od komisaře pěkně sprdnuto přesně za nezastavení před přechodem pro chodce i když chodci vcházeli do vozovky v opačném pruhu než jsem jela já a ode mě je dělily ještě tramvajové koleje.. Říkal neoficiálně, že v běžném provozu je to v pořádku, ale určitě ne při závěrečné zkoušce a už vůbec není dobrý nápad se s komisařem o tom hádát.. Ale opakovat jsem naštěstí nemusela

Špatný komisař. Místo aby vás pochválil za správné operativní vyřešení situace, tak vás "sprdne". Pak se divíme, jak nekvalitní řidiči vycházejí z autoškol!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]