Nejste přihlášen/a.
Mam problem se zahřatim auta(motoru) golf IV tdi na provozni teplotu v tomhle tom mrazivem čase,auto se zahřeje na provozni teplotu po ujeti asi 20km ale po vyřazeni rychlosti a při jizdě z kopce po ujeti 1 km jde provozni teplota dolu,termostat jsem již vyměnil poradi někdo co s tim?
doplněno 09.02.10 16:43:auto mam teprve prvni zimu a děla mi to už od prosince je to rok vyroby 2004
Ahoj, tohle je problém nafťáků. Naftový motor se neohřeje v zimě na větší teplotu. proto některé vozy mají ještě elektrické topení. Chce to dát před chladič kartón. Jak dlouho máte to to vozidlo?
doplněno 11.02.10 16:29:Proč by byl karton k ničemu? Zabrání vniku studeného vzduchu k motoru a tím jeho ochlazování.
U golfa IV je kartón k ničemu. Ani u nafťáka by se teplota neměla přilíš pohnout dolů po zahřatí na provozní teplotu jen po 1km /pár minut/ na volnoběhu.
Konkrétně kterej nafťák to má takto uděláno že se neohřeje motor a je potřeba elektrické topení ne jenom kvůli komfortu? A nebo jen tak plácáš?
Zeptám se. Auto minulou zimu se ohřívalo normálně a nebo ho máte první zimu? Jak se chová topení při poklesu provozní teploty na volnoběh,začne foukat chladnější vzduch? Je namontován termostat správně nebyl by jste první kdo má v autě termostat otočený.
doplněno 09.02.10 16:49:Kdo ten termostat mněnil?
Je to úplně normální, to co popisuješ, když ustoupí mrazy, teplota se bude držet na 90 stupních,jezdím TDi denně asi 15 km lehkou nohou , sám, na provozní teplotu se dostanu někdy těsně před dojezdem...
Jeslti termostat mněnili v servisu tak předpokládám,že dali nový a dali ho tam správně. To že se ohřeje motor na provozní teplotu až po 20Km bych taky nijak neřešil protože opravdu záleží na stylu jízdy. Pokud ale vyřadíte a motor strácí významně teplotu to určitě normální není pokud ovšem nemáte topení a ventilátor naplno , to vám v těchto mrazech opravdu může snížit teplotu významně.
Panove, panove... To jsou hrozne bludy tady.
Pridavne topeni existuje. Lidove se mu rika bufik. Dava se do vetsich aut, aby se zvladl ohrat motor i velka kabina. Je to proste prihrivac motoru, proudi do nej i trochu nafty a je to casto poruchova vec.
honga : problem muze byt zpusoben zavzdusnenym systemem, pripadne v horsim pripade fouklym tesnenim pod hlavou. Neztraci se voda? Tohle je klasicky priznak onoho tesneni. TDI tim celkem trpi. Nedavno jsem to taky resil, bohuzel celkem nakladna vec. Rozhodne neni normalni, ze motor ztraci takto teplotu!
Ano máš naprostou pravdu a největší blud jsi napsal ty páč ten bufík je na rychlejší ohřev motoru a nikoli že by se motor jinak neohřál. Lépe čti příspěvky a to jak píšeš " proudi do nej i trochu nafty" to se snad ani nedá komentovat.
Teda já nevím, s náklaďáky jsem se potkal akorát na vojně a tenkrát se "bufík" říkalo přídavnému naftovému topení na vytápění kabiny použitelnému i když motor neběží.. Jak by sloužilo k rychlejšímu zahřátí motoru mi není jasné. Jako že je napojený na vodní chladící okruh motoru?
Dnes se používají dva druhy přídavného topení, jedno je elektrické a přihřívá vodu v závislosti na teplotě venku, teploty motoru a zatížení alternátoru. Je ovládané automaticky s během motoru.
Nezávislé topení - bufík - se dá naprogramovat v palubním pc a žere naftu a pod motorem se kouří, jenže je drahé a vyžaduje další oběhové čerpadlo a pak se musí jet zhruba stejnou dobu, jakou jelo topení, aby se dobila baterie.
Ale i bez těchto výbav musí diesel topit i při mínus třiceti.
Nenene.
Bufik sam o sobe funguje jako prihrev motoru. Funguje zaroven se spustenym motorem a prave diky paleni nafty (opravdu je to povetsinou nafta) ohriva rychleji motor.
Bufik se da dodelat na nezavisle topeni, to je to, o cem pisete vy. To je trochu nakladnejsi a ne nezbytne. Da se ovladat dalkove, je potreba pridavne obehove cerpadlo, jak jste jiz zminil, doporucena druha baterie a jeji nasledne dobiti stejne dlouhou jizdou. Ale bufik neznamena hned nezavisle topeni. Ja mam bufik, ale nemam nezavisle topeni.
Benzin ma sam o sobe daleko vetsi ztratove teplo, tudiz se lepe ohriva a obvykle nepotrebuje prihrivac. Uprimne jsem bufik na benzinu jeste nevidel, tim ale nerikam, ze se nemuze nekam davat. Nicmene ani do MPV Sharan se nedava, pokud mluvim o benzinu.
Nicmene toto se autora netyka. Golf ma ohrivani motoru za pomoci elektroniky, zhavicich civek. U diesela je klasickou pricinou tesneni, ona se nemusi nutne ani tolik vody ztracet, staci kdyz se dostane vzduch do systemu, ten se zavdzdusni a je to. Pripadne zkusit zmerit prutok na chladici nebo vymenit vodni pumpu. To musi pomoct
Jsem zvedav na dalsi kritiku zdejsich radilu, kteri vydeli bufik mozna tak na obrazku
Samozřejmě, že bufík může motoru pomoct i za jízdy, to nevylučuju, ale jak jsem psal, závada je někde jinde, protože motor i bez bufíku a el. topení musí topit. Pumpa by to mohla být, na volnoběh nestíhá...
Přesně jak říkáte. V dnešní době se bufíky montují i do benzíňáků. Navolíte si, kdy se začne kapalina ohřívat a ráno už přicházíte k vytopenému autu s předehřátým motorem.
Presne tak. Je napojen na vodni okruh. Pro korektnost budeme tedy pouzivat termin "prihrivac", dobra? On termin bufik muze byt zavadejici. Rekneme tedy, ze prihrivac je takovy bufik, ktery funguje pouze s motorem. Pokud je prihrivac dovybaven funkci na "dalkove" vyhrivani, rikejme nezavisle topeni.
Ale opet rikam, autora se toto netyka, jen bych rad, aby v tom bylo jasno.
Ss přídavným topením jste trochu jinde, napíšu to sem ještě jednou, včera jsem se po 15 km jízdy s autem s koncernovým motorem TDi dostal při dojezdu, tedy po 15 km jízdě, kterou jsem absolvoval asi za 15 minut , na teplotu asi 75-80 stupňů. Jel jsme lehkou nohou, sám, na otáčkoměru bylo v průměru asi 1500 - 2000 otáček. Venku bylo asi -9, -10. Loni byl také týden s tuhými mrazy a motor se choval stejně, jel jsme vyměnit olej a proto jsem schválně vyjel asi na 3km táhlý kopec, aby se motor ohřál, cestou zpět z kopce na pětku bez plynu mi po 3 km teplota opět klesla na 80 stupňů...bylo asi -15.
Auto je v pořádku, žádné čidlo není vadné, prostě jde jen o tom, že po tak krátké jízdě se motor 1.9 TDi řádně neohřeje , a neohřeje se proto, že s naftovým motorem se do doby než se ohřeje má jezdit šetrně a lehkou nohou, studený naftový motor který byl v noci mimo vytápěnou garáž při silných mrazech nešetzrně vytáčí akorát idiot.
Nerozumime si. Kde jsem psal termin "pridavne topeni"? Zminoval jsem prihrivac a nezavisle topeni. Reknu vam to asi takhle, jezdete si s cim chcete, ale ja mam Sharana 1,9 TDI s jiz zminenym prihrivacem, diky kteremu dosahnu 80stupnu ( to je hodnota, kdy prihrivac vypne) klidne i po meste. Studeny motor tocim tak do 2500 tis otacek. Dovolim si upozornit, ze jen idiot jezdi do 2000tis otacek, protoze v ten moment zase pekne dostava na frak turbo. 2500 nejsou zadne extra tocky.
Vy ale soudim prihrivac nemate, vam s prihrevem vody pomahaji zhavice. Zkuste je vymenit a uvidite, ze zmenite nazor na to, co jste tady napsal. Po 15km se auto musi ohrat. Ohratim se rozumi i 80 stupnu, jelikoz to je hodnota, kdy obvykle podpurne ohrivaci systemy vypinaji.
To je muj nazor, tak se na me nezlobte. Jezdil jsem i chvili bez prihrivace, kdyz byl rozbity a tak vim, jak se motor chova bez nej. Bez nej se chova asi tak, jak popisujete - teplota z kopce pada, na okreskach se dostane max na 80stupnu, to neni uplne spravne.
Žhaviče pomáhají s přihřevem vody? Hmmmmm.
Musím si nějaký ty žhaviče pořídit dom, pomoct potřebuju pořád s něčím.
zhavic neni spravny vyraz, to mate pravdu. Trochu jsem si nazev zkratil. Budu tedy psat zhavici svicka, spokojenost?
Domu si ji klidne poridte, stoji 200,-Kc...
Já si myslím že žhavící svíčka pomáhá jenom při startu. A "neohřívá" vodu, ale prostor ve válci, je v hlavě...
pro pařízka - při 2500 otáčkách jednu na pětku asi stovkou, to přes 3 vesnice brzy ráno po náledí v hustém provozu mezi dodávkama a náklaďáky není možné, a porušil bych tím zákon, ráno má auto teplotu -5 stupňů, takže vytočit hned motor na 2500 otáček by bylo hloupé, 2000 otáček bohatě stačí, od toho mám nafťák s velkým krouťákem, abych nemusel motor neustále točit...když se trochu ohřeje, což je v minus deseti asi po 10 kilometrech, trochu zrychlím.Po ujetí 15 km s minimálním zatížením při šetrné jízdě se dostanu téměř na provozní teplotu. To s příhřevem je skutečně úsměvné...
Za prve nepisu hned tocit motor, ale na druhou stranu staci minuta a olej se dostane i do turba. 2500 tisice rpm se da ale tocit i na jiny kvalt nez na pteku ne? Uprimne, jemi uplne jedno jak si kazdy jezdi. V cem je prihrev usmevny?
Na pohyblivých mazaných částech by měla být neustále vrstva olejového filmu, používám kvalitní syntetiku, aby se olej dostal tam kam má , stačí i těch 2000 otáček. Naftovými auty se jezdí především na ty vyšší rychlosti.
ja s vami v podstate souhlasim, ale lide casto opomijeji chudaka turbo. To je potreba obcas protahnout, aby se nezanaselo, protoze zacina pracovat az kolem 1800 ot a to pro nej neni nejprijemnejsi. Takze pokud duchodce pise, ze s turboropou jezdil slusne, tak to take neni idealni znameni. Samozrejme v zime se tohle hur navozuje kdyz je motor studeny, ale ani pro motor s 50 stupni nejsou otacky 2500 nic niciveho. Nejhorsi je sednout do auta a hned mu davat zabrat a pak jeste napsat, jaky je to auto smejd. To pak ten rozdil v otackach neni v podstate znat
Tak já nevím, ale rozhodně to není dobré, pokud motor při menším zatížení ztrácí teplotu. Měl jsem dva díslové fordy a pokud se prohřály na provozní teplotu, tak teplotu držely nezávisle na stylu jízdy. A bez přídavného topení. Nyní mám třetího fodra, už s přídavným topením, takže ten topí už po dvou kilometrech, ale mám hliníkový motor. Že by litina neudržela teplo se mi nezdá, takže někde bude chyba. tazatel nekomunikuje, takže nic nového nevíme, třeba měl jen míň vody
Presne tak, pokud se zahreje a vse funguje spravne, musi teplotu udrzet. Stale to vidim na zavzdusneny system (pripadne priucpany chladic) nebo vodni pumpu.
Tak teplota kolísá pokud není 100% zahřáté a jede z kopce teplota padá zpět,jak se rozjede zas se vrátí a to samé při zpomalení křižovatky ,kruháč.Pokud pojede konstantní rychlostí nic takového se nestane.
Ale vychazime z toho, ze se auto na provozni teplotu dostane, jak pise sam autor. A jakmile se na ni dostane, teplota by padat nemela.
To ano stejně jízdou z kopce bez rychlosti může málo hřeje.Osobně nevyřazuji ani se to u dieslu nemá dělat a těch 20km je tak akorát může ještě lehce zakolísat nic závratného.
Teplota v silném mrazu zákonitě padne, pokud se sníží zatížení motoru, pak se také sníží i množství produkovaného tepla, když pojedeš z kopce na pětku bez plynu nebo když pojedeš pár minut lehkou nohou a nebudeš motor točit na 2500 a více otáček...je to jako když sedíš v klidu na židli, a následně vstaneš, vyběhneš a 15 minut běžíš...když běžíš zahřeješ se, když si sedneš, po chvilce začneš chladnout...chladnout začneš i když přestaneš běžet a budeš jen kráčet...co je na tom nepochopitelného...A na konec, ještě jednou poněkolikáté jen pro Tebe, mluvíme, respektive píšeme tady o teplotě motoru a její změnách v zimním MRAZIVÉM počasí při jízdě na relativně krátkou vzdálenost... Za týden se oteplí a motor se už bude držet na 90 stupních...
A ja opet musim pripomenout, ze se touto diskuzi jenom bavim. Ja mam teplotu v poradku i z kopce, autor se nevyjadruje, takze zbyla debata naprosto o nicom
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.