Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bezpečnostní šrouby na kolech

Od: fidgersagr odpovědí: 21 změna:
Zdravím koupil jsem auto škoda Superb 1.9 TDI 96kw a zjistil jsem že na něm jsou ne-originalni kola se zvláštními šrouby ale jde o všechny šrouby ne o jeden na kolo jako bývá zvykem takže nevím jestli se jedná o bezpečnostní šrouby ale nedaří se mi k nim nikde sehnat klíč či nástavec. Šrouby mají kulatou hlavu s vnitřním devíti-hranem a vypadá to jako by v každé hraně bylo menší zaoblení. Díra má průměr asi 12-14mm nedá se to moc dobře změřit protože jsou šrouby zapuštěné v disku. Nevíte prosím o co se jedná a kde by se dal takový klíč sehnat?
Bezpečnostní šrouby na kolech

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Pokud neseženete tak by neměl být takový problém na to ořech vyrobit. Stačí nějaký velký imbus, bruska a trochu zručnosti.
Potom koupit šrouby nové.
fidgersagr

o výrobu vlastního klíče jsem se snažil. na frézce jsem vyrobil 9hran o něco větší a postupně brousil dokud tam nezapadl. nasledně jsem klíč zakalil aby byl pevnější ale klíč pouze sklouznul po hraně. není to čistý 9hran je tam ještě zahloubení které to dosti komplikuje

krtek*
hodnocení

0x

v každém běžném servise to během 2sec povolí...mají na to forichtung...stejně jako každej zloděj...takže použitelnost těchto šroubů je nulová

fidgersagr

navštívil jsem asi 3 pneu servisy s tímhle problémem. bylo mi řečeno že by to mohli leda odvrtat

jurajjuraj*

tady si na internetu, tady je vsechno otazka par sekund vcetne cigarety, kdo to dela minutu je zlodej

gumid
hodnocení

0x

Foto celého disku by nebylo? Sup má origo 4.

Ornate,Bolit,Ornit,Metan. Nebo je to neorigo disk?

Povolit torxem či jiným imbusem. prostříkat WD-40 a musí to jít v nouzi i navařením trubky.

Každý disk má jeden takový? Není tam jen jako ozdoba? Elektrony rády zaoxidují k bubnu či náboji.

doplněno 01.11.19 08:59:

možná tohle by páslo

nejkola.cz/...

fidgersagr

nejedná se o originální disk. a všechny šrouby jsou takové. všech 20

Asi bych toto reklamoval u prodejce-musel mít klíč-ořech! Koupil jsem auto s bezp.šroubem (4ks-každé kolo jeden)- ořech na ten bezp šroub byl přiloženu normálního trháku.Totéž nyní na mazdě-k litým i bezp šroub + ořech na toto!

jurajjuraj*
hodnocení

0x
fidgersagr

imbus je 6ti hran. já potřebuji klíč na 9ti hran. ale díky za snahu

jurajjuraj*
podívej se na výrobce kol a na netu zjistí jestli nedodávali speciální šrouby ke kolům, někteří výrobci dávají ke kolům svoje šrouby protože běžné šrouby se tam nevlezou

hodnocení

0x
Do devítihranu by mohl pasovat i trojhran. Otázka je, zda se nestrhne, když bude síla působit jen na třetině míst.
fidgersagr

pasovat by mohl kdyby to byl jen obyč 9hran. snažil jsem se vyrobit vlastní a podařilo se mi to ale nepasoval protože to má v každé hraně ještě mírné zahloubení a tak jediné co se stalo je že se strhly všechny hrany na mém improvizovaném klíči

hodnocení

0x

Sice to nebude nejlevnější, ale jaký je problém pořídit odlitek té "díry" ve šroubu a podle něj nechat příslušný "imbus" vyrobit odborníky? Ať mi nikdo neříká, že je to nereálné!

doplněno 02.11.19 16:39:

@gumid: To si snad děláš srandu! Sada Al disků a šroubů nejen na supa se bude pohybovat někde kolem +/- 10.000,-Kč. Výroba toho nástroje tolik stát nemůže!

gumid

Reálné to bude, ale cena origo ALU disků na Supa (tazatel nemá origo disk ani origo šrouby) a origo šroubů bude třebas menší. Pokud to nebude vyrábět rodiný příslušník či známí.

gumid

5000 za použité alu, nové šrouby 20ks za cca 600 - 800.

Nové jsou samosebou jinde.

Nemám představu výroby, ale malá zakázka jednoho až dvou kusů klíče, opracování a kalení,...3000?

A časově vychází co líp? Musí si tazatel říct. Já bych neorigo alu s nějakým šmejdem co nejde povolit nechtěl. Nehledě na to, když píchnu nebo prorazím o něco gumu a co pak, když ani pneuservis nemá...

petan86*
hodnocení

0x
Ahoj jestli má díra 12-14 průměr, osobně bych koupil šrouby co máj cca 13 až 14 průměr v závitu, popř bych je trochu pribrousil a nasadil do těch šroub na kole, svářečkou přibodoval a vytočil už normálním klíčem.
Nemusí to být nutně šrouby, může to být i nějaká jiná kulatina na konci ohnutá do "L" nebo nějak zbroušená, aby se dala nějak uchopit a vytočit.
Před svářením přelepit disky ať se neponičí.

fidgersagr

ano také to mám jako poslední řešení, ale snažím se klíč sehnat kdyby náhodou někdo věděl kde by ho mohli mít. odvrtání nebo navaření šroubů beru jako poslední možnost.

hodnocení

0x

Zdravím a co tohle

alukola-obchod.cz/...

A nebo se jich přímo zeptat

alukola-obchod.cz/...

hodnocení

0x
gumid

superb nemá štefty v náboji...klíč by pásl

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]