Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mám VW Lupo 1.0, 37kW, r.v.1999, kód motoru AHT (4válec). Systém rozvodů OHV.Jedná se v podstatě o škodovácký motor podobný Felicii či Fabii. Nikde v žádných autodatech jsem se nedozvěděl jaké nastavit vůle ventilů. Nastavil jsem tedy sací 0,15mm a výfukové 0,2mm. Nevíte někdo náhodou správné hodnoty?
A ještě další věc. Nastavím vůle ventilů na výše uvedené hodnoty a při následné kontrole (dalším otočení) už vůle nesouhlasí jak jsem je nastavil. Jak je to možné?
A ještě poslední věc. Diagnostika mi hlásí chybu 1080: Čidlo serva. O jaké čidlo se jedná, kde ho hledat? Jediné co jsem v okruhu serva v etce našel je "spínač tlakový olejový" 6N0 919 081A. Ale to je spínač, ne čidlo.
Poradí někdo? Díky.
Obávám se, že jste zapoměl na funkci automatického vymezování ventilové vůle. Proto tento údaj nikde neni, asi jako předstih. Proč jste se jal vůli nastavovat, kvůli cvakání? To může mít na svědomí právě nefunkční vymezovaní a nebo i opotřebení.
Ale tento motor žádné hydroštely nemá. Alespoň dle složení v Etce jsou nad vačkou zdvihátka, tyčky a štelovatelná vahadla (klasickej klarinet jako třeba u Favorita nebo Felicie 1,3). Tak jak tam tedy funguje to automatické vymezování ventilové vůle?
Na motoru bylo děláno cca před 1000km těsnění pod hlavou (dělala autodílna - součást reklamace po koupi) a teď se mi zdálo, že jsou ty ventily dost slyšet.
Ihned seřiď ventily pro seřízení s hydroštely. Jasně, vahadlová soustava je s felicie, ale má svá nastavení. Přečti si dílenskou příručku k Fabii motor AME,AZF,...
Musí se udělat tzv. základní nastavení vůli.
Seřizovací šroub vyšroubovat na ztrátu kontaktu a pak lehce zašroubovat na dotyk ventilu (vůle 0,00mm).
Pak otočit šroubem na stlačení hydroštelu ještě 1,5 - 2 otáčky a dotáhnout kontramatici na 13Nm.
Zmáčkenš 8 ventil otáčením motorem a seřizuješ 1 ventil
Atd...
Takže sací a výfukový ventil na 4.válci jdou do střihu a šteluju sací a výfukový na 1.válci. Je to tak?
Buď podle střihu, kdy vyčky jsou na vodorovno o 90° a nebo lépe, jak jsem ti psal, kdy se zmáčkne ventil (zcela otevře) a seřídí se ten dle tabulky (vačka je o 180° mimo a je větší přesnost a jistota, že není ani lehce nadzvednutý).
Kdyby jste vytáhl hydroštely a nahradil je zdvihátky z Felicie, tak tam jsou pro hydroštely všechny tyčky ocelové a tak by vůle byla jako u Favorita do 92 roku 0,20mm nebo nahradit sací ventily tyčkami z Felicie a Favorita SPi a vůle na sacích budou 0,25mm a na ocelových výfukových 0.20mm.
Zde jsou hydroštely, takže bez vůlí a držte tento postup!
No částečně. Spíše pro zkušené.
Je nutné sundat vahadlovou soustavu. Mimo jiné ji drží tuším 3 nebo 4 dlouhé šrouby hlavy a hrozí poškození těsnění pod hlavou (pokud je staré, tak oddtěsní a už nikdy nebude těsnit - nutné sundání celé hlavy). Navíc se povolí šrouby v nesprávném pořadí a hrozí prohnutí celé hlavy.
Ideálně se tedy musí sundat celá hlava, vyjmout zdvihací tyčky a pod nima jsou hydroštely. Zezhora mají olejovou dírku a je nutný drát se zářezem jako třeba na flétně nebo píšťalce. Z jeho pomocí se hydroštely povytahují. Pod nima je už samotná vačková hřídel.
Nikde nesmí padat nečistoty.
Takže jedině se sundáním celé hlavy ve správném postupu a nebo nést riziko. Vlastně stejně musí hlava dolů. Hydroštel by neprošel mezerou pro tyčku nahoře v hlavě.
Takže sundat hlavu je jedinný postup.
Hydroštelům pořádně vypláchnout a vystříkat dírky Acetonem nebo čističem karburátorů a klapek
Tak jsem to našteloval podle Vašeho návodu, sestavil dohromady a při startu to ani neblaflo. Vůbec nechápu, kde jse mohl udělat chybu. Zítra to zkusím znovu. Možná jsem nechytil správně fázi toho otevřeného ventilu. Asi se zeptám blbě, ale plně otevřený ventil je 8 a 6 najednou (4a7 , 1a3 , 5a2)? Aspoň mě se to tak zdálo.
Taky se mi stalo, že když jsem udělal na seřizovaném ventilu nulovou vůli, tak už mi pak ani nešel o celé 2 otáčky přitáhnout (a to kontramatice byly stále volné). Toto jsem pozoroval asi na třech ventilech.
Někteří to otáčí na 1,5 otáčky. Dílenská píše 2 otáčky.
Bylo to zastudena? Jindy se nepočítá se seřízením.
Pokud se stlačí osmička, tak jde tuším i šestka. Musíte najít okamžik, kdy je osmička stlačená a má tendenci opět uvolnit ventil. Pak seřídit zcela volnou jedničku ventil.
Ventily jsou číslovány od řemenice po setrvačník, tedy zleva doprava.
Nebo seřizujte postaru dle střihu. V DP je uvedeno též.
Zkuste seřizovat po větší odstávce a vychlazení motoru, kdy z hydroštelů odteče olej.
Pravděpodobně tam byl a ventily zůstali viset a nekonala se komprese.
Olej je tam 5W40?
Nejen hydroštely, ale i dříky ventilů se roztemují a pak k vůli tomu nejdou vytáhnout z hlavy a musí se vršky uřezat...
No mě se spíš zdálo, že při dotažení o 2 otáčky se přiotevřel ventil, než aby povolil hydroštel a tyčka aby šla dolů. To by znamenalo, že hydroštely jsou v háji?
Takže nemám dobré zprávy. Tedy pro sebe. Dnes jsem znovu dělal základní nastavení ventilových vůlí jak je to v DP. Tzn. 4 válec ventily do střihu a seřizovat ventily na 1. válci . Povolil max.vyšrouboval kontramatku. Pak vyšrouboval šroub do ztráty kontaktu vahadla s ventilem. Opatrně utahoval tento šroub, až do opětovného kontaktu vahadla s ventilem (vůle 0,00mm). Utahování šroubu jsem těsně před dosednutím vahadla na ventil přerušil a zkusil zeshora násadou kladiva zapružit na seřizovací šroub, jestli hydroštel zapruží. A tady je ten problém. Nezapružil, a to ani jeden! Divné. Že by všechny hydroštely odešly? Pak jsem zkusil ještě šroub z nulové vůle přitáhnout o ty 2 otáčky a zde je další zádrhel, který však vyplývá z toho, že hydroštely nepružily, a to že docházelo k otevírání ventilů místo toho, aby se poddaly hydroštely. Toto se právě stalo i při mém včerejším prvním nastavování a tím pádem motor nešel natočit (nebyla komprese ve válcích). Takže jsem byl nucen nechat pouze nulovou vůli mezi vahadlem a ventilem bez těch 2 otáček dotažení a přitáhnout zpět kontramatku. Takto jsem to udělal i na ostatních 3 válcích.
Viděl bych to na 2 možnosti:
1. někdo kdysi předemnou vyměnil zdvihátka za obyčejná a tudíž by bylo potřeba zvětšit vůle ventilů jako např. u Favorita (to se mi ale nezdá, auto je přivezené ze SRN a nevěřím, že by tam toto udělali)
2. vadné hydroštely a tudíž provést výměnu
Osobně se tedy přikláním k variantě č.2. Každopádně zjistím to až po sundání hlavy. Je to škoda, protože hlava byla asi před 1000km dole (jak jsem již psa,l nedělal jsem to já a servis sám o sobě hydroštely nezkontroloval v jakém jsou stavu).
Otázka: Dali byste tam nové hydroštely nebo raději pevná zdvihátka? A co šrouby na hlavě? Jsou tam nové před 1000km, když se dělalo to těsnění pod hlavou. Dali byste opět nové šrouby?
Díky za odpovědi.
Zdvihátko musí pocházet s Felicie MPi roky 1997 - 2001
047109311
Nebo hydroštely nové a šrouby jedině OE originální. To blato AJUSA nebrat. Možná Corteco, ale OE originál nic nenahradí (šrouby za cca 150kč ks)
Zkus na některé ventilu povolit šroub a opatrně koníka vahadlo odsunout bokem, aby šla vyjmout tyčka. Pod ní je vidět zdvijátko s dírkou (to je hydroštel). Bez dírky je to jen zdvihátko.
Ještě se chci zeptat. Když budu dávat pevná zdvihátka z Fav./Fel. (047109311) tyčky zůstávají ty co tam jsou 190mm?
Od jakého výrobce pevná zdvihátka použít? Pouze originál nebo je to skoro jedno?
Díky za odpověď.
No já preferuji originál. Možná by bylo dobré jít na vrakíč a vymontovat z nějaké mrtvolky s malým nájezdem. Sundat boční dekl, který u Fabie chybí (nad olejovým filtrem pod hlavou na bloku) a pak je nějak dostat ven (tyčky brání a možná i hlava dolů...).
Pokud necháš tyčky pro Fabii hydroštel, tak vznikne Favorit v letech 88-92 karbec (tyčky všechny ocelové a nastavení vůlí 0,20mm všech). Pokud dáš na sací hliníkové z SPi a MPi Fav/Fel 93 - 2001, tak motor nebude tak hlučný, ale sací seřiď na 0,25mm.
Máš možnost výběru. Hliníkoví sací 047109301A
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.