Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, může mi prosím někdo poradit s malou drobností? Koupil jsem VW Sharan 10/2013 a nefungují mi přední stěrače. Nedokážu nikde najít na webu schéma pojistek. Nemá s tím někdo podobnou zkušenost? Velice Vám předem děkuji za případné reakce
Pojistka, vadný přepínač nebo vadný motorek. Jiná možnost v podstatě není. Bohužel nejčastěji to bývá ten motorek, k tomu stačí, aby někdo pustil stěrače, které jsou přimrzlé ke sklu, díky vůlím v mechanismu se motorek pohne ze základní polohy a i při vypnutí stěračů je pod proudem, protože chce udělat celý cyklus a zastavit koncákem. Takže dotyčný netuší, že do motorku teče stále proud a pokud to vydrží pojistka, tak to nevydrží motorek. Když pak stěrače odmrznou, zjistí, že opět nejdou a udělá si závěr, že se prostě porouchaly a netuší, že je zničil zapnutím když byly přimrzlé.
Ještě může být poškozena palubní řídící jednotka (BSG) v případě, že pojistka drží (špatná vyžší hodnota měněná uživatelem).
Stěrače spíná řídící jednotka? Možná pokud jsou ovládány senzorem. Ale nehádám se, dnes je možné vše .
Třeba Fabia 1 má stěrače z BSG jednotky (akčními členy v diagu jde otestovat i rychlosti). Směrovky taktéž z BSG (žádná relé někde v pojistkách).
Tak je změřte všechny. Stačí multimetr přepnutý na pípák. Pojistky mají seshora dva hroty. nemusíte je tahat ven. Jinak servis.
Některé pojistky nemají měřící body a asi je i nesmysl měřit je zapojené v obvodu ...
Některé pojistky jsou třeba i pod napětím a v případě vadné pojistky může dojít i k poškození pípáku...
Ale určitě to není špatný nápad, je to to nejjednodušší a osvědčené co lze amatérsky udělat, pokud máme pípák...
Jen doporučuji vytahovat pojistky pečlivě jednu podruhé, neboť není problém jí pak nedat na své místo...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.