Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řidičský průkaz sk. C, jak to je?

Od: zakautoskoly odpovědí: 2 změna:

Dobrý večer,

jsem studentem oboru automechanik a součástí studia je získání ŘP sk. B a C zdarma.

Obojí už jsem začal už teď i když mi je 17(za půl roku 18) jelikož máme jako škola vyjímku že můžem dělat C i bez hotového B. Přesněji, dělám obojí najednou.

Zajímá mě co budu přesně moct řídit až mi bude 18 a budu mít C hotové. Někdo říká že do 21 let pouze C1 což je menší náklaďák a pak jsem zase slyšel že po absolvování 280 hodin místo klasických 140 při profesním školení budu moct řídit normální náklaďák plus je možné takto v 18 mít i C+E. Samozřejmně že ten profesák si musím zaplatit už sám.

Jak to celé je? Ve škole mi každý říká něco jiného...

A kdyby se někdo zajímal tak ano mám v plánu se tím živit ;)

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

olinl
hodnocení

2x

Z www.autobibleeuro.cz:

Řidičský průkaz na nákladní auto

Řidičský průkaz skupiny C si můžete udělat až ve 21 letech, ale jsou i výjimky, kdy můžete jezdit s náklaďákem od 18 let. Podle zákona lze řídit od 18 let jen vozidla Ministerstva vnitra používaná Policií České republiky, Vězeňské služby České republiky, ozbrojených sil České republiky, obecní policie, Hasičského záchranného sboru České republiky a jednotek požární ochrany, celních orgánů nebo při zkušební jízdě v souvislosti s opravou nebo údržbou vozidel. Případně lze řídit vozidla v rámci vstupního školení profesní způsobilosti řidičů a pro absolventy vstupního školení v rozšířeném rozsahu.

Už v 18 letech je možné získat řidičské oprávnění na skupinu C1, což jsou nákladní auta o celkové hmotnosti do 7500 kg. Stejně tak lze kategorii C+E, tedy například tahač s návěsem řídit až od 21 let, ale opět platí výjimka uvedená výše, tedy že lze řídit vozidla v rámci vstupního školení profesní způsobilosti řidičů a pro absolventy vstupního školení v rozšířeném rozsahu.

joudis*
hodnocení

0x
Je možné C před 21lety absolvovat 2x tak dlouhé profesní školení a po vydání ŘP na C lze začít dělat E.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]