Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Technická auto

Od: borek33 odpovědí: 22 změna:

Dobrý večer, mohu se zeptat, když prodám auto bez technické (povinné ručení zatím má) a na úřadě přepíšeme na nového majitele a on si ho poté odveze po svých, kdyby hypoteticky způsobil nějakou škodu, nepůjde to pak i za mnou?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Každopádně bez STK zápis změny neuděláte! Musíte na STK k provedení -EVIDENČNÍ kontroly nebo celé TECHNICKÉ kontroly (emisní-evidenční-technická). Vozidlo bez platné technické kontroly by nemělo na veřejné komuinikac nemělo co dělat-takžr doporučím-společně zajeďte na STK ,udělejte celou TK,s protkolem na úřada zápis změny a kupující v klicu odjede se SVÝM autem a pro Vás to bude opět také bez starostí. Nebo ať si kupující najme odtahovku a vše absolvuje na odathovce,pokud auto není schopné splnit podmínky technické Ko.

Jinak teoreticky to jde jen a pouze za tím kdo bude řídit-tím spíš pokud by byl v regoistru což bez EvK nebo TK nelze!

borek33
Technickou to teď nedostane. Takže jedině dovézt na podvále na evidenční kontrolu a pak hned přepsat a může si s tím odjet na vlastní riziko třeba po svých nový majitel. Já už pak po přepisu budu z obliga i kdyby se s tím někde bez technické vysekal?
hop®

@diesel: To, že evidenčka se dělává na stanici STK nemá s technickou kontrolou nic společného, převést na jiného majitele lze i vrak, na evidenčce jde jen o čísla, ne o provozuschopnost...

A co jsem napsal? Že musí na Stanici Technické Kontroly k provedení k provedení evidenční nebo technické kontroly !

hodnocení

3x

Nechápu ty odpovědi. Dovezte auto na plaťáku na STK k provedení EK. Tu vám udělají bez problémů a pak auto docela normálně přepíšete na nového majitele.

Pokud nový majitel odveze auto bez TK "po svých", je to už jeho riziko.

doplněno 05.01.20 22:07:

@borek: Před přepisem nelze zrušit povinné ručení. Pojišťovna chce doklad o změně majitele.

Táhnout auto bez TK nelze.

@arne1: Umíš číst? Víš, co je to plaťák? Tak sem nevkládej debilní dotazy!

doplněno 05.01.20 22:09:

@borek33: Buď jsem debil já nebo někdo jiný. Ty nerozumíš tomu, co jsem před chvílí napsal?

borek33
Opravdu to pak tak je, že po přepisu už za to nenesou žádnou odpovědnost? Takže můžu klidně už teď před přepisem zrušit povinné ručení. Nechtělo se mi dávat plnou moc, to pak spoléháme na to zda to přepíše a dokud neprepise tak to jde za mnou že? Táhnout auto bez technické taky nelze?

Jak ho na tu STK dostane když to vozidlo není pojízdné? Na dálku mu to STK neudělá.

borek33
Nechci dělat technickou ale jen přepis a dostanu ho tam na podvále..
borek33
Rozumím, ale nemám úplně důvěru, když z pěti lidí píše každý něco jiného

hodnocení

3x

Borku, když Vám nestačí odpovědi, musíte se zeptat i jinde.

1) Vozidlo bez platné TK lze přepsat na evidenci vozidel.

2) K přepsání potřebujete m.j. platnou evidenční kotrolu.

3) Bez platné technické nesmíte na komunikaci, takže vozidlo dovézt na podvalníku na evidenčku.

4) Po přepisu půjde všechny problémy za kupcem.

5) Pojištění, ať si udělá před převodem na registru.

Co Vám není ještě jasné?

hodnocení

0x

Auto bez PLATNÉ technické? To prostě nesmí vyjet po svých. Nicméně - odpovídá za to řidič.

Ale pozor, úřad vám ten přepis asi neposvětí, takže trochu problém. V kupní smlouvě v každém případě uveďte platnost technické.

Koukněte se také například na registr-vozidel.cz/...

borek33
Jako že nejde na úřadě přepsat auto bez technické?

To je otázka... Podle toho co je na webu, tak evidenční kontrola slouží k ověření zda vozidlo odpovídá dokladům, nikde se nepíše že musí být pojízdné. Z toho bych soudil, že teda seženete někoho s vlekem (podvalníkem) pro tahání auta, on vám auto odtáhne na STK, tam zkontrolují soulad dokumentů a skutečností a pak si to na tom podvalníku zase odvezete. Snad by to takhle mohlo jít - konkrétně bych se zeptal na libovolné STK v okolí.

borek33
Je to tak a je to i logické, ptát se nemusíme..

hop®
hodnocení

0x

Měl by už mít sjednané i svoje povinné ručení (lze předsjednat ještě před přepisem), abyste byl z obliga. Když dotyčný způsobí nehodu s autem, které na silnici nemá co dělat, tak pojišťovna škodu zaplatí, ale bude ji "někde" vymáhat.
Já bych do toho nešel...

Samozřejmě. Ale on musí mít především z STK evidenčku, to je normálně na 5 minut. Jenže pochybuju že mu ji udělají když nemá platnou TK. A bez toho to nepřepíše.

borek33
Jak by jste tedy prodal auto bez technické? Já nechci dávat plnou moc na přepis, aby se pak v tom autě třeba někde vysekal než to přepíše a šlo by to za mnou..

Arne1 na auto bez platné TK se udělá jen a pouze EVIDENČNÍ kontrola, na základě které se udělá zápis změny!

hop®

@arne1: Evidenčka bez STK je naprosto bez problémů, jen to nesmí přijet po ose...

hop®

@borek33: Dejte si s kupujícím sraz někde na STK, mějte připravenou smlouvu (2x) , auto přivezte na podvalu, (je to levnější než případný průser), podepište smlouvu a zkasírujte peníze, udělejte evidenčku a přepis, sundejte auto z plaťáku (pokud se s kupujícím nedomluvíte jinak), a raději si okopírujte přepsaný velký TP. Některým pojišťovnám nějak nestačí podepsaná kupní smlouva pro výpověď povinného ručení a chtějí aspoň kopii TP - ale tohle si můžete předběžně ověřit...
P.S.: Přitáhnout na laně nelze...

borek33
hodnocení

To nedám, potáhnu někam auto a tam mi pak řeknou, že ho nechtějí, to jedině až po podpisu kupní smluvy..

hop®

@borek: Pokud se takhle domluvíte s kupujícím, tak není problém. Sepište smlouvu a zkasírujte, a pak vyražte na evidenčku a přepis, pro vás to bude jen větší jistota!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]