Nejste přihlášen/a.
Zdá se mi, že se tu míchají dvě věci. Auto smí tahat takový vlek, na kouli se počítá okamžitá hmotnost přívěsu. Ovšem řidičák vyžaduje celkové hmotnosti. Auto váží 1 tunu (celková může být cca 1 450), pak povolený náklad na vozíku nesmí být víc než 13 metráků, celková hmotnost nesmí být napsaná víc než 2050 kg. Pokud je víc, pak by jsi měl mít, i s prázdným podválem, řidičák E.
Cendo, asi musíte mít B+E, páč váha se uvádí v zákoně "smí být připojeno přípojné vozidlo o největší povolené hmotnosti"
Takže nikoliv okamžitá hmotnost, jak se doníváte, ale největěší!
Viz zákon 361/2000, §80a, bod f.
já se nechci hádat,ani nebudu hledat zákon ale vím že byla nějaká novelizace která říká že platí okamžitá hmotnost přívěsu.
Takže za mne ano ,mohl jste ho řídit
tady jsem našel že ten zákon 361/2000 je špatný a je mu nadřazen 2006/126/ES
magore, článek je z roku 2014, s odkazem na starou vyhlášku. Ale řešíme asi problém, zdali podle zákona 361/2000 nejvyšší hmotnost, nebo okamžitou.
V tom bude rozpor.
Tak jsem našel i předpis, Vámi uvedený, a v něm je věta:
c)
Skupina BE:
—
aniž jsou dotčeny předpisy pro schvalování typu platné pro dotyčná vozidla, souprava vozidel sestávající z tažného vozidla skupiny B a přívěsu nebo návěsu, pokud maximální přípustná hmotnost přívěsu nebo návěsu nepřesahuje 3 500 kg,
I zde se píše o maximální, nikoliv okamžité hmotnosti...
kuky, ale on asi bude mít více jak 3500kg. Pokud nedodá info z techničáku auta a vleku, nemáme co řešit, jen se dohadovat.
Důležité je, že on si myslí okamžitá hmotnost, ale v zákoně je stanoveno největší povolená hmotnost.
Musí se kouknout do techničáku auta a najít kolonku číslo 35, a kolonku číslo 41. Až to zjistí, pak můžeme pokračovat.
Vámi uvedený odkaz je určen pro technické spojení vozidel, nikoliv pro řidičscké oprávnění, které řeší zákon 361/2000, nikoliv vyhláška o schvalování vozidel.
Pane Milane,asi to ani nemusí doplňovat. Píše,že na kouli může mít bržděných 900 kilo,podval sám má 750 kilo. Nevěřím,že zatížení podvalu o této hmotnosti bude do 150 kil. Podle mě,neměl to táhnout,ne kvůli řidičáku,ale kvůli kouli...
Jasně,zápis v techničáku je rozhodující,ale pokud uvádí 900 kilo,má to z techničáku a tím si myslím,že ten podval už za jeho autem neměl co dělat... Tunové auto,to bude něco malého,já bych měl strach s tím jet. Před pár lety jsem za golfem měl vozík s karosérií brouka. Zhouplo se mi to a čtyři pruhy mi byly úzké,hnus...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.