Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jakožto laik mám dotaz na zkušenější. Po radě, která zněla vyměnit teplotní čidlo na Škodě Felicii, jsem dal nové čidlo (4piny - modré) ale nic se nezměnilo (cukání studeného motoru, nakonec jsem vyměnil zapalovací lištu). Čeho jsem si ale všimnul, je to, že mám pocit, že je teplota stále někde kolem první čárky na teploměru/ budíku, tj. nějakých slabých 65-70 st. Při jízdě se to moc nehne (přisuzoval jsem to venkovní teplotě) ale když zastavím a stojím na neutrál tak teplota leze až někam ke 100-105 st. Je to normální, nebo je něco špatně? Při této teplotě pak začne hučet ventilátor. Jinak nepozoruji žádnou ztrátu chladící kapaliny. Je tato situace v pořádku nebo kolik by mělo teď v zimě být na budíku? Díky, stav mě znepokojuje.
Špatný termostat. Teplota se mi na Felicii Trumf 2001 1.3Mpi drží s plným zapnutým topením na max v dnešních teplotách 1mm pod prostřední čárkou na nějakých 95C.
Modré je pro verze s klimou. Žluté je pro klasiku a zelené je pro nafty. Modré a žluté nemá extra rozdíly na budík, ale trošku odlišně to ukazují ECU. Čidlo má 4 piny a uvnitř jsou dvě nezavísle na sobě NTC termistory na měření. Jeden pro budík a jeden pro ECU. Stává se i, že jeden zlobí a druhý ukazuje dobře, takže dle budíku nelze usuzovat a je potřeba napojit na diagnostiku, která ukáže teplotu co jde do ECU motora.
Vemte originál komplet domek. Ty náhrady stojí za prd a i po čase tečou přírubou.
No paráda, pánové děkuji za shodné info. Konečně pořádná rada. Díval jsem se tedy a ten ryze termostat bez komory se asi koupit dá, tak snad bude stačit vyměnit jen ten. Co se čidla týče, to jsem měl načteno a když jsem přišel do mototechny, tak mi bylo řečeno že se žlutým proužkem se již nevyrábí a vrzli mi modré, které bylo trochu jiné než původní originál. Ale asi funguje. Stačí tedy když povolím ty tři šrouby a vrznu tam termostat? Nebo mě čeká ještě nějaké překvápko, zádrhel? Nikdy jsem to neměnil, tak netuším... Kolik tak asi vyhrkne kapaliny a jak to tam drží?
Může tento stav mít vliv na spotřebu?
Bude stačit toto? Mám Felicii 1.3 MPI 97
Chválím originální díl, který stačit bude. Vtip je ovšem v tom, že ty plechová oška na koncích drží v plastových otovrech a ty rády z 70% prasknou a ona závada spočívá právě v tomto, že ouško prasklo a termostat už nikdy nezavře, protože je nakřivo.
Podmínkou tohoto dílu je originální víko termostatu, který ta ouška má. Poznáte podle datumového ciferníku na palstu a znaku škodovky.
Neoriginální díly mají víčko bez oušek a termostat jako plechový kotouček jištěn segerovkou po obvodu (vypadá jak termostat na Favorita).
Vemte kanystr a nožem uřežte a vyrobte nádobu, kterou strčíte pod přírubu termostatu, sundejte konektor lambda sondy a svorky držení svazku kabeláže motoru. Pozor, aby s konekotru nevypadlo gumové těsnění.
Vyteče asi 2,5 litru. Mrkněte, zda packy v plastu přežily. Poku ne, je nutné nové víko nebo celý domek.
Originál se dělá jen celý domek nebo vaše nalezená vložka. Půl víko s termostatem se dá sehnat jako Vernet nebo wahler. Zbytek jsou šmejdy.
Takto vypadá šmejd se segerovkou:
Tohle je origo s oušky a Francouz bude spolehlivý Vernet, takže bych koupil tohle a máte na 100% jistotu úspěšné výměny a funkce.
Žluté Luxembur origo čidlo se dá stále sehnat, ale už to není tak snadné a je drahé jako celý termostat, proto se vyplatí celý origo domek a nové čidlo je bonus
vem toho francouze v origo domku
Tak to udělám jak říkáte, vezmu to celé za těch 412,- CZK - Víko skříně termostatu 1.3 Francouzská prvovýroba To zní slibně. Snad se tím závada odstraní a podaří se mi to vyměnit. Dá se s tím, než-li mi to přijde a než to snad vyměním jezdit nebo tam něco hrozí?
Jezdit se dá. Motor se akorát díky neohřátí na provozní teplotu více opotřebovává, zanáší se karbonem klapka a sání a zvedne se spotřeba. Jinak OK bez obav.
Při závadě termostatu voda protéká seklým termostatem stále do velkého vodního okruhu na chladič na čumáku auta a stále motor chladí okolním vzduchem a nedovolí mu ohřátí. Při stání na místě chladič není ofukován a voda se ohřeje i na velkém okruhu.
Při správné funkci motor honí vodu v malém okruhu a až přesáhne 97C, tak tu horkou vodu pustí do velkého okruhu na schlazení a po schlazení chladičem termostat okruh zavře a honí vodu jen v malém. Díky tomu udrží teplotu na provozní 95C a topení v autě, které je na malém okruhu jede naplno a ve feldě je to sauna
A jestli tomu dobře rozumím, z tohohle sundám hadice, povolím tři šrouby, přehodím to za nový a mělo by to vše pasovat?
Ano, sundáš velkou hadici na chladič,malou na nádobku, 3 šroubky (pozor, chytněte závit při vracení samořezných šroublů - točte jakoby opačně, až zapadne do původního závitu a pak dotahujte - jinak vyrobíte nový závit a domek zničíte a termostat poteče).A sundáš z držáku ten konektor lambdy a do dvou háčků nezapomeň vložit zpět kabel od startéru. je to důležité, aby jen tak neplandal a neprodřel se o motor (zkrat bouchne baterku - není to jištěné pojistkou jako u Octy a Fabie).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.