Nejste přihlášen/a.
při odbočování v obci křižovatka tvaru T jsem odbočoval vlevo z hlavní na vedlejší komunikaci.Dán blinkr ,pomalá jízda a najíždění vlevo. Za mnou jedoucí vozidlo mne v poslední chvíli začalo předjíždět z leva a došlo ke střetu.
Policistům dotyčný tvrdil,že blinkr neviděl. Jde to do přestupkového řízení.Jak se mám zachovat, když vím,že blinkr jsem dal a dle pravidel je zakázané předjíždění v křižovatce.
Teda vy jste řidiči.Pokud auto přede mnou začne zpomalovat a já nevím co se děje,tak ho začnu předjíždět - jo .
Potom to na silnicích tak vypadá.Normální a slušný řidič zpomalí a počká co se ztoho vyvrbí.Tomu druhému se může udělat nevolno,nebo může mít poruchu blinkrů apod.
To,že někdo zpomalí mne neopravňuje se chovat jako prase.
Tady se řeší všechno možné, jen to že jako řidič mám povinnost PŘEDVÍDAT. To znamená i to když někdo zpomalí v místě kde je odbočka, tak se zřejmě chystá odbočit. Nikde není napsáno že pokud mu nebude zrovna fungovat blinkr, že si navzájem rozmlátíme auta.
Všechno je to o této úspěchané době.
Dobré a logické vysvětlení. Až na to, že jako bývalý dopravák (i nehodovák) nesouhlasím se zaviněním řidiče Golfu, protože řidička Ibizy má přesně uložené povinnosti zákonem (už jsem se zde několikrát zmínil) a tedy v okamžiku, kdy by zjistila (pohledem do zpětného zrcátka), že je již předjížděna, neměla započít úkon (odbočení), což by bezpochyby nehodě zabránilo.
Takže bych tento případ viděl obráceně: Viník řidička Ibizy, řidič Golfa pokuta za předjíždění vlevo vozidla odbočujícího vlevo.
V tom ruzsudku se píše že řidič golfu jel "vyšší než maximální povolenou rychlostí v obci". Neznáme podrobnosti, jen jsem chtěl demonstrovat že "každá nehoda je jiná".
Ted si vzpomínám, u nás byl případ, kdy policejní auto s majáky sejmulo řidičku odbočující z kolony vlevo (těžká zranění). Okamžitě byla obviněna, a po několika soudech a expertízách osvobozena.
Bez znalosti přesného místa a toho jak došlo k nehodě nelze s jistotou říct, kdo za to může, ale přípustné jsou všechny varianty. Viník tedy může být odbočující, předjíždějící a nebo si to rozdělí 50:50.
Ovšem co lze zcela jistě říct tak to je, že v křižovatce má každý ztrávit co nejkratší možný čas tím, že někteří odbočují jak kdyby vezli nadměrný náklad si jenom koledují o to, aby se s někým srazili.
Pokud odbočuji vlevo a vidím, že proti nic nejede tak najedu klidně až do protisměru a pak nikoho ani nenapadne mne předjíždět zleva, protože ani nemá kudy a místo toho mne může normálně objet zprava tak jak se to v takových případech dělá. Pokud se někdo plouží 20 už 100m před křižovatkou tak musí očekávat, že se dřív nebo později najde šílenec, který ho bude chtít předjet a zákon mu v tom na spoustě míst nebrání.
Proč by mněl být viník?Dotyčný narazil do tazatelova auta zezadu,který byl na hlavní a odbočoval na vedlejší,neměl ho předjíždět ale počkat až dokončí odbočování.
Ze školení vím, že nedání přednosti ať už jakkoliv i při odbočování má větší váhu než nějaké předjíždění v křižovatce. Tazate je viník. Nedal přednost.
Ano, tazatel je nejspíš viník. Ovšem s tou předností jsi vedle jak ta jedle. Než začneš příště radit, nastuduj si příslušný předpis!
@kimbert: Větší nesmysl už jsem dlouho nečetl. Pokud neznáš příslušný předpis, zde z. č. 361/2000Sb., tak nezapleveluj toto fórum nesmysly.
Satam.. Tak nevím kdo tady nezná předpisy ,pokud by jsi měl pravdu s těma paragrafama tak to by musela být Id označena jako viník ne?Nebo to víš líp než dopravka? Tak s tím zaplevelováním fora laskavě brzdi.
kimbert: Přečti si předpisi a pak mluv. Logika může být v rozporu, ale tak to je.
Předjíždění
§ 17
(1) Předjíždí se vlevo. Vpravo se předjíždí vozidlo, které mění směr jízdy vlevo a není-li již pochybnosti o dalším směru jeho jízdy. Při jízdě v připojovacím nebo odbočovacím pruhu se smí vpravo předjíždět též vozidlo jedoucí v průběžném pruhu. Odbočovací pruh je přídatný jízdní pruh určený pro odbočování (vyřazování) vozidel z průběžného jízdního pruhu.
(2) Řidič, který při předjíždění vybočuje ze směru své jízdy, musí dávat znamení o změně směru jízdy a nesmí ohrozit ani omezit řidiče jedoucí za ním. Řidič musí dát znamení o změně směru jízdy při předjíždění cyklisty.
(3) Řidič, který se po předjetí zařazuje před vozidlo, které předjel, musí dávat znamení o změně směru jízdy a nesmí ohrozit ani omezit řidiče vozidla, které předjel.
(4) Řidič předjížděného vozidla nesmí zvyšovat rychlost jízdy ani jinak bránit předjíždění.
(5) Řidič nesmí předjíždět
a) nemá-li před sebe rozhled na takovou vzdálenost, která je nutná k bezpečnému předjetí,
b) jestliže by se nemohl bezpečně zařadit před vozidlo nebo vozidla, která hodlá předjet,
c) jestliže by ohrozil nebo omezil protijedoucí řidiče nebo ohrozil jiné účastníky provozu na pozemních komunikacích,
d) na přechodu pro chodce a bezprostředně před ním,
e) dává-li řidič vpředu jedoucího vozidla znamení o změně směru jízdy vlevo a není-li možné předjetí vpravo podle odstavce 1 nebo předjetí v dalším volném jízdním pruhu vyznačeném na vozovce v tomtéž směru jízdy,
f) na křižovatce a v těsné blízkosti před ní; tento zákaz neplatí
1. jde-li o předjíždění vpravo podle odstavce 1,
2. jde-li o předjíždění jízdních kol, mopedů a motocyklů bez postranního vozíku,
3. na hlavní pozemní komunikaci,
4. na křižovatce s řízeným provozem,
g) na železničním přejezdu a v těsné blízkosti před ním.
1. Předjíždění v křižovatce (kromě světelně řízené) není zakázáno. Nevím, kde jsi ten nesmysl vzal.
2. Viz §21 z. č. 361/2000Sb. Takže za viníka budeš nejspíš ty bez ohledu na ten blinkr.
To samé mi se stalo. Za mnou jedoucí auto mě při odbočování v levo chtělo předjíždět, napálil mi to do předního kola a zdemoloval dveře od řidiče. Nevím jak se mi podřilo rychle skrčit nohy až na úroveň sedačky, nechat nohy na pedálech tak nevím. Za viníka oznaličili poldové auto jednoucí za mnou.
Neznám přesné okolnosti nehody, takže se nemohu vyjádřit. Na místě údajného viníka bych se ale bránil, protože povinnosti máš zákonem uložené ty (§21 z. č. 361/2000Sb.).
Můžeš mi říct, co přesně Id porušil(a)? Pokud dal včas blinkr a najel ke středu cesty, tak kromě zvýšené pozornosti není co víc udělat. Pokud údajný viník neřídil tramvaj, nemá co tykající auto předjíždět. Podle mě byl správně označený jako viník.
Přesně porušila povinnost, kterou jí ukládá zákon - viz výše. Od tebe bych rád věděl, které ustanovení zákona podporuje tvé tvrzení. Třeba nějaké existuje.
Třeba "Řidič nesmí předjíždět dává-li řidič vpředu jedoucího vozidla znamení o změně směru jízdy vlevo" §17-5e z. č. 361/2000Sb. Id patrně dokázala, že dala blinkr včas a pak kromě zvýšené opatrnosti nezbývá na porušení nic víc.
To už je lepší, máte pravdu. Ovšem pokud řidič předjíždí kolonu vozidel, nemá moc šancí zjistit, že řidič někde poměrně daleko vepředu vyhodil blinkr a bude odbočovat.
Nechci se dále dohadovat, takže jen zkusím konstatovat, že zákon je bohužel nedokonalý a nemůže postihnout všechny varianty, které mohou vzniknout.
O žádnou kolonu se nejednalo, byli jsme na silnici pouze my dva. Řidiči za mnou dokonce naměřili v obci při nehodě 74 km/hod. Mně 41 km/hod, takže jak slimák jsem při odbočování nejela. Nic jsem neporušila, jel za mnou jak hovado a proti slunci neviděl můj blinkr. I když jsem jela do křižovatky středem vozovky tak jej nenapadlo, že by mohl někdo odbočovat.
to se má při odbočování z hlavní na vedlejší zastavit na pravém okraji a až nepojedou auta z žádné strany ta odbočit.Blinkr dán dostatečně včas, v protisměru žádné vozidlo tak mohu odbočit. Spíše za mnou jel příliš rychle a nesledoval řádně provoz, protože jasně musí vědět, že v křižovatce nesmí předjíždět. A i kdyby v tomto případě dal blinkr tak já zase nevím zda neodbočuje také vlevo. Toto dávám z důvodu jestli už se někomu něco podobného stalo
Takže z odpovědí plyne, že když na hlavní odbočuji vlevo domů, dám blinkr , zpomalím a nikdo mě nepředjíždí, musím počkat, až všichni za mnou přejedou? To je snad nějaká blbost, ne? V autoškole jsem se učila, že při odbočování vlevo , pokud nejsem předjížděna, mám odbočit. Přece nebudu čekat až třeba celá kolona mě mine. Pokud mě někdo již předjíždí,má zapnutý blinkr, musím počkat. Jak to tedy je?
Bohužel blbost jsi napsala ty. "Dám blinkr a nikdo mě nepředjíždí, musím počkat, až všichni za mnou přejedou?" Chápeš nesmyslnost této věty?
A dále: "V autoškole jsem se učila, že při odbočování vlevo , pokud nejsem předjížděna, mám odbočit."
Tak krátký příspěvek a tolik rozporů!
Možná jsem to napsala nesrozumitelně, ale myslela jsem to tak, že za mnou jedou auta, která ještě neukazují ani nevypadají, že by mě chtěla předjíždět,nejsou těsně za mnou , tak to mám čekat, až přejedou nebo dokud nic nepojede? Co když budou taky chtět odbočovat vlevo,dají blinkr později, jak poznám , že budou odbočovat a ne mě předjíždět? Jestli se řidič podíval do zrcátka - samozřejmost-, tak vidí, co se za ním děje. Nevím, jestli jste pochopil, co jsem chtěla napsat, možná to špatně píšu, ale souhlasím s 007cz dnes 18:03, píše to srozumitelně a zřetelně.
Ano, pochopil jsem. Ovšem musím konstatovat, že s tímto přemýšlením jsi docela nebezpečný řidič a nerad bych tě potkal v praxi.
... vyvoláváte kolizni situace, které ustojite, ale stresujete ostatní.
Vytvářet kolizní situace dodržováním pravidel? Jen řidiči, kteří tápou jsou plni stresu a dělají díky tomu chyby.
Ale satam zvládá a asi lépe než vy. Tedy soudím tak podle vašich odpovědí.
PS: Omlouvám se za špatné uvedení času ve včerejším příspěvku. Mělo být 20:34.
stir, jen obecně, nikoliv k jednostraně popsaní situaci.
"Když ale budeš tvrdit, že v době kdy jsi zapnul blinkr za tebou nic nejelo a on nemá záznam z kamery, nemá ti jak dokázat, že jsi neblikal!
Stačí znalec, aby určil, jak situace probíhala a v 90% případů stanoví, že vozidlo odbočující vlevo ohrozilo řidiče, který předjížděl.
stir.
-...ten vzadu už nemůže předjíždět vlevo...ale ten co odbočuje NESMÍ odbočit vlevo, pokud by tím došlo k ohrožení toho, co ho předjíždí. Pak je vina na odbočovacím.
ovšem většina případu je ta že člověk chce odbočovat a ten druhy ho začne predjíždět až po tom co už začal odbočovat...jak pak má dotyčný reagovat když má cca 1 vteřinu na to strhnou auto před kreténem který má vypnuty mozek...tento zákon by šel přitom zjednodušit zakazem předjíždění všech co odbočují v levo z hlavní a byl by klid...současný znění je vymyšlený blbem...
Zakladateľ otázky sa pravdepodobne odvoláva na § 17 ods. 5 písmeno e.) z.361/2000 Sb. a podľa neho má pravdu,ak tú smerovku dával.
Pre moje lepšie pochopenie mi napíšte kde je napísané,že má dať prednosť vozidlu,ktoré ho predbieha,ak odbočuje vľavo so smerovkou a neohrozil vozidlo idúce za nim,ktorého vodič sa rozhodol ho predbiehať,hoci mu to § 17. zakazuje. A či chcete alebo nechcete veriť,tak aj opitý vodič pri dopravnej nehode nemusí byť automatický vinný.
On to vozidlo,čo išlo za ním neohrozil,nešľapol na brzdu,nevyhodil odrazu smerovku a nestočil auto hneď do ľava.
Nikde není napsané, že má dát přednost vozidlu, které ho předjíždí. A to proto, že tady se o přednosti vůbec nemluví., ale mluví se o "ohrožení" řidiče, jedoucího za ním (§21, odst.1 z. č. 361/2000Sb.) Takže jde spíše o posouzení situace z hlediska kdo z účastníků mohl, popř. nemohl cokoli udělat. Vina je nejspíš na obou, podíl viny podle konkrétních okolností pak posoudí vyšetřující orgán.
Už aby každý řidič musel na povinné školení.
Pak se dozví že:
§ 21
Odbočování
(1) Při odbočování na křižovatce nebo na místo ležící mimo pozemní komunikaci musí řidič dávat znamení o změně směru jízdy; při odbočování nesmí ohrozit řidiče jedoucí za ním a musí dbát zvýšené opatrnosti.
Pokud splní toto ustanovení, nemůže dojít k nehodě. Pokud někdo nesouhlasí z účastníků nehody, bude proveden výpočet soudním znalcem a ten určí jak sitace probíhala a pak úřad rozhodne, jako v 95% případů, že viníkem je ten co odbočoval.
Jen minimum lidí to ví správě, ale urážet ostatní umí daleko více lidí.
Ano, naše právo je slušně řečeno podivné a na silnici tuplem.
Říkáte spolu se zákonem, že "má přednost" a nevinným je i ten, kdo porušuje zákon. Ten kdo předjíždí zleva, ale měl by zprava, jede nedovolenou rychlostí, jede v protisměru jednosměrkou a podobně. Tím se věci komplikují a nefungují.
Přehlednější situace je tam, kde platí americké divokozápadní - kdo poruší zákon jako první, je outlaw. Tímto okamžikem ztrácí zákonnou ochranu a vše co s tím souvisí. Kdo se rozjede jednosměrkou v protisměru nemá nárok na přednost zprava, kdo jede po hlavní v obci stovkou, nemá nárok na přednost a je viníkem vždy.
Milane ja som v tomto prípade skôr nerozhodnutý,lebo je to podľa vaších zákonov,ktoré sú v tomto prípade iné. U nás na Slovensku je v obci zakázané predbiehanie,ak je križovatka. Ja som na tomto konkrétnom prípade chcel poukázať,že tu sa každý odvoláva na §21 a nik sa nezaoberá § 17. Každý z týchto paragrafov dáva za pravdu inému vodičovi. Jeden odbočuje vľavo a nesmie ohroziť vozidlo idúce za ním a druhý predbieha a nesmie ohroziť a obmedziť vozidlo ktoré predbieha a nesmie predbiehať, ak vozidlo idúce pred ním dáva znamenie o odbočení vľavo. Musí sa brať v ohľad celý zákon a nie len paragraf,ktorý mi vyhovuje pre moje tvrdenie.
Myslím si,že také prípady v minulosti riešili dopraváci tak,že, ak bola nabúraná predná časť vozidla,vina bola odbočujúceho a ak,zadná časť,tak vina predbiehajúceho.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.