Nejste přihlášen/a.
Ahoj rádcové.Asi to hledám blbě nebo jsem to přehlédl,ale kde to je v zákoně pod kterým paragrafem napsané,že na nápravě u auta musí být stejné pneu? Jasný - když píchnu zimní a dám tam letní na dojetí do pneuservisu,tak mi můžou...Jde mi jen o ten paragraf.Děkuji
O této problematice pojednává článek zde:
Bohužel příslušnou právní normu zde necitují. Jinak bych tipoval, že to bude ve Vyhlášce č. 341/2014 Sb. o technických podmínkách provozu motorových vozidel, § 31 e). Tak dalece jsem to ale nestudoval. Mrkni sem:
Děkuji.A jaký je rozdíl mezi nápravou a polonápravou? V roce 1988 jsem jako invalidní důchodce nedělal ani nějaké technické nebo zdravotnické zkoušky.Jenom testy a jízdy a od té doby jezdím.Na nápravě chápu,ale jak je to s pneu na polonápravě? To se netýká jen u auta,ale i některé přívěsné vozíky nemají nápravu ale jen polonápravu.
Polonáprava ,zjednodušeně řečeno je polovina nápravy.Tatry mají výkyvné polonáprav,V3S má tuhé nápravy.
disel: to chápu a nebráním se tomu.Ale náprava a polonáprava že je polovina nápravy u některých aut nebo vozíků souhlasím.V zákoně se právě píše náprava,ale že to je někým možná snad myšleno jinak o tom tam nic není.Já vím je mi to prd platné že si to takhle někde někdo myslí dle zákona,ale vyhrál jsem nad MP,protože ten mladej to nemohl zdůvodnit.Děkuji za rady.Končím.
"Vyhrál" jsi protože mladej si nebyl jistej tak to nechal plavat. Ale počítej, že na služebně se na to kouknul, kolegové se mu vysmáli a přště ho už nezblbneš a skásne tě. Naprosto správně, protož jiný pneu dá na nápravu jen trotl. Pochopit se dá jen nouzové dojetí, příp. někdo z vesnice kdo nemá love a musí dojet do práce a jiný způsob není reálný...
Pneu-ta Tvoje výhra je Pyrhovo vítězství! úříště pokud tto neuvedeš do stavu jak má být si Tě onen Mladý pěkně vychutná a možná to nebudou 2 či 3 stovky, ale dost možná že min. 15 stovek ve spr.řízení!Jinak to že nechápeš rozdíl mezi polonápravou a nápravou je tvůj problém ale vůbec bych se tím nechlubil být na TVém místě! Obě moje ženský /manželka a dcera / chápou rozdíl už díky názvu chápou i když ne z technického hlediska!
Připadáš ty experty co na dotaz kolik let má STOletí odpovídali 99;101 ,1000 atd!
Směju se nad diskusí o nápravách a polonápravách.
Tak tedy: Náprava z hlediska technického i z pohledu zákona je část podvozku vozidla, která má na každé své straně nejméně jedno kolo. Může být tuhá (z jednoho kusu) nebo dělená (ze dvou kusů). Části dělené nápravy se obvykle nazývají polonápravy a jde čistě o technický termín. Zákon tento termín de facto nezná!
Takže dohady o polonápravách ve vztahu ke znění zákona jsou marginální a naprosto zbytečné. Pro zákon je to vždy náprava.
Opět podotýkám, že odpověď je zjednodušená pro snadnější pochopení.
Jde mi hlavně o výklad toho zákona.Včera m ě v půjčeném autě stavěla hlídka MP.Mladej a starej empík.Starej byl v pohodě,ale mladej si všiml,že na předku je na každé pneu jiný tvar vzorku a výrobce.Jinak rozměry O.K.(vzadu na nápravě obě pneu stejný). Ten mladej začal tím,že na nápravě musí být obě pneu stejný.To mu neberu-souhlasím s ním.Já mu ale oponoval tím,že to není náprava,ale polonáprava.Vysvětlit mi to nedokázal a začal blekotat.Odjel jsem bez pokuty nebo nějakého postihu,ale hledám jak je to přesně podle zákona.
Logicky obě strany stejně včetně polonáprav - párové se bere jako náprava, druh zavěšení nemá vliv. Mladej měl pravdu a mohli tě skásnout a je dobře že si podobného bastlení všiml. Mmchl za stav auta odpovídá řidič, tj. když si půjčuješ auto tak ho zkontroluj včetně pneu. Případný problém by šel za tebou, např. sjetá pneu, auaplanning na vodě a čelní střed v protisměru, v tomhle případě např. smyk v zatáčce a nehoda - kažná pneu jiná a pojišťovna se toho hned chytne, příčinná souvislost není v podobných případech až tak daleko...
asd1: a proto hledám přesný výraz co to je náprava a polonáprava a jak to vlastně je u auta
Jsem si tady od někoho přečetl příspěvek a víte že i ventilky nebo koberečky musí být homogolované a musí k nim být český návod? Koupím si krabičku čtyř ventilků a dostanu dvě A4 návodu na správnou montáž? a ve finále pokud to nenechám autorizovaném servise,tak mám smůlu,Asi odevzdám občanku a začnu chodit pěšky.
pneu: Nehažte to všechno v globálu do jednoho pytle a budete vklidu. Pneu musí být stejné na jedné nápravě. Náprava může být složena ze dvou polonáprav, ale pořád se jedná o pneu na jedné takové nápravě a je jedno, zda je celystvá a nebo složená s polonáprav. Nejde o nápravu, ale o pneu na nápravě.
Pochopil jste? Kdyby k vůli takovým jako jste vy, by musely být i dopravní značky na každém metru nejmíň 10 ks.
A4 návody na každou blbost jsou spíš kvůli takovým jako ty s polonápravama a že to vlastně náprava neni a guma nemusí být shodná... Jestli to je jedna náprava nebo je náprava složená s dvou polonáprav je úplně jedno..
asd1: ale to není blbost.Vy si půjdete koupit rohlík a dostanete veku - však je to ze stejného těsta.
Jen jsem chtěl vědět paragraf a přesné znění zákona. To co si někdo nějak vykládá nebo myslí je mi jedno.
Nechci prudit, ale zajímalo by mne, proč se tu neakceptuje půl nápravy levé s půlkou nápravy pravé jako jeden celek nápravy celé... tj. levá přední plus pravá přední na jedné "ose" je prostě jedna náprava a na ní musí pneu souhlasit.
Reakce "Pane policisto, já jel do servisu a oni už zavírali, jen si vzali kolo a já jedu dnes zase do servisu právě pro to špatné kolo - to aktuální je právě moje rezerva, podle zákona." - to by bylo vyřešilo vše.
Hádat se s policajtem o vyhlášce a konkrétním významu slov a termínů je taky možnost, jak se dostat do řízení výrazně dražšího vč. časových nákladů.
Je mnoho možností, jak reagovat. Co tak zkusit to někdy slušně? A když už je někdo kretén v uniformě, zkuste se ho i zeptat a opět slušně: " Prosím, pokuta mi v těchto dnech udělá díru do rozpočtu - nešlo by to dnes vyřešit jen domluvou?"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.