Nejste přihlášen/a.
U vozu Hyundai Getz 1.1 jsem přes hustoměr zjistil to že má chladící kapalina bod tuhnutí cca -12.
Chtěl bych tam mít alespoň -20 až -30. Je správný postup že něco vysaju z expanzní nádobky a doliju neředěným fridexem? Je tam tuším G12 podle toho co jsem našel v autě za načatou láhev. Auto není moje ale staršího pána co raději toto nechá na někom jiném...
V podstatě to tak můžete udělat, ale je otázka, jak dlouho tam ta kapalina je a jestli by nebylo lepší jí komplet vyměnit.
Ještě doplním - pokud se rozhodnete kapalinu jen dolít koncentrátem, je nutné otevřít topení a nechat motor ohřát na provozní teplotu, aby se směs řádně promíchala. Nejlépe s tím ujet pár (radši víc) kilometrů.
Dolitím se směs nepromíchá - je to uzavřený okruh a pořád kapalina koluje stejně , musí se namíchat uplná napln mimo okruh
Já to takto praktikuji několik let.V létě úbytek nahrazuji vodou(destil)a před zimou doleju fridexem.Pokud se mi něco nezdá,do lahvičky odsaju trochu z nádobky a vložím do mrazáku.Většinou zůstane roztok tekutý,nebo mírně zakalený.Pokud by ztuhnul,pak doleju jen fridex-I starý roztok v chlazení se nerozkládá.V podstatě obsahuje vodu a etylenglykol.Vyměnil bych ho jen v případě,když je zakalen rezem.,nebo černými kaly-
JABRAKA
A co takhle ztráta dalších vlastností? Nemrzka totiž neobsahuje jen nemrznoucí směs ale i dalším složky jako např inhibitory koroze.Jinak pokud musš dolévat přes léto vodu a na zimu kapalinu-je na autě něco špatné.Jsetli za 5 roků-od výměny po výměnu po ustálení hladiny- doleju ta z bídou půl litru vody a zámrznost klesne cca o 2°c !
"V létě úbytek nahrazuji vodou(destil)a před zimou doleju fridexem."
V tom případě bych doporučil přetěsnění cladícího systému, případně kontrolu těsnění pod hlavou.
diesel - jo, to jsem si taky myslel. Úbytek byl zanedbatelný, časem se ale začal zvětšovat a nikdo nezjistil proč. Pak to šlo najednou hrozně rychle na 1,5 l/100 km. Oprava motoru mě stála přes 40 000 Kč.
Jj taky jsem toto poznal-Fiat Ritmo 55S-dostal jsem a jel sním za 3 roky akorát 3x-první zkušební jízda okolo sídliště cca4? km-dva litry vody. pak stálo až do doby než šlo rozporcovat-ccaěékm ale benzínu vzalo asi 5l ale vody jak jsem dolil tak nic.Současní s ním jsem kouúil ua pár kaček stopátou s TK na rok a půl tak jsem se o Ritmo mezajímal až do doby než jsem ho rozporcoval
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.