Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Auto s podvalem

Od: cenda713 odpovědí: 24 změna:
Dobry den, vcera jsem převážel kamarádům podval a bylo mě řečeno že na to nemam řidičské oprávněni. Moje auto váží 1 tunu, podval váží 750 kg. Ve velkým techničaku mám napsaný: brzděný vlek 900kg, nebržděny 400. Chci se zeptat jestli tedy mužů prázdný podval převážet či ne? Dekuji

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusger*
hodnocení

3x

Zdá se mi, že se tu míchají dvě věci. Auto smí tahat takový vlek, na kouli se počítá okamžitá hmotnost přívěsu. Ovšem řidičák vyžaduje celkové hmotnosti. Auto váží 1 tunu (celková může být cca 1 450), pak povolený náklad na vozíku nesmí být víc než 13 metráků, celková hmotnost nesmí být napsaná víc než 2050 kg. Pokud je víc, pak by jsi měl mít, i s prázdným podválem, řidičák E.

dusger, ano, máte pravdu, jsou to dva pojmy, řidičské oprávnění a spojitelnost vozidel. Nesmí mít celkově více, nežli má v techničáku uvedeno v kolonce 36 max auto , 38 max na kouli a 41max souprava. A k tomu řidičák dle 361/2000,§80a

007cz
hodnocení

2x

No a jaký máš řidičák? /skupinu/

cenda713
02.01.20 16:43
hodnocení

b
007cz

Ano, musíš mít B+E.

hodnocení

2x

Cendo, asi musíte mít B+E, páč váha se uvádí v zákoně "smí být připojeno přípojné vozidlo o největší povolené hmotnosti"

Takže nikoliv okamžitá hmotnost, jak se doníváte, ale největěší!

Viz zákon 361/2000, §80a, bod f.

koukněte do techničáku přívěsu.

cenda713
hodnocení

A co vněm?

musíte tam najít maximální váhu a ta je důležitá. Nejde jet s prázdným vlekem, který může vést více, nežlidovolí Váš řidičák.

Pokud se nevejdete do celkové maximální hmotnosti 3500kg, tak mají pravdu kamarádi, že to nesmíte řídit.

asd1
hodnocení

2x

Nemáš na to ani řidičák ani auto. Buď rád žejsi to nevezl z D a nechytli tě tam chlupatý ;)

lobo*
hodnocení

2x

Už sem to tu jednou dával:

poradte.cz/...

V poslední položce je sice chybný součet, ale oprávnění ŘP sedí.

Nebo zde:

auto-partner.cz/...

povinne-ruceni.com/...

hodnocení

2x

Nesmíš. Jako Bčkaře tě zajímají maximální váhy a né prázdný podval.

Jako B+E už tě zajímá především tažné parametry auta.

hodnocení

1x

já se nechci hádat,ani nebudu hledat zákon ale vím že byla nějaká novelizace která říká že platí okamžitá hmotnost přívěsu.

Takže za mne ano ,mohl jste ho řídit

doplněno 02.01.20 19:05:

tady jsem našel že ten zákon 361/2000 je špatný a je mu nadřazen 2006/126/ES

ecodrive.cz/...

okamžitá byla kdysi, teď je nejvyšší. Viz odkazy od poradců.

zakonyprolidi.cz/...

magore, článek je z roku 2014, s odkazem na starou vyhlášku. Ale řešíme asi problém, zdali podle zákona 361/2000 nejvyšší hmotnost, nebo okamžitou.

V tom bude rozpor.

Tak jsem našel i předpis, Vámi uvedený, a v něm je věta:

c)

Skupina BE:

aniž jsou dotčeny předpisy pro schvalování typu platné pro dotyčná vozidla, souprava vozidel sestávající z tažného vozidla skupiny B a přívěsu nebo návěsu, pokud maximální přípustná hmotnost přívěsu nebo návěsu nepřesahuje 3 500 kg,

I zde se píše o maximální, nikoliv okamžité hmotnosti...

eur-lex.europa.eu/...

hodnocení

0x
Borci, vždyť to může táhnout úplně v poho...
Odkaz od rádce jménem @parez na to odpovídá hned v bodě 2: ...převyšující 750 kg, pokud největší povolená hmotnost této jízdní soupravy nepřevyšuje 3 500 kg,
.
Komu to není jasné, v článku je to i pro pomaleji chápavé: ...pokud má vozík více než 750 kg, pak se největší povolená hmotnost auta a vozíku sčítá a nesmí být vyšší než 3 500 kg.
doplněno 02.01.20 18:11: agados.cz/...

kuky, ale on asi bude mít více jak 3500kg. Pokud nedodá info z techničáku auta a vleku, nemáme co řešit, jen se dohadovat.

Důležité je, že on si myslí okamžitá hmotnost, ale v zákoně je stanoveno největší povolená hmotnost.

Musí se kouknout do techničáku auta a najít kolonku číslo 35, a kolonku číslo 41. Až to zjistí, pak můžeme pokračovat.

Vámi uvedený odkaz je určen pro technické spojení vozidel, nikoliv pro řidičscké oprávnění, které řeší zákon 361/2000, nikoliv vyhláška o schvalování vozidel.

berger*

Pane Milane,asi to ani nemusí doplňovat. Píše,že na kouli může mít bržděných 900 kilo,podval sám má 750 kilo. Nevěřím,že zatížení podvalu o této hmotnosti bude do 150 kil. Podle mě,neměl to táhnout,ne kvůli řidičáku,ale kvůli kouli...

Pane berger, jde o drobnost, nikoliv na kouli ale dle zápisu v techničáku.

berger*

Jasně,zápis v techničáku je rozhodující,ale pokud uvádí 900 kilo,má to z techničáku a tím si myslím,že ten podval už za jeho autem neměl co dělat... Tunové auto,to bude něco malého,já bych měl strach s tím jet. Před pár lety jsem za golfem měl vozík s karosérií brouka. Zhouplo se mi to a čtyři pruhy mi byly úzké,hnus...

jasně, rozumíme si a souhlasíme spolu.

Jen tazatel musí doplnit údaje, aby byla odpověď 100%

007cz

Tyhle přepravníky "podvaly" mívají celkovou hmotnost okolo 3000 kg. Tak se nevleze ani do soupravy 3500 kg.

hodnocení

0x

Kolik je celková hmotnost auta? Tuna asi ne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]