Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chladící kapalina, jak snížit bod mrazu?

Od: ukvdl odpovědí: 14 změna:

U vozu Hyundai Getz 1.1 jsem přes hustoměr zjistil to že má chladící kapalina bod tuhnutí cca -12.

Chtěl bych tam mít alespoň -20 až -30. Je správný postup že něco vysaju z expanzní nádobky a doliju neředěným fridexem? Je tam tuším G12 podle toho co jsem našel v autě za načatou láhev. Auto není moje ale staršího pána co raději toto nechá na někom jiném...

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

V podstatě to tak můžete udělat, ale je otázka, jak dlouho tam ta kapalina je a jestli by nebylo lepší jí komplet vyměnit.

doplněno 28.12.19 11:48:

Ještě doplním - pokud se rozhodnete kapalinu jen dolít koncentrátem, je nutné otevřít topení a nechat motor ohřát na provozní teplotu, aby se směs řádně promíchala. Nejlépe s tím ujet pár (radši víc) kilometrů.

ffff

Dolitím se směs nepromíchá - je to uzavřený okruh a pořád kapalina koluje stejně , musí se namíchat uplná napln mimo okruh

Vodní pumpa (čerpadlo) je jako mixér. Promíchá spolehlivě.

I olej s vodou promíchá doma mixér. Vznikne tuková emulze, která se dá opět odstředit na dvě složky.

hodnocení

1x

Udělejte komplet výměnu. Životnost inhibitorů koroze a dalších složek je v chladícím systému 3 - 5 roků. Nejde jen o nezámrznost.

Pořádně propláchněte vodou systém od staré kapaliny a nečistot!

hodnocení

1x

Doplním ještě, že větší koncentrace (-30 a více) jsou spíše na škodu, protože méně kapalina přenáší teplo. Spíše se stane tepelným izolantem.

Kdo ví, tak topení v autě topí nejlépe s destilkou. Voda nejlépe přenáší teplo z povrchů.

asd1
hodnocení

1x

Vyměň celou náplň.

Odsát a dolít neředěným můžeš v přípaě že dolíval destilkou a naředil to (a v tom řípadě hledej kudy mizí tj. netěsnosti, těsnění hlavy atd.)

hodnocení

0x
Ano, takto klidně můžete.
-20 bude bohatě stačit, ona ani při nižší teplotě hned tak nezmrzne, ale udělá spíš takovou ledovou tříšť. Ta motoru neublíží.

hodnocení

0x
Doporučím spíše než doředění komplet výměnu chladicí kapaliny za novou. Ani při těch -12 se nic nestane-z kapaliny se stane tříšť která sice znemožní funkci motoru (při nastrtování se pak roztopí to co je v motoru-hadice a chladič zůstanou "zamrzlé", ale dříve se poškodí VP a hrozí uvaření motoru) ale jinnak pokud se nenastrtuje dokud nerozmrzne tak ničemu neublíží.Na jednom autě-proč a jak nebudu vypisovat- byla kapalina na asi -2°C -při cca-20 jsem na to koukal-hadice nafouklé,tvrdé jako kámen-říkám si je to v p... Při oblevě to roztálo a nikde nic neteklo-neprasklo nepovolilo dokonce ani protiprazovky vydrželi-vše zůstalo jak před zamrznutím!

jabraka*
hodnocení

0x

Já to takto praktikuji několik let.V létě úbytek nahrazuji vodou(destil)a před zimou doleju fridexem.Pokud se mi něco nezdá,do lahvičky odsaju trochu z nádobky a vložím do mrazáku.Většinou zůstane roztok tekutý,nebo mírně zakalený.Pokud by ztuhnul,pak doleju jen fridex-I starý roztok v chlazení se nerozkládá.V podstatě obsahuje vodu a etylenglykol.Vyměnil bych ho jen v případě,když je zakalen rezem.,nebo černými kaly-

JABRAKA

A co takhle ztráta dalších vlastností? Nemrzka totiž neobsahuje jen nemrznoucí směs ale i dalším složky jako např inhibitory koroze.Jinak pokud musš dolévat přes léto vodu a na zimu kapalinu-je na autě něco špatné.Jsetli za 5 roků-od výměny po výměnu po ustálení hladiny- doleju ta z bídou půl litru vody a zámrznost klesne cca o 2°c !

"V létě úbytek nahrazuji vodou(destil)a před zimou doleju fridexem."

V tom případě bych doporučil přetěsnění cladícího systému, případně kontrolu těsnění pod hlavou.

Kolego Magdone-není třeba-ta voda se vždy doleje!Zatím je ji stále dost (vody)

diesel - jo, to jsem si taky myslel. Úbytek byl zanedbatelný, časem se ale začal zvětšovat a nikdo nezjistil proč. Pak to šlo najednou hrozně rychle na 1,5 l/100 km. Oprava motoru mě stála přes 40 000 Kč.

Jj taky jsem toto poznal-Fiat Ritmo 55S-dostal jsem a jel sním za 3 roky akorát 3x-první zkušební jízda okolo sídliště cca4? km-dva litry vody. pak stálo až do doby než šlo rozporcovat-ccaěékm ale benzínu vzalo asi 5l ale vody jak jsem dolil tak nic.Současní s ním jsem kouúil ua pár kaček stopátou s TK na rok a půl tak jsem se o Ritmo mezajímal až do doby než jsem ho rozporcoval

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]