Nejste přihlášen/a.
Ahojte,
mám diesel, naposledy jsem měnil palivový filtr před 2 roky. Manželka jela autem, v pohodě nastartovala a po 20km ji auto začalo lehce cukat a po dalších x kilometrech se cukání zvětšilo až se objevila žlutá kontrolka motoru.
Po vypnutí a nastartování opět kontrolka zmizela, ale cukání při přidání plynu - rozjedu zůstalo. Vždy motor cuká, jakmile jde motor do zátěže a abych mohl jet, musím zvýšit otáčky - udržovat otáčky.
Může to být palivovým filtrem? Auto jinak jezdilo dobře, i když mám pocit, že výkonově do kopce moc netáhlo.
Mám starý Golf 1.9 TDi. Bydlím pod horami, tak že máme tady teď každé ráno -5 až -7°C. Na začátku roku minulém zde bylo v pohodě -10 až -14°C a v jeden den snad i -18°C. Ale to bylo asi 7-8 dní v lednu.
Jinak minule mně palivový vydržel 4 roky. Až přišel mráz a já už nenastartoval vůbec. Najeto měl určitě okolo 50 000 km.
Nyní má najeto od výměny asi sotva 30 000 km, ale tankuji na místní pumpě, kde to vozí však Slovnaft.
A vůbec nepoužívám aditiva. Což je asi chyba co?
Ale je pravda, že servis doporučuje měnit palivový filtr před každou zimou. Což nedělám a pak takhle dopadnu
Pokud netankuješ bláto tak filtrem to nebylo.. Když svítila kontrolka tak je zapsaná chyba, to tě může nasměrovat.. Ale letní nafta a -15 už může být filtr ucpaný parafínem, tak bych začal výměnou filtru...
Vyloučený parafín už nerozpustíš
Benzín v době dostupnosti VIF je oslovina, obzvlášť u motorů s railem...
No vidíš ve starém p405 benál s lihem ,v HDi jen Vif, v Matdě jen Vif- a taky nebyl problém s palivem .Jestli do toho oplíka nelil letní vif?
Může to samozřejmě palivák být, nechci tě strašit, ale moje auto se přesně takhle chovalo ve chvíli, kdy umřel jeden ze vstřiků. Nebylo to tehdy úplně levný...
Zkus natankovat plnou nádrž co nejlepší nafty (já tankuju pouze a výhradně Motion diesel u OMV) a zastav v servisu, ať ti dají jedno balení profi čističe vstřiků a šoupni ho CELÝ do nádrže, často to pomůže. Nekupuj si tyhle čističe někde v supermarketu, ty moc nefungujou. Já mám výbornou zkušenost s těmi od Liqui Moly. Nic nedávkuj, ani neřeď, prostě to tam nalij celý a dotankuj plnou. Je to investice zhruba čtyř stovek plus nádrž nafty a když nic jinýho, tak budeš mít aspoň pročištěný vstřiky...
Vstřiky to snad nebudou. Zkoušel jsem nastartovat a vytočit motor alespoň do 2000 otáček a v pohodě bez cuknutí. Cukání nebo zdechnutí začne, až když začnu couvat. Motor v zátěží hned chcípne. Na volnoběh pokud nic nedělám, tak funguje OK.
Kdybych měl vstřik KO, tak bych to cukání měl určitě i na volnoběhu. Tedy doufám.
No... já tě fakt nechci děsit, ale u mě to bylo tak, že na volnoběh bylo vše OK, když jsem motor držel při jízdě v nízkých otáčkách (někde kolem 1.800 bez ohledu na to, zda to bylo při jízdě z kopce nebo po rovině), škubalo to hodně, jakmile jsem přidal, zase to jelo dobře... ale držím palce, aby to byl jen ten palivovej filtr, mě jenom ten jeden novej vstřik stál přes desítku (bez práce).
Nebo taky servis, diagnostika, jasno, oprava a jasno zmizelo jen z peněženky :D
Diagnostika je začátek a pomůcka od čeho se odrait, ale taky se s ní musí umět pracovat, tj. rozlišit příčinu od následku.. Klasika je např. u benzínu chybná lambda, mění se lambdy, katalyzátory, a ona to je prasklinka ve svodech nebo vlnovci :D
Co vim tak VIF ve vysoký koncentraci může vstřiky dost rozcvičit.. Tj. dát klidně litr na nádrž (motor může jet i na čistý vif = nejde to předávkovat)
Začal bych ale výměnou filtru, pokud byla letní nafta v -15 tak se přicpat parafínem mohl snadno.. Přidat plyn a škubání/ chcípání může sedět - vzduch OK ale nafty málo tak to chcípne... Pak diagnostika a ta nasměruje co dál řešit..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.