Nejste přihlášen/a.
Argumenty..
No, podle mne dát do velkého auta a v provedení kombi (které by z principu mělo jezdit "naložené" - proč jinak bych si ho kupoval) 1.0 85kW, by mělo být trestným činem.
Ale určitě mne někdo ukamenuje argumentem, že Praga V3S měla motor 81kW a první verze dokonce jen 71kW. No ano, pravda..v roce 1953..
A k tomu co za to chtějí...raději nic neříkám.
Ale jinak OK...za menší peníze.
200Nm/ 85 kW na běžnou jízdu v pohodě stačí i s naloženým autem.. V dnešním provozu se předjíždět moc nedá a klidnou pohodovou jízdou dojedeš na 100 km o pět minut později než se silným autem a jízdou brzda - plyn.. Na větší časový rozdíl už musíš jet je kretén a porušovat předpisy "všude" tj. jak limity tak místa k předjíždění.
Větší silnější turbobenzíny mají naopak problém s nízkou zátěží a karbonama (až samozápaly a praskání pístů), tohle honíš furt tak se karbony stíhaj vypalovat...
Řekl bych, že tak slabý motor ve velkém autě, se musí nějak projevit. Vysoká spotřeba, malá životnost.
Fobie velký auto? 200Nm/ 85 kW slabý motor? Co pak HTP s 40 kW? Nebo snad nový litr MPI? Bavíme se o normální jízdě v normálním provozu a na to to stačí bohatě... Spotřeba lepší než podobně výkonná atmosféra, spíš se to blíží naftě...
Když se objevily Fabie HTP, všichni z nich měli srandu, prorokovali různě nízké smrtelné nájezdy a hle - už je to víc jak 15 let, většina má najeto přes 200 tkm, některé přes 300 tkm, a jezdí dál. Jestli jste klidný řidič, poslouží vám litrová oktávka dobře. Jen kdyby tak byla o sto litrů levnější.
Tak zrovna první HTP byly sen mechaniků, chcípaly ve velkém... Že tenhle paskvil občas vydržel nad 200kkm je skoro zázrak. Podobně první TSI s řetězem, to je taky perla...
HTP je tragédie z návrhu typu "testováno na lidech", časem je modernizovali, proto se zdá, že ta poruchovost neni tragická ale u tech prvních byla, samej skočenej na rozvodech, podfouklej ventil atp.
Pokud vím, tak jedinou výhodou tříválce HTP je, že ho lze za přijatelné peníze generálkovat. Nevýhodou naopak je, že se velmi brzo generálkovat musí. Některé nenajely ani 100tis km.
Osobní zkušenost mám s litovou Dacií (taky tříválec, 54kW) a je to něco strašného. Pod 4000 ot/min to nejede a nad taky ne. Pokud za vesnicí nedáte trojku a plný plyn, tak zdržujete. Předjíždět se s tím v podstatě nedá, udolal jsem s tím traktor a Avii, na víc jsem si netroufl. Podle mě to není ani pro klidného řidiče.
nejenom prvotni HTP, delaji se rozkvetle ventily i na rocnicich 2009
jezdi 200 - 300tkm ale motor uz ma dve generalky za sebou
To možná s elektromobilem pokud chceš papírový dojezd
Jinak pouze na udržení rychlosti. Zrychlování s 20 kW moc zrychlení neni...
Záleží jak to počítáš a co se bere jako příkon a co výkon. Ekosluníčko počítá el. motor od svorkovnice na motoru na výstupní hřídel motoru a spalovák pěkně od nádrže.. U el. motoru stačí začít od nabíjecí zásuvky a účinnost je hned trošku jinde (ztráty při nabíjení/ vybíjení baterky).. Přidáš ztráty v rozvodné síti, turbíně elektrárny, energii na vyrobení a likvidaci baterky a vyjde to podle mne mnohem hůř než spalovák... Ten má ztráty od ropnýho vrtu přes rafinerku po hřídel kola. Myslim si, že ohledně ekologie vyjde líp spálit benzín v autě než vyrobit elektřinu a dostat jí k motoru přes baterku a ekocesta jsou auta na metan nebo výroba uhlovodíků z CO2, tj. "baterka" uhlovodíky a ne elektřina...
Však se zmiňuju o ropným vrtu a rafinerii... Ale můj nepřesný odhad je že spalovák celkově vychází líp než elektřina... Většina je uhlí + jádro a obnovitelné zdroje rozhodně nejsou tak čisté jak vypadají na první pohled.. Podobně starý primitivní auto s životností 20 let vyjde na ekologii líp než nejmodernější složitost s životností poloviční...
Nejlíp samozřejmě vyjde bydlet v dosahu práce/ školy/ obchodu a na tyhle věci auto vůbec nepotřebovat...
To je jen teoretická představa. Praxe spíš pomalu ukazuje, že elektromobil v současné podobě je až na vyjímky nesmysl.
Kolik těch starých baterií z auta aktuálně slouží jako úložiště? Kolik těch baterií je starších 10 let? Jak chceš využít baterii která chcípla natolik že neni použitelná už ani na ježdění kolem komína?
Ad účinnost elektroauta - vzali to od zásuvky, tj. elektřina v té zásuvce vzniká sama od sebe? Kde jsou ztráty v turbíně? Jako benzín k pumpě se musí dovézt i palivo do elektrárny.. Větrníky soláry fajn, ale taky nejsou úplně čisté a dělají spíš hokej v rozvodné soustavě než aby to byl přínos.. Zatim se jede na uhlí a atom, takže elektromobil pořád čudí z komína v Tušimicích...
V současnosti má pro normálně použitelné auto smysl hybrid s malou baterkou která rekuperuje brzdění + el. motor pomůže při akceleraci a k tomu furt jede slabší benzín který stačí na jízdu stálou rychlostí...
A karbon na ventilech/ vstřikách jde snadno ošéfovat VIF kem (viz testy na TSI motoru) a občasným vyhnáním pavouků (což vzhledem k litrovýmu tříhrnku je i běžná jízda do kopce - podobně z Fordích Ekobuřtů je nejmíň problémový nejmenší litr.. Dobře vypadá nová 1,5 která má částečně nepřímý vstřik, tj. karbon na ventilech by neměl být takový problém...
je to mlynek na kavu, stači zapojit 350 kg obytny prives a ješte pred českoněmeckou hranici se rozsype spojka
asi nejdele vydrzi stop-start system, protože jej nikdo nepouživa a každy jej vypina, přesto jej skodovka cpe do vseho
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.