Nejste přihlášen/a.
Myslím si, že minimálně část viny by měl ten řídič toho zadního auta. Protože při jízdě by měla být dodržena minimální vzdálenost tak, aby řidič vozidla stihl zabrzdit, pokud vozidlo před ním náhle zpomalí nebo zastaví. Prakticky to tak samozřejmě nebývá a většinou se nic nestane. Pokud by se ale stalo, tak si myslím, že ten řidič zadního auta by z toho bez postihu nevyvázl.
Mně se jednou stalo, že se někdo chtěl otočit na 4 proudé silnici (dva pruhy v jednom směru a dva pruhy ve druhém směru) a ještě přejel plnou čáru. Ta řidička mně vjela do mého jízdního pruhu z pravého pruhu bez blinkru a prudce zabrzdila a otočila se do protisměru,a čekala, zda jí někdo pustí.Já jsem naštěstí nejel ani 50 km/h, takže jsem to dobrzdil na asi půlmetovou vzdálenost. Kupodivu tu řidičku nikdo v tom opačném směru nevytroupil a někdo ji nechal taky zařadit se. Já jsem taky netroupil, protože jsem jen nevěřícně koukal, co někdo dokáže udělat za "zkrat".
Ještě jsem si vzpomněl, že v jednom zaměstnání mně někdo řekl, jak se mu stala dopravní nehoda. Nevím, jestli si to pamatuju zcela správně, ale ten kolega mně řekl, že jeli čtyři starou škodovkou a odbočovali na křižovatce. A do nich vrazil někdo, kdo jim měl dát přednost, který valil po té druhé silnici rychlostí dost přes 100 km/h. I když to byla hlavně vina toho druhého řidiče, tak stejně byl odsouzen i ten kolega, protože při té nehodě byl usmrcen jeden jeho spolujezdec.
Posuzování dopravních nehod bývá různé.
Nelze objektivně odpovědět bez perfektní znalosti dopravní situace a nehodového děje.
@adam111: To, že se ti odpověď od @lopezz líbí ještě neznamená, že je správná. A ten řidič vzadu může klidně vyváznout bez postihu a celá vina půjde za řidičem vpředu. Je to o tom, co jsem již napsal: Perfektní znalost nehodového děje a k tomu aplikace příslušných ustanovení zákona č. 361/2000Sb. o otáčení, předjíždění, objíždění, vzdálenosti mezi vozidly atd.
Zcela objektivně samozřejmě odpovědět nelze. Ale myslím si, že šance na to, že by ten řidič zadního auta vyvázl bez postihu, je dost malá. Principielně je to totiž podobná situace, jako kdyby řidič předního auta musel náhle dupnout na brzdu, třeba proto, že do silnice vběhlo nečekaně dítě. A to, že dával blinkr neznamená, že někdo mohl zkrátit minimální vzdálenost potřebnou k zastavení vozidla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.