Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rád bych se Vás optal na jednu věc, než začnu, že jsem vůl vím, ale rád bych celou situaci nějak vyřešil. Prodal jsem vozidlo, které nebylo pojízdné. S kupujícím jsme se dohodli, že vozidlo odveze, udělá evidenční kontrolu a pošle mi tuto kontrolu spolu s doklady zpět a já s jeho plnou mocí vozidlo přepíšu. To se ovšem nestalo, nový majitel komunikuje tak napůl, spíše ale ne. Zpočátku se zdálo, že vše bude jak slíbil, ale nakonec začal něco o tom, že mi pošle doklady a SPZtky a ať dám značky do depozitu, ale ani toto nedodžel a já v tuto chvíli mám pouze kupní smlouvu. Přečetl jsem si, že došlo k novele zákona v tomto ohledu a úřad má možnost vozidlo přepsat i v případě, že kupující nespolupracuje. můj dotaz zní, zda to chápu dobře a vyhoví mi úřad na základě kupní smlouvy? Nemám doklady, tudíž ani evidenční kontrolu, případně zda by ste mi poradili něco jiného? Jen dodám, že vozidlo je nepojízdné, že by s ním byly páchány přestupky v dopravě není moc reálné, pojištění jsem odhlásil, ale na to by skrz ČKP snad měla stačít kupní smlouva, ale jde i spíše o to, abych měl klid. Neřešil někdo něco podobného?
Děkuji za odpovědi.
Úřad Vám horko těžko vyhoví spíše nevyhoví když mimo KS nemáte nic .Maximálně zkusit zahájit zápis změny ale hlavně uhnat kupujícíhu k danému krko a osobně s ním toto provést!.Když se kouknete o pár řádků pod Váš dotaz naleznete toto : poradte.cz/... nebo zde : poradte.cz/... a pokud budete hledat dále neleznete hejno identických dotazů.
Ano, podejte zadost o prepis na noveho majitele.
Spravni urad musi vasi zadost prijmout a konat dle spravniho radu (tj. vyzvat kupujiciho k soucinnosti). Jake dalsi kroky urad vyvine vas jiz nemusi zajimat, jen mu musite poskytnout svou soucinnost.
Pro pripad CKP ci vymahani pokut v ramci SprDel mate potvrzeni, ze jste podal zadost o prepis a tedy opravdu jiz nejste majitelem predmetneho vozidla a nenesete za jeho provoz zodpovednost
golfe, bez součinosti nového vlastníka vozidlo nepřepíšete, ano nivela Vám nepomůže. Je to bezubá novela. Páč stále platí, že k přepisu musí být mimo jiné evidenční kontrola. Tu bez auta nezískáte.
Když nový majitel komunikuj na půl, tak i z té půlky udělejte evidenčku a přepište vozidlo.
denně se to tu řeší...
Golfe, buď to chcete řešit, nebo se jen vymlouvat. Vezměte podvalník a odvezte společn vozidlo na evidenčku a pak to půjde vše lehce. Bez toho se nikam nepohnete.
Bezzubá až tak není. Úřad ho vyzve k předložení techničáku a součinnosti (evidenčka) a má minimálně možnost vypálit mu 50k pokutu. to si jeden rozmyslí neřešit (pokud to neni fetka bezdomovec). Jenže to by úředník musel vyvinout trošku úsilí..
asd, nemám osobní zkušenost, ale když jsem před lety tuto část prosadil do zákona, byl jsem upozorněn jedním zdejším odborníkem, že je to k ničemu, bezzubé. Byl jsem hrdý, že jsem něco prosadil do zákona, ale časem jsem vystřízlivěl. Nefunguje to.
Nebo máte osobní, nebo ověřenou zkušenost, že to funguje?
On sice komunikuje, ale nekoná a v tom je ten největší háček, někdy v pondělí ( nevím zda se jedná o 10 pracovních, nebo kalendářních dní, všude to píší jinak) uplyne lhůta 10 ti dní, které máme na přepis, momentálně kupující přišel s tím, že mi pošle značky a oba TP a já ať dám tyto značky do depozitu, nicméně ani to se někonalo dod neška a já už opravdu nevím co dělat, uháním ho několikrát denně..
Na druhou stranu přemýšlím, co by se valstně mohlo stát, auto je nepojízdné a je jen velmi malá pravděpodobnost, že by auto někdo opravoval, jelikož oprava by vyšla na mnohem víc než je samotná cena vozu.. Přestupky s tím páchat tedy nemůže, skrz ČKP mne alespoň doufám chrání kupní smlouva... Vadí to vůbec něčemu, že vozidlo na sebe budu mít nejspíš na dosmrti napsané? Známý radí jít nahláist ztrátu techničáků a po nějaké době i ztrátu SPZ a poté, co dostanu nevé dát značky do depozitu, je vůbec reálné aby mi značky dali když nahlásím ztrátu? Přeci jen není moc pravděpodobné ztratit obě spz naráz...
Depozit vyřeší aspoň ČKP při nepojištění...
Souhlas, nepojízdné se na evidenčku musí dovézt a to bude ten problém... Pokud má značky tak se dá dotáhnout nejlíp na tyči.. V každém případě přepis udělat a dál to nechal na něm. Napsané na sebe bych to nenechával...
Ztrácet techničák/ značky v tomhle případě nemá smysl.. Nabídni spolupráci ať se to vyřeší a je klid..
Já se nechci vymlouvat, řeším to každý den, nabídl jsem že přepis zaplatím, nabídl jsem mu evidenčku vše bez úspěchu, poseldní verze je, že neustále tvrdí, že pošle techničáky a značky ať je dám do depozitu. Ale bohužel ani to se nekoná, auto je dle adresy na druhé straně republiky. Myslím si, že z mé strany jsem nabídl více než dost, i variantu že přijedu s podvalem a evidenčku udělám.
Díky všem za rady, po víkendu půjdu na dopravák, řeknu jaká je situace a uvidíme zda mi budou ochotni pomoct, já sám už nevím co bych pro to měl více udělat.
Bohužel ani novela zákona nic neřeší. Teď jsem byl na pražském registru vozidel a úředník pan Čimbera říkal, že mají stovky takových případů a téměř výhradně to končí tak, že prodejce, který se snaží situaci řešit dostane pokutu (ze zákona až 50 tisíc, v praxi většinou 6-8 tisíc) a vozidlo stejně zůstane nepřepsané, protože bez evidenční kontroly to nejde.
Bohužel když i úředník vám jako jediné řešení doporučí auto novému majiteli ukrást a odvézt do šrotu, je to zoufalost.
bohužel poslanec který to vymyslel nemá zpětnou vazbu, když se obrátíte na poslance hospodářskoho výboru co tam sedí už druhé volební období a upozorníte na nepřepsaná auta, odepíše vám že se zeptá kolegů z ministerstva ...nějaký úředník z ministerstva sdělí, že vše je v pořádku a že ve statistice v centrální evidenci postupně narůstá počet aut přepasaných podle §8a) bohužel do evidence se vůbec nezapisují případy, kdy žadatel nic nemá...takže informace o celkovém počtu ýžádostí, o počtu zastavných řízení a o tom, kolik řízení nebylo vůec vedeno protože žadatel například neměl správné osobní údaje o druhé straně se nikde neevidují, protože neexistuje centrální evidence rozhodnutí jendotlivých obcí...
ale když budete procházet různé webové stránky najdete informace o rozsudku jednoho soudu, který rozhodl, že JAN NOVÁK není vlastníkem auta, ke kterému je registrován jako vlastník...bez toho, aby byl určen skutečný - nový vlastník...
Takže to je výsledek této novelya, nikdo neví kdo je vlastníkem auta, kdo auto provozuje a není po kom vymáhat pokuty atd...To je už skutečné bezpečnostní riziko
Ale poslancům to nevadí a stačí že je "kolega" z ministerstva ujistil že je vše ok...mimochodem ten kolega z ministerstva je placen za to, ž těm poslancům navrhuje změny zákona
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.