Nejste přihlášen/a.
Kontrolka nedostatku chladící kapaliny a kontrolka teploty chladící kapaliny když je vysoká 2 v 1 u škodovky a možná i u jiných aut se při nedostatku rozsvítí kdy?
Když ve vyrovnávácí nádobce klesne hladina pod minimum a nebo když už ve vyrovnávací nádobce není nic?
Takže kapalina utíká u termostatu. ( buďto těsnění nebo "klobouček " )
Termostat byl měněný v roce 2012, ale jestli ten kdo do měnil vyměnil i těsnění pod ním nevím - nebyl jsem u toho.
Ale zajímala by mě ještě jedna věc:
Nějaký čas po výměně termostatu to při zapnutí zapalovaní při studeném motoru začalo hlásit nedostatek chladící kapaliny i když nádobka byla plná. Tak byla nádobka vyměněla protože bylo podezření na čidlo v nádobce a navíc byla zašlá. Po výměně nádobky to asi na měsíc dalo tzv. pokoj a pak se to ozvalo znovu. Ale pokud motor běžel několik minut tak po znovu nastartování už to bylo v pořádku.
Tak to bylo předáno autoelektrikáři který řekl, že je chyba v tišťáku - jsou tam studené spoje který je pod palubkou za budíky. Řekl, že to proletoval a vyměnil jednu vadnou součástku - asi kondenzátor.
Od té doby byl klid, až do nynějška kdy začala kapalina unikat u termostatu a když jsme odpojili konektor u nádržky a zapnuli zapalování tak se nic neozvalo.
Tak bylo naznáno, že akorát někde něco překlenul aby to tzv. "neřvalo".
Zajímá mě co je to za tišťák pod palubní deskou za budíky a kam vede kabel od nádržky - kabelový svazek se mi skutečně rozmotávat nechce.
A jedná se o jedničkovou fabii.
Takže jsou dvě čidla, ale jen jedna kontrolka.
Přehřátí by navíc i měla signalizovat ručička teploměru.
Na motoru je čidlo chladící kapaliny (na termostatu či hadicích v T kusu). V nádobce s chladící kapalinou je druhé čidlo (dva dráty) na stav hladiny. Obě čidla vedou do dashboardu (instrumental cluster) do budíků (je v nich řídící jednotka budíků) a odtud budíky signalizují jedninou kontrolkou teploměru ve vodě červené barvy oba stavy současně (jen diagnostika rozlišuje, který nastal). Většinou doprovázeno zvukovou signalizací.
Kontrolka hladiny vede analogově napřímo do budíků a čidlo teploty vede skrz řídící jednotku motoru digitálně dále přes CAN sběrnici do budíků
Signalizace drátů z nádobky vede přímo do řj budíků (budíky jsou onou řídící jednotkou s tišťákem a obsahují i immobilizér).
Vyměňte chladící kapalinu. Už nemá ty správné odporové vlastnosti a určitě už vyčerpala i inhibitory koroze a jiné ochrané látky. Životnost je 5 let, takže měnit. Nahraďte G13 origo od VW fialovou a je po problému.
Dobudoucna...asi se do chladící kapaliny dostává olej z motoru vadným těsněním hlavy (časté u AME,AZF a těchto Feldích motorů).
Mě ale udivilo, že ani po odpojení konektoru od nádrždy po zapnutí zapalování se signalozace neozvala.
Jinak chladící kapalina je tam přes čtyři roky a pokud nebude měněna nyní, tak se vymění na jaře s olejem.
Jinak nemám feldu, ale fabiii a není to AME a ani AZF.
Vím že máte Fábii. Jen jsem chtěl naznačit, že motor, který byl pro Felicie se modernizoval a nabízel se i do Fábie, kde samosebou trpěl na stejné nedostatky (olej v chlad. kapalině, který u Felicie nevadí, ale u Fabie, kde je čidlo v nádobce vadí).
Tedy motorizace pro Fabii ARV,AQV,AME,AQW,ATZ tím trpí četněji.
Budíky (ŘJ) vyhodnocují odporový stav a otevřený odpojený konekotr považují za chybu stejně jako zkrat svorek. Jiný odpor vody než normální teprve zasignalizují. Odpor vody se mějí s příměsí oleje co by izolantu.
Přechodně stačí nádobku vypláchnout benzínem, ale závada se později vrací aje nutné jít po příčině, což je to těsnění.
Na přístrojové desce zezadu je zelený konektor 32pin a pin 16 zcela v rohu na kraji je přímo spojen s drátem v nádobce na měření hladiny. Můžete ohmicky proměřit.
Další možností je totiž prohnilý kabelový svazek co vede kolem tlumiče. Otestovat i kostry.
Tak toto je mi jasné,
Dráty od nádržky vedou k budíkům a pokud je odpor nulový nebo nekonečný tak to "řve".
Ale je mi divné.
Zlobit to začalo dva roky po výměně kapaliny, pokud nyní se odpojí konektor od nádržky tak se signalizace neozve.
Takže tehdá elektrikář to asi nepravil, ale jen signalizaci asi vyřadil z činnosti a to buď mechanicky, že tam zařadil do obvodu nějaký odpor, aby to neřvalo při nedostatku kapaliny a nebo elektronicky v ŘJ pokud to ovšem lze.
Jinak byl prasklý klobouček u termostatu a tam to unikalo a po výměně pro jistotu komplet termostatu již to nikde neuniká, tak těsnění pod hlavou bych zatím neřešil.
Jinak mám TMB jestli se jedná o WIN.
TMB...začíná většina škodovek. Specifikuje to výrobní závod Mladá Boleslav.
Myslel jsem kód motoru, který je uveden na rozvodech na štítku s číslem motoru nebo na ventilovém víku je štítek. Ale je to jedno.
Odkódovat signalizaci chlad. kapaliny tuším nelze. Jen dokódovat či odkódovat signalizaci hladiny ostřikovačů a brzdového obložení (u některých přístrojovek chybí LED dioda, ale lze ji připájet a pak nakódovat.
Zkust změřit ten drát, zda je do 0,6ohm (pin 16 až nádobka) a druhý pin nádobky, zda je dobře kostřen o mínus.
Jinak netuším, co ti tam samodomokutil napatlal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.