Nejste přihlášen/a.
Pokud vepředu jedoucí vozidlo je nuceno z nějakého důvodu prudce snížit rychlost jízdy a vozidlo za ním to nedobrzdí tak viníkem je ve většině případů druhé vozidlo z důvodu nedodržení bezpečné vzdálenosti. - malý odstup.
Ale platí to i tomto případě když v kopci to prvnímu tzv.při rozjíždění couvne a ten druhý se mu tzv. nalepil na pr**l.
V tomhle případě bude viníkem ten couvající. Je jedno, jestli mu to ujede o pět centimetrů nebo 2 metry. Pokud je držitelem řidičského oprávnění, tak by měl zvládat i rozjezd do kopce. Pokud se nezvládne rozjed bez couvnutí, tak je asi něco špatně.
Stojící vozidlo zaviní nehodu od kdy? Ten vzadu je debil, ale viník nehody je jednoznačně ten vepředu co do něj nacouvá.
Pokud se neumí rozjet bez popojetí dozadu, tak má vylézt a poprosit ať ten za nim odjede dál a ne dělat pokusy jestli couvne až do auta za sebou nebo ne...
Bez kamery a svědků ani znalec... Bez dohody rozhodne soud podle nálady a toho kdo má lepšího právníka.. Naštěstí u tohohle se většinou max lehce odře nárazník (pokud to neni dva metry v krpálu)...
Tj další situace kdy kamera se hodí, stačí i přední kde je vidět že auto necouvlo. Zadní je lepší protože tam je vidět i kdo stál vzadu..
Takže to prvnímu rozjíždějícímu nesmí couvnout a kdyby se ten druhý nelepil tzv. na pr..l a nechal si dostattečný odstup tak i když to prvnímu trochu couvne tak se nic nestane protože je tam dostatečná mezera.
Poškozený je v tomto případě viník ,neboť v kopci nechat minimální mezeru mezi auty je totální volovina i tomu zkušenému a vyjěžděnému řidiči to může trochu popojet dozadu!
Pozoruji v provozu, že to couvne i profesionálům, samozřejmě o centimetry.
Akorát to necouvne tomu kdo má brzdového asistenta.
On ten rozjezdový asistent je trochu dvousečná zbraň. Samozřejmě zabezpečí, že při rozjezdu do kopce necouvnu a není třeba se trápit s ručkou ev rychlým přehozením nohy z brzdy na plyn, ale mám i negativní zkušenost, kdy jsem zastavil cca 1 m za autem před křižovatkou a děda se nemohl rozjet do kopečka nacouval do mne. Já sice jakmile jsem viděl, že couvá, tak jsem pustil brzdový pedál, že mi také auto couvne / za mnou nikdo nestál/ , ale ouha...asistent rozjezdu mne přidržel a samozřejmě na zařazen zpátečky a couvnoutí již nebyl čas. Výsledkem byl ťuklý plast nárazníku
slavo, zase jedna teoretická otázka?
Vždy se bude postupovat individuáně. Když se někdo nalepí, a ten první couvne 5 cm, tak nedojde k žádnému poškození, pokud ale první couvne tak, že poškodí druhému vozudlo, může za to ten první. Nikde není napsáno, kolik cm musí být mezera mezi stojícím vozidlem. Ten druhý nic neporuší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.