Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám v AŠ jeden problém s kruháčem, kdo má přednost?
1. červené protože jede je již na kruhovém objezdu a !je jedno", že je ve vnitřním pruhu - a může si tedy při "rozbočení" "vybrat"
nebo
2. modré, protože už vjelo do pruhu, ze kterého nemohlo červené auto přijet a tedy červené mu musí dát přednsot, protože "vjíždí" do jeho pruhu?
Díky moc všem za rady.
Jednoznačně má přednost modré, protože červené vjíždí do jeho pruhu. Pokud má modré auto při vjíždění na kruháč značku "dej přednost", pak ji tam má vlastně nanic, protože nemá komu dávat přednost. On má dávat přednost vozidlům v pruhu, do kterého vjíždí a ten v tu chvíli na kruháči neexistuje.
Pro ty, co si myslí, že by to mělo být opačně. Představte si, že modré auto vjede na kruháč a chce vyjet první odbočkou. Bude se tedy držet stále v pravém pruhu. Najednou přijede červené auto po vnitřním pruhu, dojede modré a auta pojedou vedle sebe. Před sjezdem vjede červené auto do pravého pruhu a zboku vrazí do modrého. To by podle vás měl být viník řidič modrého? To by bylo absurdní ne? Přeci může nastat situace, že modrý červeného ani nemusí vidět.
Ten kruháč je nesmyslný celý. Např. vnitřním pruh slouží podle vodorovného značení pro jízdu rovně (dále po kruháči) i pro odbočení doprava (sjetí z kruháče), ale odbočít doprava z něj není kam. Jediná možnost, jak odbočit doprava je předtím vjet do vnějšího (pravého) pruhu, ale to už jsem v jiném pruhu, kde platí jiné šipky. Z vnitřního pruhu odbočit dopava nelze.
Auta všechny přijíždí z ostravy a všechna rozhodně nejedou do Globusu, ale pokračují většinou na Mohelnici.
Udivuje mě 3x hodnocení na blbou odpověď, ale co už.
Z fotky není zřejmé, co je od Ostravy a co je ke Globusu nic méně princip je jasný: Vjet na kruháč lze pouze do pravého (vnějšího) pruhu. Pokud chcete kruháč opustit hned prvním výjezdem, zůstanete v pravém pruhu, pokud chcete jet jiným výjezdem, musíte dát přednost vozidlům v levém (vnitřním) pruhu, vjet do něj a pokračovat vnitřním pruhem. Netvrdím, že je kruháč řešen šikovně, ale pravidla jsou jasná.
Podle mě je správně 2. Modré vozidlo totiž na KO vůbec nevjede, jede stále ve svém pruhu mimo KO a červené vozidlo přejíždí z pruhu do pruhu. Musí tedy dát přednost vozidlu, jedoucím v pruhu, do kterého přejíždí.
Pro lepší představu dodej GPS souřadnice. Pak bude jasná kompletní situace.
Zase jedna totálně nesmyslná dopravní situace, která by šla vyřešit docela jednoduše. Ten modrý na KO vůbec nenajede, ale dopravní znační tvrdí něco jiného. Takže ten, kdo to projektoval, tam zařídil "průserovou" situaci a denně spousta řidičů to musí řešit za něj.
Myslete si o mém názoru co chcete, ale bohužel v zájmu "bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích" se dělají takové kraviny, že rozum zůstává stát. Dělal jsem dopravního inženýra dost dlouho, abych o tom něco věděl a mohl se zodpovědně vyjádřit.
Dejte odkaz na gps místa,
to co jste popsal a nakreslil je přejíždění z pruhu do pruhu.
Takže červený nesmí ohrozit modrého, který se jede ve svém pruhu.
Standardní a běžná situace na mnohých místech.
Dobrý den, odkaz na mapu určitě během dne dodám. Nicméně je to kruhový objezd u Globusu v Olomouci, aledam během dne přesný odkaz.
Ahoj Pavlíku, ale my se shodujeme přeci ve většině odpovědí, jen ne to zdůvodnění, že ten druhý je ...
Vždyť takových kruháků je plno a zrychlují dopravní situaci.
Proto stále tvrdím, že by měli všichni řidiči chodit povinně na školení, aby se anučili předpisy, ve kterých si nejsou jistí.
Zde je situace jednoduchá, neřeším kruhák, neřeším značku dej přednost, ale řeším přejíždění z pruhu do pruhu.
Dobrý den, odkaz je zde: mapy.cz/... já jedu z Ulice Pražské k OC Globus. Jak tedy chápu, správně je má 2. varianta. Znejistil mě ale odkaz, který již někdo postnul níže: bezpecnecesty.cz/...
Když o tom přemýšlím, tak tam jsou v rozporu svislé značení a pruhy. Podle pruhů je to jízda v pruzích, ovšem podle značky najíždíš na kruháč a musíš dát přednost všemu co jede po kruháči.
Přednost je nadřazená jízdě v pruzích, tj. platí verze 1 červené má přednost..
O kousek dál kdy modrý už bude na kruháči už platí jízda v pruzích.
asd, škoda že se debata rozjíždí na více odpovědí, ale:
Když o tom přemýšlím, tak tam jsou v rozporu svislé značení a pruhy.***ale to je jen Váš názor a opět špatně. Přeci se k tomu vyjádřuje spoustu odborníků a uznalců.
a musíš dát přednost všemu co jede po kruháči.***opět chyba, nic takového v předpise není, přesněji i soud sdělil:
Nejvyšší soud ČR (podle usnesení ze dne 25.9.2008, sp. zn. 11 Tdo 639/2008, www.nsoud.cz): Jak vyplývá z logického výkladu pravidel silničního provozu, řidič, který dává při jízdě křižovatkou přednost v jízdě vozidlům přijíždějícím po hlavní komunikaci, nemá povinnost dát přednost absolutně všem vozidlům, která v libovolné vzdálenosti od křižovatky vidí, ale pouze těm, která jsou již natolik blízko, že vjetí jím řízeného vozidla do křižovatky by u řidičů jedoucích po hlavní komunikaci vyvolalo nebezpečí nutnosti náhlé změny směru nebo rychlosti jízdy.
Přednost je nadřazená jízdě v pruzích, tj. platí verze 1 červené má přednost..***opět Váš názor, nepodložený zákonem.
O kousek dál kdy modrý už bude na kruháči už platí jízda v pruzích.***Určíte přesně místo, kde přechází tato změna? Podložíte to zákonem, nebo Vaším názorem?
Je to obdoba připojovacího pruhu na dálnici, tj. jízda v pruzích. Ovšem stejně jak na dálnici je tam značka "dej přednost" tj. červený má přednost, pokud pojede rovnou doprava ještě v místě kde nejsou čáry, tak viník nehody bude modrý který nedal přednost, podobně jako když nějaký trotl pojede odstavným pruhem a na začátku připojovacího pruhu sejme toho kdo najíždí, tak viník je ten najíždějící...
Je to dost paskvil na kterém platí zákony džungle tj. jet tak abych nenaboural ale plynule se zařadil kam potřebuju, tj. pokud jede "červený" tak jako modrý počítám že pojede ven a neuhne, tj. když mu tam strčim čumák tak mi ho urazí..
červený má přednost, ale jen ve svém pruhu, když přejede do pravého pruhu, ohrozí modré auto a to nesmí.
zákon 361§12 ods.
(5) Přejíždět z jednoho jízdního pruhu do druhého smí řidič jen tehdy, neohrozí-li a neomezí-li řidiče jedoucího v jízdním pruhu, do kterého přejíždí;
teď se Vás ptám, přejíždí červený do jiného pruhu, nebo nikoliv?
Není to kruháč v Olomouci u Globusu? Seshora příjezd od Mohelnice?
Modré auto musí dát přednost, protože jede na kruháč.
A kolik je u Globusu pravidelně blbců, kteří se v této konkrétní situaci nabourají...
Ulice pražská Olomouc
Omlouvám se, díval jsem se do mapy. Ta Vaše je hrozná. Stále netuším jaký je problém. Nájezd a výjezd A dál?
Navíc je tam značka, že máte dát přednost. Nedejte jí a bude další nehoda v pořadí
Kdyby přednost lidi na kruháči neměli, tak se tam ve špičce budou točit jak telata pořád dokola...
Zdraví rozum se v AŠ neučí?
Pokud jedu neustále ve "svém" jízdním pruhu, komu mám prosím dát přednost? To je nějaký nesmysl, né? Nakonec o nesmyslnosti této dopravní situace a její úpravy pomocí DZ už jsem psal výše.
Jedeš ve svém pruhu, ale v tom pruhu je v určitém místě nájezd na kruháč (a tam musíš dát přednost všemu co jede po kruháči bez ohledu na čáry na silnici). Ten pruh nevede pořád mimo kruháč, ale kus je součást kruháče... Prostě dost paskvil...
Podle mne kruháč není jen ty vnitřní pruhy "dokola", ale i ten krajní co se připojí a odpojí.. tj. červenýmu musíš dát přednost bez ohledu na to kudy jede..
Tohle je mnohem zajímavější situace. Kdo má přednost zde?
Auto jede zezdola na Brněnské a najíždí nahoru na most, dále z něj chce sjíždět zpět na brněnskou dolů (prostě se jen otočit do protisměru a jet z tama, odkud přijelo.
Auta pravo z Velkomoravské jedou na most a chtějí sjíždět ven z olomouce na Brněnskou, jako vy.
Kdo má přednost? Kdo ví a nenabourá?
Jeď tam v době špičky 15:00 - 16:30 a nebude ti stačit.
Není to o tom, jak se auta domluví... i když občas tam lidi takto blbnou, ale jen vyjmečně, protože je dlouhý jak kráva.
Problém nastane, když někdo jede po velkomoravské zprava na most a řadí se do pravého pruhu na sjezd dolů na brněskou příliš brzo a pokud podká auto přijíždějící zezdola z brněnské, které chce na albertovu na most, tak kdo? Je to přeci logické?
mota: No v Praze se jezdí i bez blinkrů tímto stylem.
Řeší se to až po nehodě, kdy jsou obě strany na trní, jak to vlastně je...
Když se tam srazí auta, tak kdo bude v právu?
Tazatel se tu ptá, jak je to správně (je v autoškole). Jak pak bude jezdit v reálu... no potěš, pokud Vás čte.
Ale chápu, že v Praze se musí někdy jezdit jiným stylem, jinak by se člověk ve špičce na přednosti nedočkal a stál by dovečera.
možná že jsem něco přehlédl, ale snad všichni píšou, že je to přejíždění z pruhu do pruhu...
Nebo kdo tvrdí něco jiného?
Je pravda, že jsem některé poradce nepochopil.
Miki, gumida ber s rezervou. Jeho příspěvky jsou občas úplně mimo mísu. Ovšem občas s nimi naopak rád souhlasím
Satam:
4x v týdnu ten kruháč použiju, takže vím, jak kdo má přednost a čeká. Svislé je nadřazeno vodorovné. Na 100% nejde vzhledem k ostatním spoléhat.
milancukrar:
Globus silnice R35 - nájezd od Ostravy do kruháče svislá značka dej přednost v jízdě a kruhový objezd.
Most Albertova - spodní nájezd Brněnská od prostějova ->pokračujeme pravým nájezdem nahoru na most na ulici albertova směrem ke Globusu (v tom nájezdu je značka dej přednost v jízdě).
fotka nájezd na most z brněnské na albertovu
Z pohledu řidiče je jasné, že přijíždí na kruhák. Dle předpisů tam musí být značka dej přednost. Již nemusí být na kruháku další značka, pro ty, co jedou po kruháku označení, že jsou na hlavní. Kosočtverec .
Řidič přijíždí, ve svém pruhu nemá nikoho, proto může jet. Pokud ale chce některé vozidlo přejet z pruhu do pruhu, platí pravidlo o "(5) Přejíždět z jednoho jízdního pruhu do druhého smí řidič jen tehdy, neohrozí-li a neomezí-li řidiče jedoucího v jízdním pruhu, do kterého přejíždí; přitom musí dávat znamení o změně směru jízdy"
Zkrátím diskuzi, buď se řídíte značkou dej přednost, nebo přejížděním z pruhu do pruhu.
Podľa ďalších odkazov som našiel to miesto v google mapách a z daných záberov a priloženého nákresu má jednoznačne prednosť červené auto jazdiace v kruháču a to z dôvodu,že je jednoducho na hlavnej ceste. Modré auto je na vedľajšej ceste a za značkou Daj,prednosť v jazde vstúpi do križovatky z vedľajšej cesty.Žiadnou doplnkovou dopravnou značkou nie je vyznačený ten odbočovací pruh ako súčasť vedľajšej cesty,ale je súčasťou kruhového objazdu. Kto má polemiku z jazdou v jazdných pruhoch tak tá platí samozrejme,no tu nejde o jazdu v jazdných,ale o vjazd vozidla z vedľajšej cesty na hlavnú cestu o viacerých pruhoch.
Milane,neberte len časť daného postavenia,ale križovatku ako celok.To šedé auto nemalo tam vtedy toho messengera. Ako som už napísal modré vchádza z vedľajšej cesty na hlavnú o viacerých pruhoch a dopravná značka mu prikazuje dať prednosť v jazde vozidlám idúcim po hlavnej v ktoromkoľvek pruhu. Inak také riešenie kruhového objazdu je podľa mňa ideálne. Zrýchľuje premávku,lebo pokiaľ auto po hlavnej v kruháču neodpočuje vpravo,tak auto idúce z vedľajšej môže odbočiť v pravo bez zastavenia. A skúste si tam ešte domyslieť hranicu križovatky.
A pokiaľ si stále myslíte,že máte pravdu,tak až sa ocitnete v situácii toho červeného a dáte prednosť tomu modrému,tak sa modlite, aby vás zo zadu neprevalcoval kamión idúci rovno.
správně. A řídí se tím vždy kilometrová fronta aut každý den. Akorát občas někdo bourá a je zmaten. Je to paskvil, jak už tu někdo psal.
slavo je to špatně, jak toto můžete napsat.
" jednoznačne prednosť červené auto"
----------
Kto má polemiku z jazdou v jazdných pruhoch tak tá platí samozrejme,no tu nejde o jazdu v jazdných.
Právě že jde o přejíždění z jednoho pruhu do druhého, ale to Vás nepřesvědčíme, páč máte jiný názor. Zkuste se zeptat v nějaké autoškole, nebo dopravního policistu.
Z Vašeho odkazu
jsou vedle sebe dvě vozidla, vlevo bílé, vpravo šedé.
Podle Vaší teorie ten bílý vlevo zabliká doprava a má přednost před tím šedým vpravo?
Bílé a šedé = jízda v pruzích (oba jedou po jedné komunikaci).
Ovšem tady jde o nájezd na kruháč tedy z vedlejší na hlavní a ten na hlavní má přednost. Ten pruh není mimo kruháč ale najíždí na něj. Tj. auto co fotí musí dát přednost autu s nápisem Messenger ať jede kudykoliv
asd, v první větě souhlas,
Auto, co fotí, dá přednost polepenému Messenger vozidlu, jen v případě, že fotící auto bude chtít jet do levého pruhu. Pokud pojede nadále ve stejném pruhu, nemá komu dávat přednost. Páč Messenger jede ve svém pruhu rovně. Pokud by chtěl ale Messenger změnit jizdní pruh musí postupovat dle Vaší první věty.
Ale takovýchto křižovatek jsou tisíce.
Messenger má přednost ať jede kudykoliv - přednost je nadřazená jízdě v pruzích.
Podobná situace je nájezd na dálnici - pokud někdo pojede odstavným do připojovacího a ty mu vjedeš do cesty, tak jsi viník protože jsi nedal přednost (přestože on vjel do "tvého" pruhu.
Ostatně zeptej se v nějaké autoškole nebo dopravního policisty...
Messenger má přednost ať jede kudykoliv - ***nesmysl, viz na odkaz ze zákona.
přednost je nadřazená jízdě v pruzích.***to jste našel kde?
Viz "kolizní pravidla" když jsou předpisy v rozporu... Tady je v rozporu přednost a jízda v pruzích a vyšší prioritu má přednost.
asd,
tady je v rozporu přednost a jízda v pruzích a vyšší prioritu má přednost.
Není nic v rozporu, vše je podle zákona 361 a Váš názor v prioritu je jen Váš, nikoliv ze zákona. Už jsem Vás pochopil, a Vy mi určitě vysvětlíte, třeba i namalováním do křižovatky, kde končí Vaše přednost a začíná jízda v pruzích, jak jste popsal před chvíli.
Ten příklad s připojovacím pruhem je skutečný - kamion jel odstavným a napálil do osobáku který najížděl na dálnici do připojovacího pruhu. Soud rozhodl, že přednost má vyšší prioritu a osobák byl viník nehody. Tak bys to měl vysvětlit i tomu soudci že se spletl a viník byl kamion který vjel do připojovacího pruhu kde naboural auto...
Satam Messenger je auto s polepem v odkazu od Milana, kdybys četl tak zjistíš že to píšu v první zmínce o "Messengerovi"
Nejsem natvrdlej. Pro příště si tyto invektivy laskavě odpust. A Messenger a vozidlo je zatracený rozdíl. Jestli nesouhlasíš, dodej příslušné znění zákona včetně uvedení paragrafů.
Značka "dej přednost" na vjezdu do kruháče je nepodložená předpisem? Tak to pak nemá smysl diskutovat...
Jednoduché, kdopak to maloval? Vidíte jasně, že zelený přejíždí do pruhu červenému.
Pokud bude dávat příklady z intrnetu, nebo i z televize, nedojdeme pravdy. Je třeba vzít zákon a správně ho aplikovat.
Já viděl v televizi vyjádření policisty z HK, který popisoval situaci, ale špatně. Když jsem oslovil mluvčího, sdělil, že situace byla špatně sestříhaná a nevhodně to vyznělo.
Ale spoustu lidí vidělo špatnou odpověď policisty.
Už aby bylo povinné školení řidičů.
udejte zdroj. Děkuji
Já vidim že zelený jede po kruháči a červený na kruháč najíždí = dává přednost. Je tam i video kde vysvětlují nutnost dát přednost zelenýmu protože nejde o průběžný pruh, ale nájezd na kruháč. Ano značka dej přednost je na každém kruháči aby neplatila přednost zprava. A právě proto červený musí dát přednost zelenému. Vysvětli autorovi videa že tomu taky nerozumí...
Jízda v pruzích se uplatní až dál když oba jedou po kruháči. Ale na začátku to je nájezd na kruháč a přednost.
Vzhledem k tomu, že se diskuze hodně rozvětvila, již nelze pohlídat každou reakci na každou odpověď, proto doporučím, aby se každý zeptal v autoškole, nebo dopravního policisty a dobře popsal situaci. Je jasné, že někdo tvrdí červený, druhý modrý, ale již nedodá oporu ze zákona. Jelikož chodím každý rok na školení, tato situace se tam probírá mnohokrát. Snad každý rok. Vždy se najdou modrá a červená auta. Já věřím zákonu, vysvětlení školitele a vedoucího dopravního úřadu města, který řeší přestupky ve správním řízení.
Vysvětlení situace, že zde platí dej přednost a o kousek dál již jízda v pruzích je velice úsměvná, páč toto nikde v zákoně nenajde nikdo. Kde je ta hranice?
Hezký den všem.
Máte pravdu,taky si myslím,že řidiči kteří si neumí poradit s takovou situací(banální)by měly vyhledat odbornou pomoc autoškoly nebo vůbec nevyjíždět.
Opora ze zákona je tu několikrát - značka "dej přednost"a její význam.
Najíždíš na kruháč a je tam cedule dej přednost. Tj. musíš dát přednost všemu co jede po kruháči a je jedno kudy po něm jede, tj. pokud jede rovnou do krajního pruhu tak mu musíš dát přednost tak aby nemusel náhle měnit rychlost nebo směr jízdy. Až když dáš přednost všemu co jede po kruháči, tak můžeš vjet do kruháče tj. pokračovat tím pruhem Dále platí jízda v pruzích.
Hranice je jasná, přesné místo viz definice hranice křižovatky Vjíždíš z vedlejší na hlavní = dáváš přednost. Oba jedou po jedné komunikaci = jízda v pruzích.
Když tu máváš požadavkem po opoře ze zákona, tak prosím pro tvoje tvrzení jmenuj předpis, podle kterého má vozidlo z vedlejší komunikace přednost před vozidlem na hlavní pozemní komunikaci.
Prostuduj si tohle: bezpecnecesty.cz/...
asd, "podle kterého má vozidlo z vedlejší komunikace přednost před vozidlem na hlavní pozemní komunikaci"
to musíte dát Vy, páč já nic takového netrvdím. Ale na Vaší větu " dej přednost. Tj. musíš dát přednost všemu co jede po kruháči a je jedno kudy po něm jede" doložím zákonem, že se mýlíte. Vše je ze zákona 361/2000.
q) dát přednost v jízdě znamená povinnost řidiče nezahájit jízdu nebo jízdní úkon nebo v nich nepokračovat, jestliže by řidič, který má přednost v jízdě, musel náhle změnit směr nebo rychlost jízdy,
k tomu je výklad Nejvyšší soud ČR (podle usnesení ze dne 25.9.2008, sp. zn. 11 Tdo 639/2008, www.nsoud.cz): Jak vyplývá z logického výkladu pravidel silničního provozu, řidič, který dává při jízdě křižovatkou přednost v jízdě vozidlům přijíždějícím po hlavní komunikaci, nemá povinnost dát přednost absolutně všem vozidlům, která v libovolné vzdálenosti od křižovatky vidí, ale pouze těm, která jsou již natolik blízko, že vjetí jím řízeného vozidla do křižovatky by u řidičů jedoucích po hlavní komunikaci vyvolalo nebezpečí nutnosti náhlé změny směru nebo rychlosti jízdy.2
Ale tady nejde o značku dej přednost, ale po přejíždění z pruhu do pruhu. V tom se právě rozcházíme.
Stále jste mi ještě nesdělil, kde přesně přechází dání přednosti a jízda v pruhu. Dále jste mi ještě nesdělil, zdali Vaše vozidlo přejíždí z pruhu do pruhu.
Jsem přesvědčen, až se jednou zeptáte policisty, nebo v autoškole, tak snad změníte názor. A co kruhák se třemi pruhy, taky budete čekat, zdali řidič ve třetím pruhu náhodou nepojede přes druhý pruh do prvního, abyste mu dal přednost?
Když čtu tuto diskuzi, tak si říkám - pokud pojede ze směru modrého vozidla proud vozidel (ve špišce si to dovedu představit), znamená to tedy, že červené zastaví ve vntiřním pruhu a zatímco bude dávat přednost, tak bude "celý" kruháč stát?
mijagelo, ve špičce provozu nastupují jiná pravidla, hlavně slušnost, ohleduplnost. Zde by se měli vozidla střídat, jako u zipu.
Pane Cukáři, dovolte mi jeden dotaz - uplatní se zde skutečný "zip" - budou zde pro něj splněný podmínky? Nebo to bude "zip" založený pouze na té ohleduplnosti a slušnosti? Já osobně se chovám velice ohleduplně, slušně, s respektem, když mohu vozidlo, tak jej pustím, apod., ale já sám se na to bojím spoléhat ve strachu, že se vždy najde nějaký magor, dojde k nehodě a už se vše bude odehrávat v liteře zákona.
pane mijagelo, jedině na založený pouze na té ohleduplnosti a slušnosti? Osobně preferuji oční kontakt a poky rukou. Jak na přechodu tak i při pouštění řidičů, kteří musí čekat. Všichni spěcháme, všichni chceme být tam dříve, proto se musíme střídat v přednosti.
magor (nikoli magor ze zdejší poradny) Vás nikdy nepustí, vždy jen slušný řidič, takže nedojde ke kolizi.
zeptejte se na policii čr a myslím že se budete divit všichni.-hlavně pokud se jedná o ostravský kruháč.
bohužel jsem zjistil 2pravdy a to proto,že kolega tam boural.městaká policie tvrdí,že je tam přednost v jízdě,tudíž v průbežném pruhu musím dát přednost vyjjíždějícím z rondlu a státní tvrdí opak protože je to průběžný pruh.když tam jedu,poslouchám radu městské.snad příští týden by měo být konečné stnovisko,pak bliknu jak to dopadlo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.