Potřebuji najít w výstup (konektor) alternátoru na Felicia 1.3. Alternátor je původní 50A. Když kouknu na alternátor, je tam na povrchu vyražené W a vedle toho je dírka. V ní ale nic není, ani závit ani nic jiného. Tak si říkám, proč tam to w je vyražené? Že by výstup w byl vyveden na povrch alternátoru? W výstup je výstup přímo ze statoru a dává hranatý signál o frekvenci, která je úměrná rychlosti jakou se alternátor točí. Poraďte mi jestli alternátory na Felicii tento výstup mají anebo jak si takový výstup vyvést jednoduše ven? W výstup potřebuji, abych na něj mohl připojit univerzální otáčkoměr. doplněno 02.01.20 08:48: Je otázka, co si kdo představuje pod pojmem univerzální otáčkoměr. Obecně asi otáčkoměr, který používá k měření signál, který je v autech přítomen univerzálně. Já mám otáčkoměr, který vyžaduje signál frekvence střídavého proudu, která se mění závisle na otáčkách motoru. Otáčkoměry, které používají frekvenci zapalování svíček, jsou zase jiný druh otáčkoměru. Takový jsem si také objednal, namontuje se (omotá kolem) na kabel svíčky a měří přesně otáčky motoru k frekvenci jisker svíčky v poměru 2:1 u čtyřtaktního motoru. Tento otáčkoměr budu potřebovat ke kalibraci toho prvního otáčkoměr. Takže ten první otáčkoměr má jeden detekční vodič, který se má připojit na w výstup alternátoru a měří frekvenci v rozsahu 20-20000Hz. To je to, co se nachází na w výstupu alternátoru. Teď je otázka, jestli to zapalovací trafo dává podobný signál jako w u alternátoru? Jestli frekvence spadá do rozsahu měřeného otáčkoměrem a jestli jsou ty vlny detekovatelné otáčkoměrem. Ono prý citlivým osciloskopem se dá změřit frekvence i ve zdířce zapalovače, kde je normálně 12v stejnosměrných, ale není to vyhlazené a jsou tam vlny. Asi ale velmi slabé, které otáčkoměr nezachytí. Je otázka jestli zachytí tyto vlny (jejich frekvenci) u stejnosměrného napětí na trafu zapalování? Pokud ne, nezbyde mi než vyvést vodič ze statoru alternátoru. Otáčkoměr už mám koupený a jiný bych z důvodů designu a funkcí nechtěl.
Alternátor s vývodem pro alternátor jsem viděl asi 2x v životě a používal se hlavně proto, protože byl v diselových vozidlech bez řídící jednotky... U benzinového auta není obecně problém zapojit otáčkoměr na zapalování... Tak se to používá desítky let... V originálu se otáčkoměr zapojuje z řídící jednotky... Pokud ho máš/nemáš, tak jich je plno Alliexpresu za relativně pár korun...
Myslíte na stejnosměrné napětí zapalovacího trafa? Tam se promítá frekvence zapalování všech čtyř svíček, je to tak? A jaká ta frekvence je? Jestliže jedná svíčka střílí na dvě otáčky motoru (čili má poloviční frekvenci k otáčkám motoru), tak všechny čtyři svíčky (a tím pádem i trafo) mají frekvenci dvojnásobnou oproti otáčkám motoru, protože svíčky máme čtyři. Je to tak? Čili maximální detekovatelná frekvence 20kHz otáčkoměrem dává maximálně 10kHz RPM motoru. Je to tak? Teď jde také o to, jestli jsou ty vlny v stejnosměrném napětí trafa detekovatelné otáčkoměrem? Přeci jenom w výstup alternátoru dává střídavé napětí.
Na zapalovacím trafu je 3 pinový konektor. Plus 12V, signál a kostra. Signál vede do ECU motora. Typicky je tam Mosfet, který tuším kostří signální drát. V zapalovacím trafu je výkonový tranzistor, který díky tomu spíná svorku 1 vynutí. Na trafu jsou totiž ještě dvě matičkové svorky. 15 je +12V a 1 je ovládání pulzu (laicky řečeno) tím výkonovým tranzistorem, který zase budí ten mosfet uvnitř ECU).
Pokud máš třeba otáčkoměr ze škody 120, tak zapojíš na svorku matičky 1.
Pokud máš otáčkoměr VDO nebo s Favorita monotronicka nebo přímo Feldí, zapojíš na pin z ECU, který je přímo určen na výstup otáček.
Tento pin najdeš po cestě k budíkám i na konektoru svazku motoru.
Najdi si to podrobněji sám. Stejně se bez hodně věcí neobejdeš, tak ti poradím tento odkaz, kde si pod logy škodovky postahuj všechna PDF. Je tam mechanika i elektronika.
Dostávám se k tomu skoro až po roce, protože auto je strašný zloděj času. Než se rozhodnu vyvést ven W výstup z alternátoru Felicie, chci mít jistotu, že to nejde jednodušeji. W výstup poskytuje napětí v určitém rozsahu, které odpovídá otáčkám alternátoru. Ten můj otáčkoměr potřebuje tento rozsah napětí (W výstup), aby si to přepočítal na otáčky motoru. Myslím, že to vyžadují všechny otáčkoměry, které jsou označovány jako univerzální. Takže svorka 1 na trafu zapalování poskytuje jaký signál? Jaký rozsah napětí?
Takže po prostudování je výsledek tento. W signál je v rozsahu -1V až +14V, má 12 pulzů na 1 otáčku a na osciloskopu vypadá jako střídavé napětí usměrněné jenom z jedné poloviny. Toto alespoň tvrdí na internetu. W signál na osciloskopu viz připojený obrázek ( electronics.stackexchange/... A řídící jednotka Felicie používá signál otáček z Hallova snímače, což je prý pravoúhlý signál v rozsahu napětí 8-15V (viz stekly.wz.cz) Čili z toho vyplývá, že signály jsou to úplně jiné a nejjednodušší řešení je opravdu vyvézt w signál z jedné fáze statoru alternátoru, se kterým zakoupený tachometr umí pracovat. Všechno ostatní by bylo složité převádění signálu na signál. Tachometr prostě vyžaduje w signál, tak je nutné mu ho dodat. -
youtu.be/... Tak otáčkoměr mám hotový. Vývod w se jednoduše připájí na jeden libovolný vývod cívek statoru alternátoru. Další možností je připojit otáčkoměr na mínus svorku primárního vinutí zapalovacího trafa (šlo by to i na kladnou svorku). Na vývod z ecu, který používá originální otáčkoměr Felicie, to bohužel nejde, protože tady je signál otáček zakódován speciální modulací. Jestliže chcete přidat w vývod do alternátoru, použijte vodič se silikonovou izolací, který vydrží teplotu 200 stupňů, jinak se vám může stát, že se izolace vodiče teplem přepálí (u mne w vývod po několika dnech přestal fungovat, tak jsem signál vyvedl z trafa zapalování a w vodič ještě z alternátoru musím odstranit). Otáčkoměr se kalibruje, je mu proto jedno jaký signál použije. Musí to být ale frekvenční signál (střídavé napětí, jehož frekvence se mění v závislosti na otáčkách motoru. Pro kalibraci je proto nutné mít ještě jeden otáčkoměr, který ukazuje otáčky správně. Pak jsou ještě jiné univerzální otáčkoměry, které se nekalibrují a které je možné připojit jen na signál z trafa, kde je poměr frekvence k otáčkám motoru známý a pevně daný (podle počtu válců/svíček).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.