Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
koupil sem si seat ibizu 16.1.2010, stejný den sem si udělal poviný ručení, který nemám ještě zaplacený (špatně sem si propočítal peníze a ted na to nemám), počítá se mi za to už ta pokuta? měsíčně to prý je 15000kč. Majitel na mě přepsal auto a ted je v polopřevodu. Byl sem s autem na STK a nemá šanci projít, oprava by vyšla více jak celé auto, takže bych auto potřeboval odhlásit. Mohu auto odhlásit když je v polopřevodu? nebo mohu ho dát aspon do depozitu? v techničáku totiž nemá napsané emise, takže se mi nechce platit 10000ekodan a 800 přepis za auto který se každou chvíli rozsype...
zkuste právně upřesnit polopřevod. Auto je bud vaše nebo není , ale napul? Třeba se ale mýlím. Ohledně povinného ručení . Pojistku mužete platit třeba čtvrtletně, dokonce ji můžete zaplatit jen na měsíc. Výše pokuty nevím, ale proč jste ihned nezaplatil pojistku, třeba jen 500 kč nechápu. Pokud máte automobil v havarijnim stavu, tak jej lze dát do depozitaře ( dočasně odhlásit ), a nemusíte platit pojistku. Ale pokud již teď nemáte penize, a ještě byste měl platit velké peníze za převod, opravu, není lepší takové auto nebrat? Samozřejmě Vám do toho nechceme mluvit. Ale myslím si, že když dojdete na pojištovnu a neměl jste žádnou havarijní událost, s omluvou na rtech, tak vam tu pojistu vystaví bez pokuty. Ale honem - honem. K vašemu dotazu : Do depozitu jej můžete dát ( již jsem psal ) a tam ho můžete mít relativně dlouho.
souhlasím ALE! do depositu můžete dát auto pouze s platnou STK (nebo s evidenční kontrolou 180 kč) na rok, a posléze prodloužit o půl roku. Nicméně zákon sice říká na jak dlouho může být auto v depositu ale neříká "co když si ho vyzvednu za 5 let!" a magistrát ti spz musí vydat (musíš se opět prokázat stk (odvléct auto na stanici) a oni ti ho dají i po 20ti letech bez sankce.
auto je v polopřevodu, původní majitel ho na mě odhlásil, sem už zapsaný ve velkým technickým průkaze, ale nemám to ještě potvrzené, v malým techničáku mám údaje starého majtele a ne mě... mohu to tedy dát do depozitu? i když ještě nemám potvrzený polopřevod?
Pozdě bycha honit...
buď reklamovat a vrátit...
nebo doregistrovat za 800Kč a zároveň vyřadit z evidence.
nebo, domluvit se, aby prodejce zrušil polopřevod a on vyřadil vozidlo.
já bych ho doregistroval, kdyby sem nemusel platit zbytečně 10tis ekodan, když to stejně budu rušit...
ok, takže mi stačí evidenční kontrola, potom zajít na úřad kde to doregitruju za těch 800kč, a rovnou to i odhlásim?
co jim tam všechno musim odevzdat? a to odhlášení stojí kolik? a když to odhlásim tak auto mi pak zůstane a mohu ho rozprodat na náhradní díly?
Ibizo, doporučil bych Vaše registrační místo a oni přesně vysvětlí co potřebujete. Co budete dělat s vozidlem, podle toho bude pokračovat postup.
se pochlubím:
Dobrý den,
děkuji za podklady, velice pomohli. V Praze 5 - Stodůlky to přijali bez problému.
Dobry den mam podobny problem koupil sem auto a byvaly majitel to na mne odhlasil a ted nemam auto ponevac jsem ho necham zlikvidovat v kovosrote co mam ted delat dekuji za pomoc a JESTE KTOMU JE TO UZ ROK CO MAM DOMA TYHLE PAPIRY
sehnat mě on line, páč ze zkušenosti, vy mi musíte dát spoustu informací. To bychom psali romány.
ICQ 55180641, skype: milancukrar
Clovece, vy mate pech a nebo jste hodne zazmatkoval.
Mate vubec kupni smlouvu? Podejte reklamaci na stav vozidla, prece neni normalni, abyste koupil vozidlo, se kterym nemuzete jezdit a jeste mel nasledne problemy s poloprevodem. Na poloprevod je tu dost paralelnich temat.
Zavolejte si na pojistovnu a vysvetlete situaci. Pokud jste pojisteni nezaplatil, stornujte ho a skartujte dokumenty, to by bylo vyreseno. Pak zkuste zatlacit na prodejce a vratit auto pro skryte vady. Pokud neuspejete, zkuste depozit, ale rozhodne bych se hadal o skrytych vadach na aute pri prodeji.
1.) doregistrovat na sebe na základě protokolu o ekologické likvidaci bez eko-daně za 800,- Kč a obratem trvale vyřadit
2.) doregistrovat na sebe na základě protokolu o evideční kontrole, po zaplacené 800,- Kč a 10.000 eko-daně obratem dát do depozita...
takže auto mám nechat ekologicky zlikvidovat, potom jít na úřad, nechat ho na sebe přepsat a rovnou ho odhlásit? ta odhláška vyjde asi na kolik? a co všechno tam mám vzít sebou?
a nemohl bych to auto odhlásit a nechat si ho? chtěl bych z něj použít nějaký náhradní díly...
Přečtěte si ještě jednou ty dva body, které jsem Vám napsal, ty platí, doplním to ještě o třetí, najděte si svého ZTP, který je od eko.daně a od správních poplatků osvobozen, přihlaště auto na něj a pak vyřaďte jako kůlničku...Jinak body 1. a 2.) platí...doregistrovat na sebe s eko-daní nebo bez ekodaně...čtvrtá možnost je že nebudete dělat nic a necháte to plavat...doklady hodíte do popelnice a auto dáte do sběrny...
Tak tady je každá rada drahá. Podle toho, co píšete, smlouva o pojištění odpovědnosti, kterou jste si uzavřel, ani nevstoupila v platnost. Přičemž jako nový vlastník vozidla odpovídáte za to, že vozidlo bude buď pojištěno, nebo dočasně (případně trvale) vyřazeno z registru vozidel.
Pojišťovat ho asi nebudete, když s ním jezdit nemůžete, tedy přichází v úvahu dočasné (či trvalé) vyřazení. Vozidlo "v převodu" však lze dočasně vyřadit pouze tak, že se předtím přihlásí. K tomu však potřebujete doložit mj. i platnou STK, kterou však nejste s to absolvovat. Čili uzavřený kruh bez možnosti řešení.
Jako vlastníkovi vozidla Vám hrozí sankce za to, že vozidlo není ani pojištěno, ani dočasně vyřazeno. Kromě toho Vám hrozí též sankce České kanceláře pojistitelů, kdy za každý den, kdy vozidlo není pojištěno nebo dočasně vyřazeno, platíte do tzv. garančního fondu za každý den cca 50 Kč (u vozidla tohoto typu).
Radím uzavřít nějakou krátkodobou pojistnou smlouvu s min. dobou pojištění a v té době se pokusit domluvit na městském úřadě, kde byste vozidlo přihlašoval, jestli byste vozidlo nemohl přihlásit i bez platné STK s tím, že ho ihned dočasně vyřadíte. Musíte ale počítat s tím, že poplatek za přihlášení vozidla (800 Kč) a možná i ekologickou daň budete muset zaplatit. Vím, že někde tímto způsobem vlastníkům vozidel vycházejí vstříc, i když to není přesně podle zákona. Přeju Vám, abyste narazil na rozumného úředníka a ne na nějakého "fundamentalistu".
Protože nejsem zástupcem žádné pojišťovny a nelíbí se mi přístup ČKP a některých pojišťovacíh ústavů vůči občanům této republiky, dovolím si ZÁSADNĚ nesouhlasit s Vaší radou, dotyčný, který neprovozuje silniční motorové vozidlo, nemá jediný důvod uzavírat jakoukoliv pojistku. A to ani krátkodobou. Proč neustále PLATIT pojišťovnám za něco, co nevyužívám, nevyužiju, nepotřebuji? Uzavíráním pojistných smluv, ať už krátkodobých nebo dlouhodobých se pojišťovna zavazuje k pojistnému plnění, které ale v případě vozidla , které není a nebude provozováno a stojí na soukromém pozemku nebo v garáži nebude muset nikdy poskytnout.
A platit někomu něco jen proto, že zástupce ČKP opakovaně dostává v médiích prostor k tomu, aby poctivé občany strašil exekucí nebo soudem?
S vozidlem, schovaným doma v garáži se kterým nevyjedu asi těžko způsobím někomu škodu. Tak proč tedy platit někomu za něco, za nějakou službu, o které předem vím, že nikdy nebude poskytnuta a že jí nikdy nebudu potřebovat?
pokud jde o příspěvek Kanceláři pojistitelů za nepojištěná vozidla, tedy o zmiňované sankce, nebo penále, vycházím ze záona č.168/99 S., §24c), odst. 1, který začíná slovy..." Je-li provozováno tuzemské vozidlo bez pojištění odpovědnosti v rozporu s tímto zákonem, je vlastník vozidla povinen uhradit kanceláři příspěvek..." atd, blablabla...
Takže není-li vozidlo provozováno, vlastník není povinen uhradit nic. A pokud by někdo něco po vlastníkovi chtěl, myslím pojišťovnu, nebo slavnoui KANCELÁŘ, musel by vlastníkovi někdo prokázat, že vozidlo PROVOZOVAL...samozřejmě v konečném důsledku před soudem...
Takže...NEPLATIT, NEPLATIT, NEPLATIT, neuzavírat ani krátkodobé pojištění...doregistrovat a dát do depozita, k tomu pojištění není nutné...
Radím přečíst si můj příspěvek pozorně. Pojistnou smlouvu radím uzavřít na min. období, BĚHEM KTERÉHO SE POKUSÍM PROBLÉM VYŘEŠIT. Podle mého názoru je pojištění pořád levnější než denní příspěvek od ČKP.
Je pravda, že s vozidlem doma schovaným v garáži nemůžu způsobit škodu, tudíž nemusím ho mít pojištěno. Jde ale o to, že pokud nemám k němu platnou pojistku, mělo by vozidlo být dočasně vyřazeno. A to v tomto konkrétním případě je problém. Vozidlo je totiž "v převodu" a není šance, aby v brzké době prošlo STK. Takže lze jenom přát vlastníkovi takového auta, aby narazil na vstřícného úředníka, který bude ochotný toto vozidlo "doregistrovat" za účelem okamžitého dočasného vyřazení. Pokud vím, jsou úřady, kde se "doregistrace" neprovádí, pouze klasické přihlášení (evidenčka, platná STK, doklad o pojištění.
Myslím, že ještě hodně lidí neví, že v případě, že kupuji vozidlo bourané nebo ve špatném technickém stavu, že s ním tudíž nebudu dlouho jezdit, je možné domluvit se s předchozím vlastníkem, aby on vozidlo nejdříve dočasně vyřadil a teprve potom ho odhlásil. To dříve nešlo. Odhlásit bylo možno jen vozidlo, které v registru vozidel mělo status "přihlášené".
Takže já koupím vozidlo, které je sice v převodu na moje jméno, ale je už dočasně vyřazené a já mám volné ruce a nehrozí mi žádná sankce ani za přestupek (neodevzdání SPZ a malého techničáku do 14 dnů od zániku odpovědnosti), ani složenka od ČKP na příspěvek do garančního fondu. Těmto dvěma věcem nelze uniknout, to má ČKP dobře ohlídané.
Ještě jednou, a důrazněji ...NENÍ JEDINÝ, opakuji JEDINÝ důvod vstupovat do smluvního vztahu, o kterém předem vím, že je od samého počátku zbytečný a výhodný jen a jen pro pojišťovnu. Vozidlo neprovozuji ani to zatím nehodlám, je na soukromém pozemku v soukromé garáži , proto mi podle zákona nevznikla povinnost uzavřít pojištnou smlouvu, Ani výhodnou, ni mnevýhodnou ani krátkodobou.kdybych měl zaplatit za měsíční smlouvu 40,- Kč, tak to si raději kupím svačinu. 40,-Kč mi totiž nikdo nedá, tak proč je mím dávat já pojišťovnám? Na mramor?
Není důvod hledat měsíc řešení, se zelenou kartou, řešení je ejdnioduché, a bez zelené karty, hned v pondělí si půjčit kárku a s evidenčníé kontrolou na úařdu vše a na počkánií zdárně vyřešit...
Vozidlo v polopřevodu je vozidlo z právního hlediska pro ČKP značně problematické, nevím o nikom, kdo by byl ČKP obeslán...Zatím obesílají jen majitele vozidel u kterých je v registru vyznačen statut PROVOZOVÁNO.A i kdyby něco přišlo, stačí napsat co jsem napsal...
No já svůj názor nikomu nevnucuji. Uzavřením krátkodobé poj. smlouvy se vyhýbám mnohem vyšší sankci, která mi jako vlastníkovi vozidla reálně hrozí.
Zkrátka vozidlo může být v garáži, na špalkách nebo v kopřivách na dvorku, ale pokud má na sobě SPZ, tak musí být pojištěno. Pokud nechci platit pojištění, musím obě SPZ odevzdat (neboli vozidlo dočasně vyřadit). A to v případě, že je vozidlo v převodu a technicky nezpůsobilé, může být problém.
ČKP věc vždycky řeší s vlastníkem vozidla a jak jistě víte, není zápis v registru vozidel dokladem o vlastníkovi. Proto se to také jmenuje REGISTR VOZIDEL. ČKP taky moc dobře ví, že vozidel "v převodu" po silnicích jezdí mraky...
Doregistrace je slovo, které se používá na označení dovrčení procesu registace, započatého tím, že poslední vlastník, zapsaný v registru vozidel jako vlastník nahlásí změnu vlastníka, a tento nový, nebo jiná nový vlastník se jednou ostaví na úřad a auto na sebe konečně přihlásí. PROCES registrace je tím dovršen, nebo ukončen, proto bývá někdy tento akt označován jako DO-registrace. Jinak se v zákonech o silniční dopravě používá hlavně pojme REGISCAEM pjem DOREGISTRACE nebo PŘEREGISTRACE používají zelení a zákon o odpadech...
Není mým prpblémem, že jsou jednotlivé pojmy jednotlivými zákony definovány jinak...
Jiný obsah má pojem NOVÉ VOZIDLO podle zákona o DPH a jiný obsah podle zákona o podmínkách provozu na pozemních komunkacích atd...a tak bych mohl pokračovat o obsahu pojmu provozování vozidla a dalších a dalších...
Vážená paní úřednice, pokud jde o "některé" úřady, jsou to součásti samosprávních celků, které nejsou při svém rozhodování podřízeny žádnému ministerstvu, a to znamená, že pokud tam sedí blbec, který nepochopil, že je úřad tam pro občana, tak problém vyloučit nikdy nelze...Pokud vyjde úřad občanům vstříc, bez toho aby porušil nějaký zákon, nikdo z občanů nebude využívat opravného prostředku, když je rozhodnutí kladné...Rozhodnutí je proto platné...S tím depozitem je to samozřejmě pravda, lepší je aby to uložil původní majitel a pak udělal odhlášku...
Co jsem chtěl vyjádřit jsem dostatečně jasně napsal...a pokud jde další část otázky, podle způsobu jakým argumentujete...
žádný jiný soukormý subjekt v ČR nemá takové podmínky pro podnikání jako pojišťovny, jejich zástupce straší z televizní obrazovky lidi, když to trochu přeženu tak šíří polašné zprávy, k tomu mu kontruje mluvčí ministerstva dopravy, a obyčejného poctivého občana se tam nezastane nikdo...Jen pojišťovny si mnou ruce, zblblí a vystresovaní občané pod hrozbou pokut, sankcí, penále, soudů a exekucí platí a platí a platí...včetně rozhlasových a televizních poplatků, na podporu provozu strašících médií...
Kdyby pojištění zajišťoval a provozoval stát, pochopil bych to...ale provozují to soukromé subjekty...Přitom pojistku musí ze zákona kontrolovat dopravní odbory při registaci vozidel, které z této pojistky nevidí ani korunu, přesto že musí často občanům vysvětlovat nesmyslné informace a někdy i lži, šířené pojišťovacími makéry při uzavírání pojistek...a dělat to v podatatě za pojišťovny...platnost pojistek musí kontrolovat policisté při silničních kontrolách, placeni z peněz státu, stát z toho nemá vůbec nic, penízky tečou na účty pojišťoven...
takže ji nechám ekologicky zlikvidovat, potm zajdu na úřad, nechám ji na sebe přepsat, ukážu jim lístek že byla ekologicky zlikvidovaná a rovnou ji i odhlásim?
No já bych trval na vrácení peněz.Někde jsem četl,že podle zákona nevím jakého,má kupující právo do 14 dnů zrušit koupi.
Docela dobrá rada, jen mi nějak nesedí počty : koupě 16.ledna + 14 dnů = 14.února?
Navíc zákonů je velmi mnoho a ne každý se nechá použít na tento případ.
ok, takže ted zajdu auto ekologicky zlikvidovat, potom zajdu na úřad, tam to nechám na sebe přepsat a rovnou i odhlásit a odevzdám tam lístek že auto bylo ekologicky zlikvidovaný? a na kolik to tak všechno vyjde?
a kdybych to chtěl rozprodat po dílech, a prodat i techničák, to by taky šlo? a to bych musel na sebe přepsat a zaplatit eko dan nebo ne?
ibizo, máte v tom chaos. Techničák se neprodává, ale vozidlo
všechno jde, neexistuje nejde.!
pokud vozidlo jdete na sebe doregistrovat za 800Kč a zárověň vyřadit z evidence,
tak se eko daň NEPLATÍ.
a k vyřazení z evidence potřebuju lístek že bylo ekologicky zlikvidovaný, jinak to asi nepude že?
viděl sem že se prodávají techničáky, tak sem myslel že to tak taky de, že prodám techničák, někdo by si ho nechal ke svýmu autu a mě by auto zůstalo, takže bych ho mohl rozprodat po dílech...
"a k vyřazení z evidence potřebuju lístek že bylo ekologicky zlikvidovaný, jinak to asi nepude že"
ale lze to vyřadit i bez ekolikvidace. To se tu probírá stále, viz rubrika auto moto,
"tak sem myslel že to tak taky de, že prodám techničák, někdo by si ho nechal ke svýmu autu"
pokud seženete kupce tak ano, ale dneska již těžko
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.