Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kniha jízd a dokazování přestupků

Od: tico5 odpovědí: 3 změna:

Mám služební vozidlo a zaměstnavatel mi smluvně umožnil ho mě a rodinným příslušníkům používat ho i pro soukromé jízdy. Měsíčně dle zákona daním 1% z ceny vozu jako nepeněžní příjem. Vedu knihu jízd s rozlišením jízd služebních a soukromých. Za soukromé jízdy platím náhrady za spotřebované pohonné hmoty.

Dotaz zní:

1) Jsem povinen v knize jízd u těch jízd, které jsou soukromé, uvádět jméno řidiče a jeho podpis? Nebo stačí jen uvést soukromá jízda bez označení kdo řídil? (U služebních je to rozhodně povinné uvést řidiče)

2) Má policie nebo správní orgán oprávnění požadovat po zaměstnavateli nahlédnutí do knihy jízd?

2) Pokud spáchám přestupek a policii dobrovolně sdělím, že vůz jsem měl od zaměstanavale v užívání v den spáchání přestupku já , avšak odmítnu dále vypovídat dle z. 283/1991, § 12, odst c) o tom, kdo byl řidičem, abych neuškodil sobě nebo "osobě blízké", mohu být já nebo zaměstnavatel stíhán za přestupek nesdělení řidiče vozu?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hawatt*
hodnocení

0x

1) ne

2) požadovat může - zaměstnavatel má právo odepřít

3) vždycky je dobré si " nepamatovat" a říci, že to řídila zřejmě osoba blízká

tico5

Dík..

1) je to někde napsáno v legislativě?

2) nemůže být při odepření potrestán? Je to někde na papíře?

3) výmluva na osobu blízkou mi přijde nebezpečná, pokud ti to dokážou, tak tě mohou obvinit z křivého svědectví. Mlčení považuji za lepší.

hawatt*
1), 2) na papíře to pořádně není a lze se tím pádem otočit na ústavní právo, že co není zákonem přikázáno či zakázáno je povoloeno.
3) je právem obviněného říkat co chce, i kdybyste řekl, že to auto řídil marťan, nikdo vás za to nemůže potrestat. povinnost říkat pravdu pod sankcí je vůči svědkům

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]