Nejste přihlášen/a.
Možná už tady dotaz podobný byl.
Existuje nějaký legální způsob jak odstranit z parkoviště vozidlo které jen zabírá místo,ale nebrání provozu a jediné co mu chybí jsou RZ. Před časem jsem u toho viděl diskutovat MP a stále se nic neděje a už je to min. půl roku a bez RZ je už dva roky.
Auto bez RZ je vrak a nemá na ulici co dělat. Obec by to měla řešit odstraněním a následným vymáháním nákladů na majiteli. V praxi je to tak, že když takhle někde stojí vrak delší dobu, obec na něj vylepí cedule "VRAK" s výzvou pro majitele, aby ho odstranil a pokud tak neučiní, tak viz výše. Pokud se jedná o auto, které má RZ v depozitu, tak ani to nesmí stát na ulici.
Pokud MP neplní své povinnosti, můžete maximálně poslat stížnost na obec. Ale to víte, než organizovat a platit likvidaci vraku s nejistým návratem peněz, to je pro MP pohodlnější si někde stoupnout s radarem.
Ve vesnici mého rodiště byl u hřbitova zhotoven plácek-parkoviště pro cca. 15 aut. Zvláště při pohřbech je parkoviště plné. Jenže právě na tomto parkovišti stálo po pár týdnech provozu staré auto bez RZ. Bylo jasné už z interiéru, že ho tam jen někdo postavil, aby nezavazelo před domem...
Za 3 roky k němu přistavěl někdo další dva vraky - jen tak lehce se s tím obec nevypořádá. Vadí to stovkám lidí, ale jakákoliv stížnost na obec byla jen odstavena na kraj stolu. Jako člověk s bydlištěm mimo tuto obec jsem jenom vznesl dotaz na řešení mailem - bez reakce. Nemají důvod reagovat.
Pokud by systém cedulky "vrak - odtáhněte si nebo bude sešrotováno" fungoval, jistě by města a obce neváhali systém využít a bylo by rázem čisto.
V tom konkrétním případě nepomůže ani stížnost na olejovou skvrnu - skutečný únik kapalin. Obec to ví, má to opakovaně na stole, neřeší. MP z nejbližšího města nereaguje - mají daný region.
PČR jsem nezkoušel, nejsem schopen na zavolání přijet 30 km mimo své bydliště jen kvůli identifikaci vozu ... Ale můžu se zeptat... Plech pod motor mne nenapadl, ale proč by ho tam kdo dával @Milane? Obec to chce odstranit, lidi taky, majitel tam vůbec není... Nebo že by přijel s tím plechem na pečení a hodil to tam, aby zachránil svět?
jmlc, plech, neboli vanu tam dají hasiči, kteří přijedou na hlášení o úniku oleje. Pak zjistí, že již nic neteče, že to někdo polil friťákem a odjedou. Neodtáhnou auto. Takže s olejem z řízků, se nic nevyřeší.
Pokud lze zjistit majitele, měla by konat Policie (jakákoli). Vozidlo bez RZ, tedy vyřazené z provozu, nemá co dělat na veřejné komunikaci a ač to neříkám rád, majitel by za to měl být pokutován, popř. nařízeno mu odstarnění vozidla pod hrozbou další pokuty.
@suchy: Bohudík vím, co píšu, jen vy bohužel nevíte, co čtete. Nikde jsem nenapsal ani slovo o odstranění (kromě odstranění majitelem) a o vraku. Napsal jsem jen to, co je platné ze zákona. Pokud tomu nerozumíte, je to jenom váš problém.
Bohužel nevíte o čem mluvíte. Sice vyřazené vozidlo nemá co dělat na pozemní komunikaci(samozřejmě i parkovišti), ale bohužel není zákonná možnost jak jej z místa odstranit pokud se nejedná o vrak. A vrak není to co se nám zdá, ale musí splňovat znaky uvedené v zákoně, který je hodně špatně napsaný...V podstatě se jedná o dlouhý příběh s nejistým koncem pokud není s majitelem domluva nebo ho není možno identifikovat.
Asi si každý představujeme jinou situaci, ale podle mne nemůže být každé auto, které nemá namontovanou SPZ, vyřazené z provozu.
Ale souhlasím, že vozidlo, které je vyřazeno z provozu, nemá značku a nemá co dělat na parkovišti.
(Tazatel nepíše nic o depozitu, ani vyřazení)...
Diesel přijedeš na parkoviště, odmontuješ značky a jdeš na úřad dát značky do depozitu. - Je v tom okamžiku vozidlo vyřazené nebo není? Je nějaký předpis, který nařizuje mít na parkovišti značky nasazené na autě?
asd, a ještě další, přijdete někdo je odcizil a Vy to ani nevíte. Taky to vozidlo není automaticky vyřazeno.
Trošku se oba mýlíte.Milane-napsal jsem mj ztrátu RZ ale to jste si asi nedočetl!
Asd toto zase udělá člověk co je ... nebo ani nezná předpisy-auto bez RZ nesmí ani na parkovišti-z toho vycházím a prot jsem to napsal že auto bez RZ tam stá nemá!
diesel 11.46 hod. - a dle jakého zákona nesmí stát na parkovišti? Doplňte. Jinak plácáte nepodložené voloviny.
Diesel neplácá nepodložené voloviny, to jen vy neznáte zákony a předpisy. Jinak byste věděla, že vozidlo bez RZ není způsobilé k provozu na PK. A veřejné parkoviště je vždy pozemní komunikace!
Ivania jpřečtěte si co je psáno o vyřazení vozidla z provozu (dříve depozit) ,zejména kde je jasně stanoveno jak a kde má takové vozidlo být umístěné a pak se dohadujte! Další jestli nevíte,tak ještě spousta vozidel jezdí s SPZ (značka ve znění třeba PF 73 34 jen tak mimo toto byla moje spz na pístu asi od roku 1978 do roku asi 1995 kdy jsem toto převedl jinam ) nově registrované nebo auta u nichž byla toto při zápisu změny vyměnněna pak mají RZ ve znění třeba 1A2 3456!
Ivania, zbytečně se oháníte detailem, o SPZ a RZ . Páč platí oboje.
Jen upozorním, že se bavíme o detailu, když vozidlo nemá značku že je vyřazené. Tak to není.
Nepřítomnost značky na vozidel nemůže být důvod vyřazení z registru. O tom je spor.
Nepřeme se o tom, " že vozidlo bez RZ není způsobilé k provozu na PK." To je jasné každému.
Na ulici, kde bydlím, máme stejný problém. Auto bez RZ zabírající místo. Stojí tam celé měsíce, mezitím byly nejméně dvě blokové čištění a stojí tam dál. Kola auta jsou vypuštěná. Před několika měsíci tam to auto stálo ještě s RZ (slovenskými) a pak už bez RZ. Kdybych měl nějakého známého, který má odtahový vůz s hydraulickou rukou, tak bych se s ním domluvil, aby to auto přemístil někam o kus dál, kde stát nesmí, aby městská policie zajistila odtah. Sice to není legální, ale je rčení, že - kde není žalobce, není soudce.
lopezz: tohle vyzvednutí a odtažení neudělá ani rozumnej dobrej kamarád.Je to krádež minimálně ve druhým odstavci.
Jak jste na to přišel, že přemístěním cizího auta že se dopustím krádeže?
Takže třeba když v pátek dopoledne seberu synovi klíče od auta a přeparkuji ho, tak jsem se dopustil také krádeže?!Nedejte se vysmát toto není krádež! a i když by dotyčný byl přistižen -pak to ještě neznamená krádež ale použití cizí věci nez svolení majitele, což je krapet rozdíl!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.