Nejste přihlášen/a.
Kam dát více sjeté zimní pneumatiky. Na přední nebo zadní nápravu?
Slyšel jsem že na přední.
Přední náprava se ale logicky sjíždí více. Proto vždycky když každý rok měním gumy,tak si říkám,že prohodím kola přední za zadní než jsem měl loni,ale uvědomím si,že by více sjeté gumy měli být vepředu. Proto dám zase gumy tak jak sem je měl minulou zimu.
Nemyslím si že pneu v zákonné míře opotřebení budou mít velké rozdíly v jízdních vlastnostech. Naopak pokud budu měnit přední, které se rychleji opotřebují, tam mi zadní zestárnou až přestárnou.
renegade11, Pokud by jsi měl alespon tušení jak fungují dnešní čtyřkolky, kdy se připojuje 4x4 automaticky, jen při projetí zatáčky a ani o tom nevíš a rozložení je i 50/50 nemohl by jsi nikdy napsat takovou blbost. Nikdy jsi neviděl zadokolku s připínaným předkem? Vzorek si dej kam chceš, chytráku.
hop, chceš diskutovat, nebo plácet hlouposti? Kolik najede "běžný motorista" ročně? Samozřejmě ne na služebním autě.
@007 Nevím, čemu říkáš "běžný motorista", pro každého řidiče je "běžný nájezd" úplně jiný počet kilometrů. A taky se nebavím o lidech, kteří se živí jen tím, že točí tím kolem. Ale když někdo prohlásí, že u čtyřkolky je jedno, kde jsou lepší gumy, tak si o něm svůj názor prostě udělám, už jen podle toho názoru, sorry...
Jezdím na horách, úzké cesty, sníh a předokolka. Hlavní věcí pro mě je vyjet a dostat se kam potřebuju. Tedy na předek lepší gumy, ať si odborníci a vědátoři říkají cokoliv.
Lepší gumy mi pomohou, ve spojení s rukama, vyjet kam potřebuji. Jako bonus to líp brzdí a drží stopu.
Pokud mi ustřelí zadek, což se tak moc často nestává, neb je třeba jezdit hlavou, ale když se stane, dá se to snadněji korigovat než ustřelenej předek.
Kvůli zmenšení rizika přetáčivého ve vyšší rychlosti by měly být lepší pneu vzadu (takový smyk zvládne vybrat tak 10% řidičů), ale taky dávám lepší dopředu a po roce střídám přední - zadní. Ovšem patřím mezi ty co přetáčivý smyk zvládají (skoro - je opravdu zrádný a je třeba rychle a přesně reagovat - do určité hranice je v pohodě, ale jak je auto natočené o víc jak 45° tak se už vybírá blbě. Záludnost je v tom, že první utečení zadku do strany se vybere, ale okamžitě následuje druhý výraznější na druhou stranu). Takové to šoupnutí zadku v menší rychlosti se rovná jednoduše, ve vyšší rychlosti je to úplně o něčem jiném obzvlášť v táhlé zatáčce..
Kdo nevěří, ať si dá dozadu letní a jde na zasněžený plac zkusit co to dělá a jak blbě se to rovná - auto se přetočí úplně bokem a následuje ztráta kontroly...
asi je lepší, když přední kola nezatočí, hlavně když nedostanu přetáčivý smyk?
Nebo jsem Vás nepochopil?
takže, kdyby byly letni vpředu a zimní vzadu tak by situace byla vpohodě? To snad ani nikdo nemůže myslet vážně takový příklad
Milan: Ano je lepší když se auto chová jako "parník" který je nedotáčivý a má snahu sunout se rovně, než "liščí ocas" kdy utíká zadek do strany a auto se přetáčí bokem. Typické pro to je vyšší rychlost, táhlá zatáčka a nutnost něčemu se vyhnout nebo kvůli něčemu brzdit. Pokud na tuhle situaci dojde, tak věř tomu že 90% lidí to nezvládne - auto se přetočí o víc jak 45°a tím zcela končá jakákoliv kontrola nad situací.. Kdežto "parník" se sice sune rovně, ale kontrolu ztrácíš jen částečně. A dát si na jednu nápravu letní je simulace jak tohoto chování dosáhnout v měnší rychlost a bezpečně si to zkusit někde na placu... Těžko radit "chytrákovi" aby si dal zimní 4mm dozadu a zimní 7mm dopředu a jel to zkusil při 100kmh, to je rada aby to rozvěsil o strom...
Ovšem český Pepík prohlásí "soutěžáci včetně Lopraise jsou pitomci, jezdit neumí a radí blbosti, dám lepší dopředu ať všeude vyjedu" - ale ono nejde o vyjetí na kopec, jde o stabilitu auta při brzdění z vyšší rychlosti (obzvlášť v zatáčce), typicky dálnice a objeví se námraza nebo se něco semele a dojde na brždění + vyhýbání...
Jestli někdo potká přetáčivý smyk při 40 kmh a srovná ho v pohodě, tak to vůbec neznamení že to srovná i ve vyšší rychlosti - chová se to dost jinak. Na dálnici při 100 kmh "parník" ukočíruješ v pohodě, ale pokud se roztočíš do hodin tak hádej co se stane... Na sněhu mám najeto celkem dost, tak to nejsou jen kecy od stolu ale z praxe...
asd, ale Vy píšete o smyku, já o lepším brždění. Pokud někdo jezdí tak, že dostává smyk, jezdí rychle a nebezpečně, bez ohledu na hloubku vzorku. Pokud dostane smyk a neví co s tím, tak je jedno, zdali ustřelil zadek, či předek.
Pokud je při brždění auto nestabilní a má snahu přetáčet se, tak zabrzdíš na mnohem větší vzdálenosti než když je stabilní. Až bude sníh tak si zkus nahodit letňáky dozadu a uvidíš co to dělá při brždění i v přímém směru.. A nezachrání to ani ABS ani ESP.. Podobně se chová pneu s menším vzorkem, jen to není tak výrazné... Zásadní je vyšší rychlost a táhlá zatáčka tj. typicky dálnice v oblouku nebo táhlá zatáčka na okresce..
V zimě je smyk vcelku běžná záležitost, spíš naopak bezpečněji jezdí ten co na sněhu smykem jezdí furt než ten co ho potká dvakrát za zimu (a pak neví co s tim a hned je ve škarpě). Samo s rozumem, silnice neni okruh na závodění.
Tam, kde se sjíždí míň. Nebo budete za chvíli vyhazovat pár, který bude mít méně než 4 mm, zatímco druhý pár by se dal klidně ještě používat.
Ano, klidně vyhodím jeden pár a koupím dvě nové gumy, a druhou dvojici dojezdím, přece nemusím měnit všechny čtyři naráz...
Také jsem to slyšel od nějakého odborníka , a to z důvodu přetáčivého smyku ,že zadní lepší vzorek líp udrží vůz ve stopě,
no koklikrát se do přetáčivého smyku dostanete že ,
já mám z důvodu že jsem pichl dvě nové gumy ale dal jsem ty nové dopředu kvůli zvýšenému sjíždění .
"...no koklikrát se do přetáčivého smyku dostanete že"
Téměř pokaždé, když už se do nějakého smyku dostanu. Nedotáčivý smyk téměř neznám. Zřejmě jste nikdy neřídil auto s náhonem na zadek.
Ale jo ,ve 12O jsem jel naposled před 20 lety , a to už si fakt nepamatuji jak to šlo do přetáčivého smyku , kolik procent se ted asi prodává vozidel s náhonem na zadek? 5 % , ani to nééé
Ano odborníci to doporučují ,dokonce i p. Loprais vítěz z Dakaru,ale díky zkušenostem to dělám opačně lepší na předek. 2x nedotáčivý a dopadlo to dobře v protisměru nic a přede mnou vjezd na pole ne škarpa, přetáčivý jsem parkrát zažil také (u klasiky F125p ale se škůdkou ani jednou i když jsem chtěl urvat) dokonce i na předohrabu.Jediné co je na nedotáčivěm lepší -do případné srážky jdete čelně= větší šance řežití (dle auta),přetáčivý-do srážky (strom ,auto ... bokem) horší varianta srážky,tak je osádka podstaně méně chráněná!
Si je dejte třeba do kufru Ovšem jinak záleží na tom jak moc se máte rád, když chytnete malý přetáčivý smyk tak to s držícím předkem celkem vpoho vyberete, když chytnete malý nedotáčivý tak to sice taky vyberete pokud stihnete zpomalit, ale trvá to déle a ještě déle, když brzdí jenom zadek a je otázka co na to ta Tatra v protisměru, do kterého mezitím přejedete
Takže já dávám lepší dopředu a je jedno jestli je to fwd, rwd nebo 4x4. No a ti co roztočí Fabii do hodin, protože mají vzadu sjeté gumy by při nasazení gum opačně vyletěli ze silnice tak rychle, že by si toho ani nestihli všimnout...
Většina aut jsou dnes předokolky, takže v tomto případě na předek. Líp to zatáčí a líp to brzdí. Argument dát lepší tam, kde se rychleji sjíždějí, je podle mne blbost, můžu vyhodit sjetou dvojici, nemusím měnit všechny gumy najednou...
Záleží, jaké máte priority. Předpokládám, že máte předokolku.
Pokud vám jde o ekonomiku provovzu, vyšší vzorek dopředu, kde se rychleji optřebovávají, a nemusí se pak do pneuservisu dvakrát tak často kvůli dvěma sjetým pneumatikám.
Z pohledu bezpečnosti provozu u aut bez ESP bych dal vyšší vzorek na zadní nápravu, protože přetáčivý smyk je nebezpečnější. Spousta předokolek bez ESP umí na sněhu předvést nečekanou přetáčivost, zejména kombíky s delší zádí. Třeba moje máma dvakrát udělala hodiny s Fabií Combi, naštěstí bez následků.
Pokud máte někde v okolí prudký kopec, kde míváte problém s jedho vyjetím, tak větší vzorek na přední nápravu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.